Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 15:06
Abonamente
 
 
 

Muzică 26 Septembrie 2014, ora 11:22

Jazz-ul revine în Moldova

Marime Font

Foto: Formația „4tet JUS DE BOCSE”

De mai bine de un deceniu, toamnele din Moldova au stabilit o tradiție culturală frumoasă. Pe lângă culegerea recoltei, preparea vinului și hramurile din numeroasele localități, toamnele din Moldova mai au parte și de jazz de calitate superioară.

A XIII- a ediție Ethno Jazz Festival ne-a dovedit încă o dată că jazz-ul are numeroși ascultători și în țara noastră. Deja de 13 ani, formația Trigon în frunte cu Anatol Ștefăneț ne bucură auzul cu muzici și colective extraordinare.

Anul acesta Ethno Jazz Festival are loc la Filarmonica Națională Serghei Lunchevici, din Chișinău. În prima zi de festival am avut parte de o trupă a cappella din Republica Moldova și niște francezi extravaganți care au pus sala pe jar.Tonul ediției din acest an a fost dat de formația vocală Univox. Trupa a apărut într-o componență mai experimentală de această dată, cu Geta Burlacu și Garic Tverdohleb. Băieții au interpretat câteva variații la melodiile naționale arhicunoscute dar și la cele internaționale. Și chiar dacă Geta Burlacu spunea în deschiderea concertului că e vorba de o muzică de beție și pahar, noi credem că nu e chiar așa. Muzica celor de la Univox nu s-ar încadra atât de ușor în genul muzicii de pahar. E prea academică și prea frumoasă.

A urmat o trupă care a explodat sala într-o multitudine de emoții suprarealiste - 4tet Jus De Bocse. E vorba de un colectiv condus de virtuozul instrumentist și vocalist Mederic Collignon, colectiv care îmbină numeroase genuri muzicale și crează un fusion jazz/avantguarde extraordinar. Sala era extaziată de la exersările francezilor. Aveai impresia că băieții au îmbinat haosul cu absurdul, l-au trecut prin sita dadaismului și a suprarealismului și l-au aranjat pe note. Muzica celor de la 4tet Jus De Bocse poate fi comparată cu un ocean înainte de furtună. Pentru câteva clipe e liniște și pace, ca mai apoi să înceapă o gălăgie infernală demnă de pânzele lui unui pictor avangardist.
Suntem de părerea că Ethno Jazz Festival 2014 a început cu brio. Ne mai așteaptă încă trei zile de jazz cu trupe originale și unice, așa că vă recomandăm să nu pierdeți această feerie muzicală.

Un articol de: Marin Basarab
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md