Externe

Jean Asselborn: Brexit ar putea avea un efect de domino printre statele UE din Europa de Est

"Nu se poate exclude (posibilitatea) ca Brexitul să producă un efect de domino în Europa de Est", a avertizat Asselborn pentru Tagesspiegel am Sonntag. El a adăugat că simplul fapt că premierul britanic David Cameron s-a gândit să convoace un referendum pe tema apartenenței Marii Britanii la Uniunea Europeană a fost "o greșeală istorică".

Chiar dacă Marea Britanie va decide să rămână în blocul comunitar la referendumul din 23 iunie, "acest lucru nu va soluționa problema care rezultă din atitudinea negativă a britanicilor față de Uniunea Europeană", a mai avertizat Asselborn.

Șeful diplomației luxemburgheze a recunoscut că a avut uneori impresia că David Cameron și șeful Partidului Lege și Justiție (PiS, de guvernământ în Polonia), Jaroslaw Kaczynski, au avut o înțelegere tacită de a perturba integrarea europeană. "Ambii par să aibă aceeași agendă în ceea ce privește atitudinea lor critică față de UE", a spus Asselborn.

De când a câștigat alegerile, guvernul conservator și eurosceptic al Poloniei a intrat în conflict cu factorii de decizie ai UE pe mai multe teme, printre care libertatea de exprimare și democrația, dar și pe chestiuni legate de mediu și de energie. Însă, în timp ce Polonia este cel mai important destinatar al fondurilor structurale, Marea Britanie transferă mai mulți bani decât primește de la UE, unul dintre argumentele taberei pro-Brexit la care recurge pentru a susține ieșirea Marii Britanii din UE.

sursa: agrepres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *