Astăzi 5 Iunie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 4 Iunie 2020
Abonamente

Ultima oră 21 Aprilie 2016, ora 09:36

Jocul complicat al americanilor în Golf. Arabia Saudită își simte amenințată poziția de forță pe care o avea

Marime Font

Deja anunțată ca fiind una delicată, vizita pe care președintele american Barack Obama, o începe miercuri în Arabia Saudită ar putea fi și mai dificilă din cauza unui proiect de lege care ar putea permite aducerea de lideri saudiți în fața tribunalelor americane, pentru atentatele din 11 septembrie 2001.

Dacă va fi adoptat, familiile victimelor atentatelor ar putea să dea în judecată inclusiv guvernul saudit pentru a obține despăgubiri. Nicio implicare a Riadului în atentatele din 2001 nu a fost demonstrată, însă 15 dintre cei 19 teroristi erau saudiți. Deja, liderul diplomatiei de la Ryad i-a avertizat pe congresmenii americani, asupra posibilelor consecințe care pot apărea în cazul în care proiectul va fi adoptat. Oficialul saudit a amenințat cu vânzarea a circa 750 de miliarde de dolari plasați în acțiuni la Trezoreria americană și alte bunuri deținute în SUA. Casa Albă se opune acestui proiect de lege și a avertizat că presedintele Obama se va opune prin veto dacă acest text va fi votat de Congres.

Pe de alta parte, relatiile Statelor Unite cu monarhia sunita sunt tensionate de faptul ca Washingtonul si-a dezghetat relatia cu Teheranul, dupa intelegerea pe dosarul nuclear Iranian. L-am intrebat pe Dan Dungaciu, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internationale cum va evolua relatia americanilor cu aliatul lor traditional din Golf.

Loading...


Dan Dungaciu: Cei care ne ascultă, trebuie să înțeleagă că ceea ce se petrece acolo, păstrând proporțiile, este cam ca ceea ce s-a întâmplat în zona noastră după prăbușirea URSS. Primăvara arabă a fost comparată cu disoluția URSS. După primăvara arabă, care a demantelat o serie de regimuri din zonă, urmează reconstrucția, reașezarea pozițiilor de forță, strategice. După căderea URSS au fost războaie în fosta Iugoslavie și conflicte înghețate în zona Mării Negre. Aceste lucruri nu se reașează foarte simplu. Și în Orientul Mijlociu este vorba despre același lucru. Care va fi poziționarea marilor actori din regiune, după ce se vor decide, într-un fel sau altul, la Geneva, anumite aranjamente de pace în Siria. Cum se vor acomoda aceștia cu, mai mult sau mai puținii, noi actori veniți în regiune, Turcia și Federația Rusă. Arabia Saudită își simte amenințată poziția de forță pe care o avea, mai ales după ce Statele Unite au încheiat istoricul acord cu Iran, care aduce acest stat în prim plan. Cei mai importanți concurenți din regiune sunt Arabia Saudită și Iran. Americanii trebuie să facă un joc foarte complicat între a coopera cu Iran, inițiatorul acestei înțelegeri și a nu aliena Arabia Saudită, principalul partener al Americii în regiune. De aici rezultă jocul diplomatic și complexitatea acestuia, care este extrem de greu de gestionat. Pe fond, este vorba despre reașezarea strategică a principalilor actori în regiune și încercările fiecărui actor de a-și bloca concurentul ca să nu capete suficient de multă forță în noua configurație care se prefigurează.

Reporter: Un joc extrem de tensionat, spuneți, domnule Dungaciu. Credeți că Statele Unite își dezgheață relația cu Iran în detrimentul Arabiei Saudite, aliatul tradițional al americanilor?

D.D: Aceasta este percepția la Riad. În acest moment, Arabia Saudită își pune între paranteze avantaje economice incontestabile pentru a bloca Iranul, în perspectiva viitoarei configurații strategice din regiune. Recenta întâlnire de la Doha, Qatar, la care s-au întrunit toți membrii OPEC, a ajuns la o concluzie absolut surprinzătoare. Deși toată lumea pierde, nimeni nu oprește producția, pentru a nu lăsa Iranul să compenseze oprirea producției statelor OPEC și pentru ca acest stat să nu capete avantaje și preponderență economică. Decizia este strategică, nu economică. Arabia Saudită, care se află acum în criză economică, preferă să piardă bani decât să lase Iranul să capete supremație. Din acest punct de vedere este o decizie în perspectiva viitoarei configurații de putere în regiune. Percepția este că fiecare actor din zonă trebuie să își joace cartea, astfel încât să nu fie lăsat pe dinafară atunci când se vor stabili configurațiile de putere regionale.

Rep: Ar putea fi, domnule Dungaciu, o ambiție a Statelor Unite, mai ales pe final de mandat al lui Barack Obama, de a stabili un echilibru între eternii rivali, Riad și Teheran, monarhia sunită și republica islamică șiită?

D.D: Barack Obama are o problemă în a-și prezenta moștenirea de politică externă. Din acest punct de vedere lucrurile sunt suspendate. Acum suntem într-o situație în care așteptăm cu toții negocierile de la Geneva privind Siria și rezultatele acestora. Dacă presupunem că s-ar obține un acord favorabil pentru părțile implicate, nu înseamnă că se regândește un echilibru de putere profitabil și acceptabil pentru toate părțile din regiune. Acordul nu garantează că pe termen mediu sau lung nu vor reizbucni noi conflicte în regiune. Cred că, mai degrabă, este o tentativă de a menține un cvasi-echilibru în regiune pentru ca situația să nu se deterioreze.

Rep: Statele Unite trec printr-o perioadă de răcire a relațiilor cu un alt aliat, Israel. Au fost puse paie pe foc printr-o declarație a Departamentului de Stat american, care a spus că regiunea Înălțimile Golan nu este parte a Israelului. Este o zonă anexată de Israel în 1981, care aparținea Siriei. Se mărește falia dintre Israel și Washington?

D.D: Din păcate, nici în dosarul palestinian, America nu a reușit multe performanțe. În acest moment, relația dintre Israel și Autoritatea Palestiniană este extrem de proastă. Toți oficialii americani care s-au dus în Israel s-au întors cu opinii mai degrabă pesimiste, decât optimiste. Este un eșec și pe acest dosar. În al doilea rând, revenind la reconfigurația regiunii în termeni de putere și în termeni strategici, este evident că, în acest moment Israelul se află în aceeași situație. Israelul este cel mai preocupat de modul în care va arăta regiunea pentru că este statul cel mai amenințat din zonă. Din acest punct de vedere s-ar putea să își piardă anumite prerogative de securitate, inclusiv în relația cu Statele Unite. Noua configurație e posibil să nu îi fie avantajoasă. În aceste condiții, ar fi o naivitate ca cineva să creadă că Israelul poate să renunțe la ceea ce deține, legal sau mai puțin legal, în termeni de avantaj strategic, respectiv Înălțimile Golan. Cred că Israelul s-a înfuriat pe acea declarație a Washingtonului, nu de teama că acesta s-ar fi înțeles cu Rusia să îi ia acea regiune, ci pentru că Washingtonul a verbalizat o asemenea posibilitate. Din acest punct de vedere cred că nu există niciun risc, nicio posibilitate, nici măcar teoretică, ca Israelul să renunțe la un avantaj strategic pe care îl are în raport cu o Sirie, despre care nu știe cum va evolua, nici măcar pe termen scurt.
 
Sursa: Rfi.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 16:18

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

Un nou lot de ajutor umanitar, ce conține măști medicale și echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali, antrenați în lupta cu COVID-19, a fost oferit astăzi țării noastre, de către Republica Populară Chineză.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 14:59

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

Un român de 23 de ani a fost arestat la Madrid, fiind acuzat că a furat două maimuțe dintr-un parc zoologic. Alți doi români, un bărbat și o femeie, sunt cercetați în stare de libertate în același caz.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 4 Iunie 2020, ora: 14:22

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

 Acestea sunt cele mai ambitioase femei ale zodiacului, drept pentru care ele vor ajunge foarte sus in viata.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 12:30

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Fostul moderator de la TV8, Andrei Popov „revine” la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:53

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Socialiștilor este „foarte iubit” de cetățeni, dacă este să dai crezare unui sondaj difuzat intens de socialiști și trustul lor mediatic.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:30

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Liderul democrat, Dumitru Diacov a oferit un interviu pentru Radio Europa Liberă.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 4 Iunie 2020, ora: 11:24

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

Studioul de animație Pixar a câștigat de multă vreme încrederea copiilor și a părinților cu desenele animate. Lampă mică Luxo Jr înseamnă că ne așteaptă o poveste amuzantă sau tristă, dar cu siguranță reverență despre prietenie, familie, dragoste și valori.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 Iunie 2020, ora: 11:14 de George Simion

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Tratatul de pace semnat la 4 iunie 1920 în Palatul Trianon (Versailles) între Puterile Aliate și Ungaria, prin care se consfințea, în plan internațional, recunoașterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în urma istoricului...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 11:03

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Gâsca cu gât roșu Victoria, monitorizată prin satelit în cadrul proiectului „Life for Safe Flight”, a avut nevoie de aproape 3 luni pentru a ajunge din România în locurile de cuibărit din nordul îndepărtat al Siberiei. În total a zburat...

( ) Citeşte tot articolul

Justiție 4 Iunie 2020, ora: 10:57

justiția vs afaceri CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

Administrația Companiei Rogob, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din Republica Moldova, este cercetată penal pentru abuz de serviciu în favoarea unui grup criminal organizat. Șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 10:30

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

Eliza Medvedtschi, tânăra căzută în gol de la etajul 16 al unui bloc de locuit din sectorul Ciocana al capitalei, a fost petrecută ieri pe ultimul drum. Familia tinerei nu crede în versiunea poliției că fata s-ar fi sinucis. Elena Mocrousov, maestru emerit al sportului, doctor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 4 Iunie 2020, ora: 09:42

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd, bărbatul afro-american a cărui moarte în timpul arestării sale de către poliţie a fost detonatorul protestelor din ultima săptămână din SUA, a fost testat pozitiv pentru COVID-19 în data de 3 de aprilie, cu aproape două luni înainte de deces şi...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 09:02

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

Partidul Democrat va vota legea ONG-urilor în lectura a 2-a, chiar dacă președintele Igor Dodon atenționat recent formațiunea că un astfel de gest ar putea duce la ruperea coaliției, informează cotidianul.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 08:09

START TURISM! Din 15 iunie vor fi RELUATE cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri

START TURISM! Din 15 iunie vor fi RELUATE cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri

Decizia a fost luată la 3 iunie de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 07:56

VIDEO Pavel Filip comentează mita luată de Dodon de la Plahotniuc: „Imaginile cu siguranță i-au ȘOCAT pe cetățeni”

Pavel Filip comentează mita luată de Dodon de la Plahotniuc: „Imaginile cu siguranță i-au ȘOCAT pe cetățeni” Foto: simbol

Într-un interviu pentru PS News, președintele Partidului Democrat din R. Moldova, Pavel Filip a comentat imaginile video unde Igor Dodon primește o pungă cu bani de la Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Criza 4 Iunie 2020, ora: 07:41

Catastrofă ecologică în Siberia după ce 20 MII de tone de motorină s-au scurs într-un râu. Imaginile dezastrului

Catastrofă ecologică în Siberia după ce 20 MII de tone de motorină s-au scurs într-un râu. Imaginile dezastrului

 Imaginile care au circulat online arată o situaţie îngrozitoare în aprioprierea oraşului Norilsk în zona artică a Rusiei, unde a fost introdusă stare de urgență, după ce aproape 20.000 de tone de motorină s-au scurs dintr-un rezervor de combustibil. Scurgerea a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)