Astăzi 21 Mai 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:00
Abonamente

Editorial 28 Februarie 2011, ora 10:01

Marime Font

Jocul cu focul se va termina rău nu numai pentru liderii Alianţei

Relaţiile dintre Vlad Filat şi Marian Lupu nu mai seamănă cu aventurile lui Tom şi Jerry, cum păreau la începutul săptămânii trecute. Lucrurile au luat o întorsătură serioasă şi urâtă de tot. 

Dacă cineva se bucură de ceea ce se întâmplă acum în Alianţă, aceştia sunt comuniştii, scopul programatic al cărora, declarat deschis, este distrugerea ei. Să ne amintim că, acum vreo două săptămâni, comuniştii, pichetând lucrările parlamentului, au avut drept lozincă principală „Jos Alianţa!”. Şi să ne mai amintim că în 1988, venind în parlament cu 40 de mandate, comuniştii au avut drept lozincă distrugerea ADR-ului. Şi s-au ţinut de cuvânt.

Scandalul dintre PLDM şi PD legat de Moldtelecom, dar şi de votul comun al PLDM şi PRCM în cazul retragerii proiectului de lege privind piaţa farmaceutică au fost calificate de liderul PD, M. Lupu, drept "acţiuni ascunse", scopul cărora este de a distruge AIE-2 şi de a forma o coaliţie cu PCRM. E adevărat, Lupu nu este categoric, „nu poate susţine cu certitudine, dar admite” că este vorba, totuşi, „de o tactica pentru distrugerea actualei alianţe si formarea unei noi alianţe, mai devreme sau mai târziu". Admitem şi noi că aceste declaraţii M. Lupu le-a făcut sub imperiul emoţiilor, fiindcă nu există date obiective care ar indica, cel puţin la momentul dat, posibilitatea creării unei alianţe dintre PLDM şi PCRM. Mai degrabă poate fi vorba despre nişte scheme, mutări tactice ale lui Filat pentru a obţine un spaţiu de manevră şi un grad de influenţă mai mare în Alianţă. Aceasta nu înseamnă însă încheierea unei Alianţe cu comuniştii. Filat, presupun, are suficientă intuiţie politică să înţeleagă cu ce s-ar solda o asemenea cârdăşie cu Voronin. Cu certitudine, tentaţia de a-l folosi pe Voronin în scopul „rezolvării unor probleme” e mare, dar pe cât e de mare pe atâta e şi de periculoasă. Aici jocul cu chibriturile se poate termina rău, şi nu numai pentru liderii Alianţei, ci pentru R. Moldova. De-acum, un rău există: declaraţiile despre „iminenţa” unei alianţe dintre PLDM şi PCRM au deja efecte demoralizante asupra electoratului, a opiniei publice în general, interne şi externe, lovind şi în imaginea PLDM-ului. Şi a premierului, şi a Alianţei. Repet, din aceasta au de câştigat doar cei care vor să îngroape AIE 2 şi să revină la putere.


Nu e deloc productivă agitaţia celor care prezintă alianţa dintre PLDM şi PCRM ca un fapt împlinit. În asemenea situaţii nu e loc pentru abordări isterice şi partizane. Să ascultăm, cum zic juriştii, şi cealaltă parte. Astăzi va avea loc adunarea activului PLDM şi cred că lucrurile vor deveni clare. Pentru lumea care gândeşte e o certitudine faptul că Alianţa trebuie păstrată, iar problemele care apar trebuie să se rezolve în mod operativ şi calm, la masa de lucru, dar nu prin scrisori în presă.

P.S. Apropo. Merită remarcată în context reacţia prudentă, calmă şi responsabilă a liderului PL Mihai Ghimpu la votul comun al PLDM-PCRM. Deşi, emotiv, M. Ghimpu ar fi fost mai motivat să acuze aceste două partide de cârdăşie (fiindcă i s-a retras un proiect propus de PL), el de dragul unităţii Aliantei, a dat dovada de maturitate şi în stilul său, original, a respins ideea despre o posibilă alianţă dintre PLDM şi PCRM: „Eu am văzut harbuzul de ieri. Nu cred într-o Alianţă verde-roşie, mai degrabă este vorba de o coincidenţă sau poate ne testează nervii”.

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 18:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:18

Valul de plecări din PPDA ar putea continua. După ce întreaga conducere a filialei din Soroca a partidului condus de fostul procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a plecat, în următoarele zile ar putea să le urmeze exemplul echipa de la Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:46

Traian Băsescu a fost invitatul Nataliei Morari, la emisiunea „Politica”, de la postul de televiziune TV8. În cadrul acestei emisiuni, fostul președinte al României a declarat că Uniunea Europeană va relua finanțarea Republicii Moldova imediat după alegerea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:45

Deputatul Partidului Democrat Sergiu Sîrbu a făcut o interpelare în adresa instituţiei fiscale din Germania, pentru a afla sursa de provenienţă a veniturilor obţinute de liderul PPDA, Andrei Năstase, finul oligarhului Victor Ţopa, în acest stat, în ultimii zece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:44

Astăzi, cerul va fi variabil. Pe arii extinse vor cădea ploi de scurtă durată cu descărcări electrice. La Briceni și Soroca se vor înregistra 22 de grade, iar la Bălți cu un grad mai mult.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:37

Fostul procuror în perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a lansat noi acuzaţii mincinoase la adresa Publika TV. Într-o emisiune de la un post privat de televiziune, finul oligarhului penal Victor Ţopa a declarat că Publika TV ar fi scris despre el că a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:30

Noul președinte al Ucrainei a cerut SUA să continue înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei, potrivit comunicatului serviciului de presă al lui Zelenski, despre întâlnirea șefului statului cu reprezentanții administrației și al Congresului SUA, care au sosit la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 09:05

Șeful SBU și de la apărare din Ucraina și-au depus demisiile

Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasili Hrițak, și ministrul apărării, Stepan Poltorak, au demisionat la scurt timp după inaugurarea mandatului noului președinte Vladimir Zelenski, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:40

După ce i-au tot înjurat ca la ușa cortului în ultima perioadă, deputații PAS și PPDA invită socialiștii la așa-zisa sesiunea specială a Parlamentului, pe care doresc organizată astăzi. Aleșii blocului politic ACUM susțin că îi vor aștepta pe cei de la PSRM...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:35

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Grupul chinez Huawei Technologies a anunţat luni că va continua să ofere actualizări de securitate şi servicii Google pentru toate smartphone-urile şi tabletele Huawei şi Honor existente deja pe piață.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)