Internațional

Jocuri strategice în Orientul Mijlociu

Secretul discuţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită a fost dezvăluit la Washington de fostul general saudit Anwar Majed Eshki şi fostul ambasador israelian la ONU, Dore Gold, noul director general în Ministerul israelian de Externe. Anunţul este considerat istoric având în vedere că cele două state nu au avut niciodată relaţii diplomatice, dar influenţa crescândă a Iranului în regiune a devenit mult prea arzătoare pentru ele. Prin intermediul Hezbollah în Liban, a lui Bashar al-Assad în Siria, al guvernului şi miliţiilor şiite în Irak sau a rebelilor huthi în Yemen, Republica islamică îşi avansează pionii în detrimentul Israelului, dar mai ales al Arabiei Saudite, marea putere sunnită şi rivala Iranului şiit în regiune. În acest context, un Iran debarasat de sancţiunile internaţionale din cauza activităţilor sale nucleare, care i-au afectat economia, îşi va amplifica influenţa regio-nală, spre iritarea rivalilor direcţi israelian şi saudit.

Potrivit media occidentală, teama poate provoca reacţii neaşteptate. Astfel, posibila extinsă a unui Iran nuclear a determinat apropierea altfel improbabilă a două state total opuse – Israelul şi Arabia Saudită. De o parte, statul evreu, o democraţie ultramilitarizată nerecunoscută de majoritatea ţărilor arabe din cauza conflictului cu palestinienii. De cealaltă parte, o petro-monarhie absolută fondată pe Islamul wahhabit, o ideologie ultrarigoristă care a inspirat grupuri jihadiste, asemenea organizaţiei Statului Islamic.

Plan în şapte puncte

Pentru neutralizarea „hegemoniei” iraniene şi pacificarea regiunii, generalul saudit Anwar Majed Eshki a propus la Washington un plan în şapte puncte care vizează semnarea unei păci durabile între arabi şi israelieni, fără de care nu poate fi luată în seamă nici o colaborare. Apoi ar fi vorba despre înlăturarea regimului islamic de la Teheran şi de întărirea unităţii arabe prin punerea pe picioare a unei forţe militare arabe comune. Ultimul punct al acestui plan cel puţin ambiţios este un apel pentru crearea unui -Kurdistan independent pe un teritoriu între Turcia, Irak şi Iran.

Israelianul Dore Gold, deşi preocupat de ambiţiile regionale ale Iranului, s-a abţinut să evoce o răsturnare a regimului iranian. Invitat să precizeze intenţiile israeliene, fostul general Shimon Shapira, unul din membrii delegaţiei statului evreu, a declarat presei că cele două ţări „au aceleaşi probleme, aceleaşi sfidări şi uneori aceleaşi răspunsuri” faţă de activismul Iranului în regiune. Reprezentanţii celor două ţări au discutat despre mijloacele politice şi economice pentru contracarea Iranului şi au evitat cu grijă subiectele deranjante.

Cele două state aflate la antipozi beneficiază de protecţia aceluiaşi aliat necondiţionat – Statele Unite, care le susţin din raţiuni ideologice şi strategice sau economice. Acest joc al alianţelor este în prezent perturbat de reapropierea dintre Washington şi Teheran după 2013, prin reluarea negocierilor asupra dosarului nuclear iranian. O reapropiere care îngrijorează la fel de mult Tel-Avivul şi Riadul. Un acord final asupra programului nuclear iranian prevăzut a fi încheiat la 30 iunie la Viena înseamnă revenirea Iranului pe scena internaţională şi această perspectivă a determinat Israelul şi Arabia Saudită, care nu participă la negocieri, să abordeze, din 2014, discuţii secrete, până în prezent în număr de cinci. Reprezentanţii celor două ţări s-au întâlnit în India, Italia şi în Republica Cehă pentru a discuta despre mijloace de contracarare a influenţei Iranului în regiune.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *