Astăzi 18 Februarie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 12:11
Abonamente

Interviu 17 Iunie 2016, ora 07:52    Din editia print

Jocurile de teren – o soluție pentru activizarea comunitățile locale

Marime Font

O localitate se stinge încetul cu încetul nu doar atunci când tinerii pleacă și nu se mai întorc, dar și din cauza pasivității localnicilor. 

Atunci când nu se întâmplă nimic, iar oamenii se plictisesc, apar tot felul de probleme sociale și conflicte. În multe state europene primăriile și diferite organizații neguvernamentale organizează concursuri și jocuri pentru localnici ca ei să afle mai mult despre satul sau orașul în care locuiesc, să comunice între ei și să lucreze în echipă. Recent, la Chișinău s-a aflat Karolina Likhtarowich, președintele Fundației pentru Dezvoltare și Inițiative Culturale (Fundacja Inicjatyw Rozwojowych i Edukacyjnych) din Polonia, care a venit la invitația Centrului de Limbă și Cultură Poloneză din Chișinău pentru a organiza un atelier de creare a jocurilor de teren, eveniment organizat în colaborare cu Instytut Polski w Bukareszcie și Centrul de Informare pentru Autoritetile Locale.  Am discutat cu ea despre acest mod de a activiza oamenii.

- Dna Likhtarowich, cum poate fi activizată viața socială în comunitățile locale?
- De câţiva ani mă ocup de dezvoltarea locală bazându-mă pe patrimoniul cultural, natural şi istoric al localităților. În munca mea folosesc metode diferite pentru a-i activiza pe oameni ca să facă ceva în folosul comunității. Mă ocup şi de crearea unei oferte educaţional-turistice ce rezultă din ceea ce putem să găsim într-o localitate anumită. Știu din experienţă că un mod foarte bun de activizare a oamenilor este implicarea lor în jocurile educative pe teren, numite și city quest-uri (traduse din engleză ar însemna aventuri urbane, n.red.). Ele constau în crearea unor trasee pe care participanții le parcurg primind diferite misiuni și sarcini pe o anumită temă cum ar fi o personalitate celebră a localității, o problemă sau un eveniment. Dar sunt jocuri de teren pe care le pregătim special cu o anumită ocazie, la comandă. Pentru crearea acestor jocuri sunt necesari specialişti, care instruiesc şi explică cum poate fi inventat un asemenea joc. O condiție esențială este ca locuitorii să fie implicați în proces, pentru că nimeni nu cunoaște orașul sau satul mai bine decât ei. Prin joc ei pot să-și completeze cunoștințele, să descopere ceva nou sau să observe mai bine o problemă cum ar fi sărăcia, poluarea mediului. Este o metodă faină de educaţie regională. În Polonia aceste jocuri de teren se dezvoltă foarte bine.


- Care e scopul acestor jocuri?
- Vrem să implicăm oamenii într-un proces decizional. De exemplu, în Varșovia, locuitorii unui cartier au jucat rolul de jurnaliști, având mai multe sarcini de îndeplinit ca în final să scrie articole pentru un ziar local. Sunt metode bune de a-i face pe oameni să se simtă gospodari. Mai târziu ei se implică cu plăcere în alte inițiative.

- Ce condiții trebuie să îndeplinească doritorii ca să participe la un joc de teren?
- Totul pornește de la o idee și de la persoanele care vor să transpună această idee în realitate, adică să inventeze jocul. În funcție de vârsta participanților, acesta poate avea grade diferite de dificultate. Adesea aud obiecţii de genul „Dar noi nu avem nimic curios. Despre ce putem să povestim?”. Mai târziu începem să analizăm patrimoniul unui oraș, locuri interesante și ajungem să înţelegem că oamenii nu observă, nu ştiu ce au în jurul lor. De aceea e nevoie de un specialist care ar putea să smulgă din acele persoane informații valoroase. Eu am organizat jocuri de teren chiar și în sate. Deci nu trebuie să avem neapărat doar oraşe mari cu multe posibilităţi şi resurse.

- Care e, de obicei, reacția participanților?
- Dacă jocul este bine organizat, atunci oamenii se distrează foarte bine. Sunt mulțumiți, pentru că, în general, până și persoanelor mature le place să se distreze. Pe lângă aceasta, ei mai învață câte ceva. Mai târziu vine bucuria aventurii în care sunt atrași prin acest joc.

- Cine comandă de obicei astfel de jocuri de teren?
- Printre beneficiari sunt organizații nonguvernamentale, firme private, autoritățile locale. Am realizat multe comenzi venite de la primăriile din Polonia și ONG-uri. Se întâmplă des că aceste tipuri de activități sunt realizate în baza surselor financiare europene sau din fonduri locale.

- Cu alte cuvinte, primăriile pot accesa fonduri europene pentru a organiza un joc de teren?
- Desigur, și nu doar atât. Fiecare autoritate locală decide cum cheltuiește banii. O mică primărie poate organiza un concert, un târg, dar se mai uită ce se întâmplă în altă parte. Acum este un curent popular de a implica oamenii în diverse activități colective. Totul depinde de localnici. Chiar dacă primăria nu are o idee, sunt ONG-uri, liderii locali care pot să recomande așa ceva. De obicei primăriile sunt deschise la astfel de propuneri care vin de jos, pentru că știu că cea mai bună angajare a locuitorilor în activități se întâmplă atunci când inițiativa vine de la ei. Când oamenii singuri se organizează, ei fac ceva. E suficient să le dai posibilități. E o abordare deja verificată și care dă rezultate bune.

- Ați lucrat mult în Belarus. Care e situația acolo? Oamenii au destulă libertate ca să organizeze jocuri și trasee educative?
- În Belarus aceste jocuri au avut un rol important de ofertă turistică. Am cunoscut o lideră locală, proprietara unei gospodării agroturistice, care a creat un joc pe teren cu biciclete. Acesta este acum trendul, dacă avem agroturism sau turism rural, nu e suficient să le oferi oamenilor o cameră de dormit și mâncare gustoasă, e nevoie de ceva mai mult. În Belarus sfera asta se dezvoltă bine.

- Noi, în schimb, în Moldova, am putea inventa niște jocuri pe teren legate de cultura vinului.
- Aveți condiții bune unde se pot dezvolta astfel de activități. Cred că vinul trebuie privit ca o parte a culturii, nu doar ca simplă băutură alcoolică. Jocurile pe teren sunt o bună metodă de informare și promovare a patrimoniului cultural.

- Am observat că în general, în Polonia oamenii au devenit destul de activi.
- E la fel meritul diferitor programe europene, trebuie să recunosc. În fiecare localitate poloneză sunt organizații care se numesc Grupuri locale de activitate. Misiunea lor este să activizeze locuitorii, astfel încât ei să aibă posibilitatea să călătorească, să se instruiască, să participe la inițiativele altor localități. Drept rezultat, în Polonia provincia s-a ridicat foarte mult. Nu avem așa ceva că dacă locuiești într-o localitate mică, gata, ești terminat. De fapt, nu este așa. Există multe posibilități și în localitățile mici. Polonezii în general sunt un popor mobil, călătoresc, tot timpul fac ceva. Fondurile europene i-a ajutat să se activizeze și ei au înțeles că au o influență reală asupra multor lucruri.

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 12:11

Rusia a luat ”o pauză” până la sfârșitul alegerilor prezidențiale din Ucraina și nu vrea să participe la negocierile pentru a rezolva conflictul din Donbas, a declarat Reprezentantul Special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, pe marginea conferinței de securitate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:45

O curte de justiție din Federația Rusă a decis prelungirea până la jumătatea lunii aprilie mandatului de arestare a lui Michael Calvey, fondator al uneia dintre cele mai mari firme de private equity din Rusia, acuzat de fraudă. Investzițiile fondului erau mai ales în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:41

 Aproximativ 40 de curți ale blocurilor multietajate din municipiul Orhei au fost modernizate și reparate „de la zero” în cadrul proiectului „Operațiunea Curtea”, lansat de administrația localității în primăvara anului trecut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:18

Guvernarea PDM va continua să investească în fiecare treaptă a sistemului de învățământ. Declarația aparține liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și a fost făcută în cadrul unei întâliric cu colectivul grădiniței „Povestea”...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:51

Preocuparea PSRM și a liderului informal al acestora, Igor Dodon, pentru investigarea fraudei bancare sunt doar praf în ochii alegătorilor. Acest lucru este confrmat și de faptul că socialiștii promovează pe circumscripția uninominală Anenii Noi un candidat care a fost implicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:16

Liderul de la Condrița, Igor Dodon împlinește azi, 18 februarie, 44 de ani! Serviciul de presă „a dezvăluit” că șeful statului deja a primit primele felicitări din partea oficialilor, făcându-le publice pe cele ale președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:55

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:33

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, promite că, în ciuda tuturor piedicilor, Germania va majora bugetul apărării la un nivel de 2% din PIB. Delcaratia a fost facuta de ministrul german la Conferința de Securitate de la München, scrie „Adevărul european”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:20

Gerhard Schroeder: Dacă vrem să supravieţuim între SUA şi China, trebuie să fim aliaţi cu Rusia

Gerhard Schroeder: Dacă vrem să supravieţuim între SUA şi China, trebuie să fim aliaţi cu Rusia

 Gerhard Schroeder, fost cancelar al Germaniei: Dacă noi, ca europeni, vrem să supravieţuim politic între superputeri ca SUA şi China, nu o putem face fără potenţialul Rusiei. Avem nevoie de piaţa acestei ţări şi, mai presus de toate, de resursele ei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Februarie 2019, ora: 09:18

Cum și când a apărut limba română?

Cum și când a apărut limba română?

La propunerea redacției acestei reviste am acceptat să prezint, într-o manieră accesibilă unui public larg, istoria sau povestea cuvintelor românești. S-ar cuveni să încep cu formula inițială a oricărei istorioare sau povești.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:12

România, zguduită de două cutremure, duminică. Seismele s-au produs în zone diferite ale țării

Două cutremure s-au produs în cursul zilei de duminică, 17 februarie, informează Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP). Cele două seisme s-au produs la adâncimi mari, în două zone diferite ale României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:10

Reuters: Lovitură puternică pentru Regimului lui Maduro. Gazprombank din Rusia îngheață conturile companiei petroliere a Venezuelei

Reuters: Lovitură puternică pentru Regimului lui Maduro. Gazprombank din Rusia îngheață conturile companiei petroliere a Venezuelei

 Creditorul rus Gazprombank a decis să înghețe conturile companiei petroliere de stat venezuelene PDVSA, informează, duminică, site-ului agenției de știri Reuters preluat de mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:10

Iarna se întoarce în forţă, în România. Revin ninsorile şi viscolul, temperaturile scad dramatic, cu până la 20 de grade Celsius

Iarna se întoarce în forţă, în România. Revin ninsorile şi viscolul, temperaturile scad dramatic, cu până la 20 de grade Celsius

După mai multe zile cu temperaturi de primavără, iarna se întoarce în forţă. Potrivit meteorologilor ANM, de sâmbătă, 23 februarie, revin ninsorile şi viscolul, urmând ca temperaturile să scadă dramatic, cu până la 20 de grade Celsius. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:03

Horoscop 18 februarie 2019. Planuri de vacanţă, schimbări în dragoste şi o promisiune

Horoscop 18 februarie 2019. Ziua va începe cu veşti bune atât în sfera emoţională, cât şi în cea profesională. Mulţi nativi vor avea parte de noroc în carieră şi şanse mari de a obţine laude şi apreciere din partea superiorilor. În dragoste,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 05:28

Un nou studiu ilustrează o altfel de imagine a vieţii de pe Terra de acum 3,5 miliarde de ani

Un nou studiu ilustrează o altfel de imagine a vieţii de pe Terra de acum 3,5 miliarde de ani

Acum 3,5 miliarde de ani, pe Pământ exista viaţă, dar aceasta abia supravieţuia sau înflorea? Un nou studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători condusă de ELSI (Earth-Life Science Institute) din cadrul Tokyo Institute of Technology vine cu noi răspunsuri la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 20:03

VIDEO /// Candidat socialist: Deputații PSRM au primit cetățenia României ca să poată munci peste hotare

Ipocrizie în două cu obraznicie. Nu obosesc să critice România, dar îi justifică pe fruntașii PSRM din Parlament care dețin cetățenia țării vecine. Candidatul socialist din circumscripția nr.8 Florești, Sergiu Groza, a inventat încă o scuză – deputații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 17:20

Candu: În ultimii trei ani am reușit sa eliminăm schemele de corupție de la Vamă și Fisc, fapt care a permis creșterea semnificativă a veniturilor la buget

Eliminarea schemelor de corupție de la Vamă și Fisc a permis creșterea semnificativă a veniturilor la buget. Aceste măsuri, alături de politicile pro-business promovate, au făcut posibilă reparația drumurilor, creșterea salariilor, pensiilor, alocațiilor și dezvoltarea unor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 13:25

Conferinţa de securitate de la Munchen: Merkel apără relaţiile cu Rusia, ''un partener''

Conferinţa de securitate de la Munchen: Merkel apără relaţiile cu Rusia, ''un partener''

 Cancelarul german Angela Merkel a apărat sâmbătă cu putere relaţiile economice şi politice ale ţării sale cu Rusia, îndemnându-i pe liderii prezenţi la conferinţa de securitate de la Munchen să coopereze în abordarea problemelor globale, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:19

VIDEO / Andrian Candu: Dacă cetățenii care locuiesc în Moldova votează cu acte valabile, acceași regulă trebuie aplicată și în Diasporă

Legislaţia Republicii Moldova prevede că cetăţenii pot vota doar cu acte de identitate valabile. Această prevedere trebuie să fie valabilă inclusiv pentru moldovenii stabiliţi în afara ţării. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi a fost făcută...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:05

Plahotniuc, la Ialoveni: Avem o echipă profesionistă și cei mai buni candidați

Partidul Democrat din Moldova a ajuns cea mai eficientă formațiune din țară. Iar acest lucru a fost posibil datorită echipei profesioniste de care dispune. Declarația a fost făcută de către liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, la Ialoveni. Șeful democraților a mai spus că partidul a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:01

Igor Dodon s-a întâlnit cu unul din protectorii PAS-PPDA, acuzat în UE de corupție

Igor Dodon s-a întâlnit cu unul din protectorii PAS-PPDA, acuzat în UE de corupție

Preşedintele Igor Dodon a avut, la Munchen, o întrevedere cu Elmar Brok, europarlamentar german. Dodon spune, într-o postare pe Facebook, că a făcut cu oficialul european un schimb de opinii privind relațiile dintre Moldova și UE, dar și privind situația politică internă și...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Februarie 2019, ora: 03:54

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)