Astăzi 18 Noiembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 18:34
Abonamente

Interviu 17 Iunie 2016, ora 07:52    Din editia print

Jocurile de teren – o soluție pentru activizarea comunitățile locale

Marime Font

O localitate se stinge încetul cu încetul nu doar atunci când tinerii pleacă și nu se mai întorc, dar și din cauza pasivității localnicilor. 

Atunci când nu se întâmplă nimic, iar oamenii se plictisesc, apar tot felul de probleme sociale și conflicte. În multe state europene primăriile și diferite organizații neguvernamentale organizează concursuri și jocuri pentru localnici ca ei să afle mai mult despre satul sau orașul în care locuiesc, să comunice între ei și să lucreze în echipă. Recent, la Chișinău s-a aflat Karolina Likhtarowich, președintele Fundației pentru Dezvoltare și Inițiative Culturale (Fundacja Inicjatyw Rozwojowych i Edukacyjnych) din Polonia, care a venit la invitația Centrului de Limbă și Cultură Poloneză din Chișinău pentru a organiza un atelier de creare a jocurilor de teren, eveniment organizat în colaborare cu Instytut Polski w Bukareszcie și Centrul de Informare pentru Autoritetile Locale.  Am discutat cu ea despre acest mod de a activiza oamenii.

- Dna Likhtarowich, cum poate fi activizată viața socială în comunitățile locale?
- De câţiva ani mă ocup de dezvoltarea locală bazându-mă pe patrimoniul cultural, natural şi istoric al localităților. În munca mea folosesc metode diferite pentru a-i activiza pe oameni ca să facă ceva în folosul comunității. Mă ocup şi de crearea unei oferte educaţional-turistice ce rezultă din ceea ce putem să găsim într-o localitate anumită. Știu din experienţă că un mod foarte bun de activizare a oamenilor este implicarea lor în jocurile educative pe teren, numite și city quest-uri (traduse din engleză ar însemna aventuri urbane, n.red.). Ele constau în crearea unor trasee pe care participanții le parcurg primind diferite misiuni și sarcini pe o anumită temă cum ar fi o personalitate celebră a localității, o problemă sau un eveniment. Dar sunt jocuri de teren pe care le pregătim special cu o anumită ocazie, la comandă. Pentru crearea acestor jocuri sunt necesari specialişti, care instruiesc şi explică cum poate fi inventat un asemenea joc. O condiție esențială este ca locuitorii să fie implicați în proces, pentru că nimeni nu cunoaște orașul sau satul mai bine decât ei. Prin joc ei pot să-și completeze cunoștințele, să descopere ceva nou sau să observe mai bine o problemă cum ar fi sărăcia, poluarea mediului. Este o metodă faină de educaţie regională. În Polonia aceste jocuri de teren se dezvoltă foarte bine.


- Care e scopul acestor jocuri?
- Vrem să implicăm oamenii într-un proces decizional. De exemplu, în Varșovia, locuitorii unui cartier au jucat rolul de jurnaliști, având mai multe sarcini de îndeplinit ca în final să scrie articole pentru un ziar local. Sunt metode bune de a-i face pe oameni să se simtă gospodari. Mai târziu ei se implică cu plăcere în alte inițiative.

- Ce condiții trebuie să îndeplinească doritorii ca să participe la un joc de teren?
- Totul pornește de la o idee și de la persoanele care vor să transpună această idee în realitate, adică să inventeze jocul. În funcție de vârsta participanților, acesta poate avea grade diferite de dificultate. Adesea aud obiecţii de genul „Dar noi nu avem nimic curios. Despre ce putem să povestim?”. Mai târziu începem să analizăm patrimoniul unui oraș, locuri interesante și ajungem să înţelegem că oamenii nu observă, nu ştiu ce au în jurul lor. De aceea e nevoie de un specialist care ar putea să smulgă din acele persoane informații valoroase. Eu am organizat jocuri de teren chiar și în sate. Deci nu trebuie să avem neapărat doar oraşe mari cu multe posibilităţi şi resurse.

- Care e, de obicei, reacția participanților?
- Dacă jocul este bine organizat, atunci oamenii se distrează foarte bine. Sunt mulțumiți, pentru că, în general, până și persoanelor mature le place să se distreze. Pe lângă aceasta, ei mai învață câte ceva. Mai târziu vine bucuria aventurii în care sunt atrași prin acest joc.

- Cine comandă de obicei astfel de jocuri de teren?
- Printre beneficiari sunt organizații nonguvernamentale, firme private, autoritățile locale. Am realizat multe comenzi venite de la primăriile din Polonia și ONG-uri. Se întâmplă des că aceste tipuri de activități sunt realizate în baza surselor financiare europene sau din fonduri locale.

- Cu alte cuvinte, primăriile pot accesa fonduri europene pentru a organiza un joc de teren?
- Desigur, și nu doar atât. Fiecare autoritate locală decide cum cheltuiește banii. O mică primărie poate organiza un concert, un târg, dar se mai uită ce se întâmplă în altă parte. Acum este un curent popular de a implica oamenii în diverse activități colective. Totul depinde de localnici. Chiar dacă primăria nu are o idee, sunt ONG-uri, liderii locali care pot să recomande așa ceva. De obicei primăriile sunt deschise la astfel de propuneri care vin de jos, pentru că știu că cea mai bună angajare a locuitorilor în activități se întâmplă atunci când inițiativa vine de la ei. Când oamenii singuri se organizează, ei fac ceva. E suficient să le dai posibilități. E o abordare deja verificată și care dă rezultate bune.

- Ați lucrat mult în Belarus. Care e situația acolo? Oamenii au destulă libertate ca să organizeze jocuri și trasee educative?
- În Belarus aceste jocuri au avut un rol important de ofertă turistică. Am cunoscut o lideră locală, proprietara unei gospodării agroturistice, care a creat un joc pe teren cu biciclete. Acesta este acum trendul, dacă avem agroturism sau turism rural, nu e suficient să le oferi oamenilor o cameră de dormit și mâncare gustoasă, e nevoie de ceva mai mult. În Belarus sfera asta se dezvoltă bine.

- Noi, în schimb, în Moldova, am putea inventa niște jocuri pe teren legate de cultura vinului.
- Aveți condiții bune unde se pot dezvolta astfel de activități. Cred că vinul trebuie privit ca o parte a culturii, nu doar ca simplă băutură alcoolică. Jocurile pe teren sunt o bună metodă de informare și promovare a patrimoniului cultural.

- Am observat că în general, în Polonia oamenii au devenit destul de activi.
- E la fel meritul diferitor programe europene, trebuie să recunosc. În fiecare localitate poloneză sunt organizații care se numesc Grupuri locale de activitate. Misiunea lor este să activizeze locuitorii, astfel încât ei să aibă posibilitatea să călătorească, să se instruiască, să participe la inițiativele altor localități. Drept rezultat, în Polonia provincia s-a ridicat foarte mult. Nu avem așa ceva că dacă locuiești într-o localitate mică, gata, ești terminat. De fapt, nu este așa. Există multe posibilități și în localitățile mici. Polonezii în general sunt un popor mobil, călătoresc, tot timpul fac ceva. Fondurile europene i-a ajutat să se activizeze și ei au înțeles că au o influență reală asupra multor lucruri.

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 15:34

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și ambasador al siguranței rutiere, îndeamnă cetățenii R. Moldova să respecte regulile circulației rutiere. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 12:47

Mitingul anunțat cu pompă de PSRM a reunit mai puțin de 10 mii de oameni. Potrivit unor estimări, la evenimentul anunțat de socialiști drept ”mitingul majorității naționale” au venit în jur de opt mii de persoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 10:43

Raportul comisiei care a anchetat implicarea fundaţiei "Open Dialog", condusă de Ludmila Kozlovska, în politica internă şi finanţarea unor partide din Moldova, va fi transmis instituţiilor europene şi agenţiilor străine specializate, pentru investigaţii. Anunţul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Noiembrie 2018, ora: 09:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...” Din editia print

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:34

 Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un avans de 7,8% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,9% în perioada similară din 2017, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:18

E haos pe şoselele din Franţa! Cel puţin o persoană a murit şi peste 100 au fost rănite în timpul protestului "Vestelor Galbene". Oamenii sunt nemulţumiţi de creşterea taxelor la carburanţi şi îi cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Aproape 2.000 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:04

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim!

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim! Din editia print

În timp ce părinții și buneii noștri mureau de foame, poeții Moldovei sovietice au scris o scrisoare de mulțumire în versuri dictatorului Stalin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 08:50

 Sfârşit cumplit pentru un tânăr din judeţul Botoşani, care duminică ar fi împlinit 20 de ani. Maşina pe care o conducea a ieşit de pe şosea, şi după un impact puternic a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Noiembrie 2018, ora: 08:46

 O zi reuşită. O să dăm dovadă de flexibilitate şi dacă apar situaţii noi faţă de programul pe care ni l-am făcut o să ne pliem pe cerinţele prezentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)