Cultură

Joi, la Sala cu Orga, ne invita Ion Negura si discipolii sai

Zilele acestea, cunoscutul profesor de muzica, maestrul in arte Ion Negura, fondatorul scolii de nai din R. Moldova si cel care are zeci de discipoli in lumea intreaga, implineste 60 de ani. Cu aceasta ocazie, Sala cu Orga din Chisinau va prezenta joi, 14 ianuarie, un spectacol extraordinar cu participarea unui grup numeros de naisti, flautisti si fluierasi.

Discipolii maestrului Ion Negura vor fi acompaniati de Anna Strezeva (orga) si Luminita Ionica (pian). De asemenea, in cadrul spectacolului vor participa Orchestra de camera a Liceului de muzica „C. Porumbescu” (dirijor Valeriu Patic), Orchestra de muzica populara a institutiei, condusa de Vasile Panainte, Capela corala „Moldova”, in frunte cu maestrul Valentin Budilevschi, precum si Ansamblul de acordeonisti „Concertino”, dirijat de Eugen Negruta.

Solicitat de TIMPUL, Ion Negura ne-a spus ca si-a dorit sa organizeze un spectacol in care sa rasune diverse genuri de muzica: clasica, populara, usoara, jazz s.a. „Spectacolul, de fapt, va fi o trecere in revista a activitatii mele de mai multe decenii”, ne-a mai spus profesorul.

Totodata, el ne-a informat ca pe parcursul urmatoarelor luni vor avea loc diverse spectacole, pe genuri de muzica aparte. Astfel, pe 29 ianuarie, la Filarmonica Nationala „Serghei Lunchevici” va fi prezentat un concert de muzica clasica cu Orchestra simfonica a institutiei, dirijata de Mihail Secichin. Pe 17 februarie, pe scena Salii cu Orga vor evolua discipolii sai, acompaniati de Orchestra de muzica populara a Liceului „C. Porumbescu”. Pe 14 martie, tot la Sala cu Orga, acestia vor fi sustinuti de Orchestra Nationala de Camera. La 22 aprilie, in aceeasi sala, va evolua virtuozul flautist Ionel Negura, feciorul omagiatului, actualmente masterand in Franta. Manifestarile dedicate distinsului pedagog vor culmina cu un spectacol la Filarmonica Nationala cu cei mai buni naisti, acompaniati de Orchestra de muzica populara „Folclor”, dirijata de maestrul Petre Neamtu.

Ion Negura este cel care a creat clasa de nai la Liceul de muzica „C. Porumbescu” din Chisinau si cea de la Liceul de muzica „George Enescu” din Bucuresti. In calitatea sa de pedagog, a predat naiul, flautul si fluierul in toate institutiile de profil din R. Moldova. Acum cativa ani, corul sau – format din 33 de naisti – a prezentat un recital extraordinar la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Brasov, iar intr-un concert dedicat implinirii a 50 de ani ai Televiziunii Romane au cantat 50 de naisti si 50 de fluierasi.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *