Politică

Judecătorul Nicolae Timofti va fi candidatul înaintat de AIE ?

Surse din cadrul AIE sustin ca partidele de la guvernare il vor inainta pe magistrat la functia de sef al statului. Astazi, reprezentatii celor trei formatiuni constituante ale AIE declarau ca s-au intalnit cu un candidat la functia de presedinte, si, in consecinta, au cazut de acord asupra datei alegerilor. Totusi, oficial nimeni nu a vrut sa anunte cine este misteriosul candidat. Grupul Dodon, de care AIE are nevoie pentru a alege seful statului, a declarat ca nu stie despre cine este vorba, si ca urmeaza sa examineze candidatura acestuia cand ii va fi propusa. Alegerile prezidentiale se vor desfasura pe 16 martie. Vom reveni cu detalii.

CINE ESTE NICOLAE TIMOFTI


Este originar din satul Ciutulesti, jud. Soroca, s-a năcut pe data de 22 decembrie 1948. La inceputul anului 1949 toata familia Timofti trece cu traiul in orasul Floresti, jud. Soroca. La 6 iulie 1949 bunelul Tudor Timofti cu sotia si patru copii sunt deportati in regiunea Amur, unde bunelul T. Timofti a decedat in 1953.

In familia Elena si Vasile Timofti au crescut impreuna cinci copii. Dupa studiile medii scolare in orasul Floresti Nicolae Timofti face facultatea de drept a Universitatii de Stat din Moldova (1967-1972), apoi serviciul militar (1972-1974) in grad de ofiter – locotenent si locotenent superior.
Dupa serviciul militar N. Timofti in anii 1974-1976 lucreaza consultant superior la Ministerul Justitiei. La 11 aprilie 1976 este ales judecator in fostul raion Frunze a orasului Chisinau, de unde la 10 aprilie 1980 este transferat ca Judecator la Judecatoria Suprema. In iunie 1990 este ales vicepresedinte al Judecatoriei Supreme – Presedinte al Colegiului Penal.

Dupa reformarea sistemului judecatoresc in 1996 este numit Presedinte al Curtii de Apel si destituit din aceasta functie in decembrie 2001, fara careva motive justificate. Din 1996 pina in present este Presedinte al Asociatiei Judecatorilor din R. Moldova.

Pe parcursul activitatii sale s-a manifestat ca un bun profesionist, un judecator corect si nepartinitor, organizator chibzuit, receptiv la tot ce este nou. Pentru principialitatea manifestata nu intotdeauna a fost agreat de conducerea de varf.

A participat activ la promovarea reformei de drept si judecatoresti, fiind membru al Consiuliului Coordonator pentru reforma de drept si judecatoreasca si membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

De rand cu colegii de breasla a participat activ la elaborarea proiectelor de legi, care au stat la baza noului sistem judecatoresc.
Este cunoscut ca o persoana cu viziuni progresiste, proeuropene si care pledeaza pentru o societate formata pe principii democratice cu o economie de piata, pentru un stat bazat pe drept, in care Drepturile omului vor fi garantate si real aparate.
In octombrie 1996 este decorat cu ordinul "Gloria Muncii" si in decembrie 1998 i se confera titlul de "Om emerit".

Sotia – Margareta Timofti, este sefa Directiei activitate cu publicul la biblioteca nationala pentru copii "Ion Creanga".

Are trei feciori : Alexei (1977), Nicolae (1980), Stefan (1989).

Via protv.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *