Judecătorul Oleg Melniciuc: „Mi-a fost fabricat un nou dosar penal unde procurorii nu pot găsi victima de un an și jumătate”

publicat în Actualitate pe 11 Septembrie 2019, 21:28

 Judecătorul Oleg Melniciuc de la Judecătoria Chișinău, a fost suspendat din nou de către Consiliul Superior al Magistraturii, la solicitarea Procuraturii Anticorupție, care îl cercetează într-un alt dosar – de trafic de influență. Judecătorul se declară nevinovat și spune că dosarele i-ar fi fost ”organizate”.

 Din luna martie 2019, când i-a expirat concediul paternal pe care îl ceruse după ce a fost pus sub învinuire în dosarul de îmbogățire ilicită, judecătorul Oleg Melniciuc urma să revină la muncă. Reîncadrarea însă nu a avut loc. La expirarea acestei perioade, magistratul urma să-și reînceapă munca, însă a fost suspendat din nou, pe durata urmăririi penale într-un nou dosar. De această dată judecătorul este învinuit de procurorii anticorupție de trafic de influență.

”În cel de-al doilea dosar, procurorii nu pot găsi deja de un an și jumătate victima care chipurile pretinde că a dat 100 de mii de euro, persoana nu vine la confruntare. Pe acest dosar ”prietenii” mei au hotărât să mă împiedice să mă întorc în sistem și să mă suspende. Și atunci când eu am depus cerere să fiu transferat din Centru la sediul Râșcani al Judecătoriei Chișinău, înapoi unde am activat, ei au hotărât să blocheze încercarea mea de a reveni la serviciu. Și fără să mă cheme la Consiliul Superior al Magistraturii, fără nimic, au examinat demersul procurorului și m-au suspendat. Asta e. Vedem mai departe”, a declatat Oleg Melniciuc pentru Moldova Curată.

Judecătorul afirmă că atunci când spune ”prietenii” săi are în vedere anumiți judecători din sistem care ar da indicații procurorilor. ”Procurorii aici nu au nici o atribuție, ei îndeplinesc indicații”, a adăugat magistratul. El susține, de asemenea, că a contestat în instanță unele decizii legate de ancheta și suspendarea sa, dar că acestea se află acum în curs de examinare.

Procuratura Anticorupție a anunțat anterior că la 6 februarie 2018 i-a înaintat învinuirea lui Oleg Melniciuc într-un nou dosar, cu învinuirea de trafic de influență. Procuratura nu a făcut alte precizări. Urmărirea penală nu s-a încheiat.

Oleg Melniciuc a devenit președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani al municipiului Chișinău în anul 2013. La sfârșitul anului 2016, după reorganizarea sistemului de judecătorii, a candidat la funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, însă a fost respins de președintele Igor Dodon.