Actualitate

Jumatate dintre romi n-au mers la alegeri

Romii n-au fost indeajuns informati despre procedura de vot si programul electoral al partidelor politice. La aceasta concluzie a ajuns Centrul National al Romilor, care a monitorizat participarea romilor la scrutinul din 5 aprilie. La cele 30 de sectii de votare monitorizate, pe liste au fost inscrisi 3.979 romi cu drept de vot, dar au votat doar 1.899, majoritatea fiind tineri.

„Romii sunt un electorat vulnerabil, iar partidele politice n-au manifestat interes fata de ei si au ignorat intalnirile cu acestia”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa Nicolae Radita, presedintele CNR. Potrivit lui, mai multi romi n-au mers la alegeri pentru ca, in programele politice ale partidelor, nu erau indicate beneficiile de care va avea parte anume aceasta categorie a populatiei.

Observatorii au sesizat ca unele persoane nu stiau cum sau pentru cine sa voteze. „In satul Gribova, raionul Drochia, unii romi intrau cate doi in cabina de vot. O persoana nu stia pentru cine sa voteze si un membru al comisiei a pus stampila in locul ei. Am inregistrat un caz in care un barbat a votat pentru toti membrii familiei sale”, a spus Ion Bucur, membru al CNR.
Monitorii au mai mentionat ca se arata ingrijorati de faptul ca romii care n-au mers la vot si n-au in fisa de insotire stampila „Alegeri” ar putea fi santajati de autoritati, care le-au promis ajutor social, daca vor vota in favoarea unui anumit partid politic.
 

Svetlana Coneva,
stagiara la TIMPUL
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *