Juncker anunță că există un acord privind Brexit-ul și recomandă Consiliului European să îl susțină / Opoziția de la Londra respinge noua variantă

publicat în Actualitate pe 17 Octombrie 2019, 12:53

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a anunțat că există un acord asupra Brexitului și i-a trimis o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care îi cere să susțină acordul.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a anunțat că există un acord asupra Brexitului și i-a trimis o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care îi cere să susțină acordul. Liderii europeni se vor reuni în cadrul Consiliului european, la Bruxelles, în cursul zilei de joi și vineri. Anunțul nu a fost însă primit bine de Opoziția din Parlamentul de la Londra care a respins vechiul acord de mai multe ori.

UPDATE 14.04: Parlamentul de la Londra va dezbate vineri asupra noii înțelegeri, a anunțat Jacob Rees-Mogg, lider al Camerei Comunelor.

UPDATE 13.58: Potrivit noii înțelegeri legate de problema irlandeză:

Insula va rămâne aliniată unui set limitat de reguli ale Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că mărfurile vor fi verificate la intrarea pe insulă și nu la granița din interiorul insulei
Irlanda de Nord va rămâne parte a teritoriului vamal al Regatului Unit și va beneficia de politicile comerciale ale Marii Britanii, pe viitor. În același timp, va rămâne un punct de intrare pe piața unică a UE
Nu este încă clar ce se va întampla cu taxele -unul dintre punctele cheie pentru DUP. Barnier nu a explicat acest aspect, precizând doar că, ”în acest moment, am menținut integritatea pieței unice, satsifăcând în același timp doleanțele legitime ale Regatului Unit”
Odată la 4 ani, parlamentul din Irlanda de Nord va vota dacă menține sau nu prevederile acordului

UPDATE 13.24: Negociatroul șef al UE privind Brexitul, Michel Barnier, a precizat, într-o conferință de presă, că noul acord nu va fi ratificat de către Consiliul european astăzi.

Ceea ce poate face Consiliul este să își exprime poziția favorabilă față de noua variantă, insistând că este vorba despre un draft de acord.

El a subliniat că liderii din Consiliu nu își pot da acceptul formal asupra textului decât după ce Parlamentul european îl ratifică, adăugând că, în opinia sa, acest lucru se poate întâmpla până la 31 octombrie.

UPDATE 13.15: Liderul partidului laburist Jeremy Corbyn a reacționat negativ la anuțul făcut, precizând că noul acord pare a fi mai prost decât cel convenit de fostul premier Theresa May cu oficialii europeni, variantă respinsă de mai multe ori de Parlamentul de la Londra.

Corbyn spune că acordul va diviza și mai mult societatea și ar trebui respins (de Paralament-n.red), cerând referendum. ”Cea mai bună soluție pentru a clarifica problema Brexit este să lăsăm oamenii să aibă ultimul cuvânt la urne”.

UPDATE 13.12: Boris Johnson a transmis, pe twitter: ”Avem un nou acord excelent prin care vom prelua din nou controlul”.

În pofida anunțurilor făcute de Johnson și de Juncker, acest acord va trebui să fie aprobat atât de Parlamentul European, cât și de Parlamentul de la Londra.

Nord-irlandezii de la Partidul Unionist Democrat au anunțat însă că nu își schimbă poziția exprimată înaintea întrevederii dintre Juncker și premierul britanic și că nu susține înțelegerea.

Precizarea este importantă în contextul în care Boris Johnson depinde de voturile celor 10 parlamentari DUP pentru a obține votul Parlamentului de la Londra.

Anunțul lui Juncker a fost făcut după discuțiile pe care le-a avut cu premierul britanic Boris Johnson înaintea reuniunii Consiliului European.

”Acolo unde există voință, există și acord și avem unul! Este corect și echilibrat atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Regatul Unit și reprezintă o mărturie a angajamentului nostru de a găsi soluții. Recomand Consiliului European să susțină acordul”, a transmis președintele CE, după întrevederea cu premierul britanic.