Astăzi 3 Iunie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:50
Abonamente

Editorial 12 Octombrie 2016, ora 09:00    Din editia print

Marime Font

Jurnal de călătorie: Geopolitica Siberiei

Pentru cineva familiarizat cu diversitatea spațială orice călătorie într-o nouă destinație naște inevitabil un paralelism istoric și asociativ. În acest an, grație continuării proiectului național pentru tineret Expedițiile Memoriei, am ajuns în perioada 19-28 septembrie în regiunea Irkutsk, Federația Rusă, unde în anul 1949 au fost deportați circa șase mii de basarabeni.  

Despre rezultatele acestor expediții voi mai scrie, împreună cu alți expediționari, în numerele următoare ale TIMPULUI, pentru că lucrurile constatate în realitățile siberiene sunt de-a dreptul șocante. În aceste reflecții, mi-am propus să dezvolt o altă perspectivă asupra acestui spațiu, care în imaginarul nostru conține multe stereotipuri și mituri, chiar și pentru istorici, greu de surmontat și de acceptat.

Interferențe istorice ruso-sino-americane

Considerat a fi capitala Siberiei Orientale, orașul Irkutsk, pare de departe a fi un oraș european, un prim lucru care impresionează plăcut. Arhitectura țaristă, cu nuanțe europene este cea care definește conturul istoric și dă conotație de epocă, la care se alătură clădirile de tip sovietic, contrastante, dar așezate armonios printre blocurile din centru și la periferii. Elementul exotic îl constituie desigur casele din lemn, care pot fi văzute peste tot în oraș, accentuând o cultură rusă rurală și plină de farmec rustic. Într-o pornire inițială după 1991, mediul de afaceri rus din Irkutsk a încercat demontarea acestui „atavism” arhitectural, considerat demodat și lipsit de sens în condițiile modernizării, dar la scurt timp a renunțat la această idee. Miile de turiști europeni care au început să vină la Baikal, au început să caute tocmai acest mediu rustic și tradițional rus, ceea ce a redimensionat păstrarea și înmulțirea acestor case, în care printre altele, am fost cazați și noi.

Modernizarea și europenizarea orașului și a regiunii s-au produs pe parcursul descoperirii și explorării Siberiei în general, fapt ce seamănă izbitor cu felul în care americanii au cucerit Vestul sălbatic și l-au făcut parte integrantă a statului. Acest proces a fost o intersectare a intereselor de extindere a Rusiei Moscovite în timpul lui Ivan al IV-lea, a mediului de afaceri rus, reprezentat de familia Stroganov și detașamentelor de cazaci conduse de Ermak, aflate în slujba statului rus și angrenate ca trupe de mercenari în descoperirea spațiului de după munții Ural. În anul 1581 Ermac a început marea aventură de descălecat rus în Siberia, împreună cu un detașament de 1 636 cazaci, care demara un proces de circa 80 de ani, în care prin forța armată brută, negocieri și șiretlicuri, s-a reușit atingerea Oceanului Pacific. Unele popoare ale regiunii, nomade și înapoiate, la fel ca și indienii din preria americană, vor fi exterminate, altele vor opune rezistență acerbă, reușind în cele din urmă să obțină anumite concesii prin plata tributului (cum ar fi tungușii), iar altele au devenit complice la procesul de extindere. Au existat și cazuri când anumite popoare siberiene au intrat benevol în înțelegere cu exploratorii ruși, pentru a se proteja de alte popoare nomade sau vecini periculoși (cazul bureaților), devenind în timp aliați ai rușilor, dar există de asemenea cazuri de asimilare a rușilor printre populația locală.

Loading...


În acest context s-a dezvoltat fibra imperială rusă, în concurență nu doar cu popoarele nomade pe care le-au întâlnit în calea lor, dar și în rivalitate cu puterile militare ale regiunii, în mod special mongolii și chinezii, ceea ce a creat în timp o geopolitică a Siberiei deosebit de complexă. În mod special este vorba de rivalitatea cu China, care pretinde o mare parte din teritoriul actual al Siberiei, în baza unei statalități anterioare venirii rușilor în acest spațiu. Mai ales și din considerentul că actuala configurație demografică a Siberiei întreține această rivalitate. Cu o suprafață de 13.1 milioane kilometri pătrați, ceea ce constituie circa 77 la sută din teritoriul Rusei, Siberia abia atinge o populație de 40 milioane oameni, adică 27 la sută din totalul populației Federației Ruse. Evident că surplusul de populație chineză la sud, unde este concentrată a cincea parte a populației globului, face jinduită de către vecinul celest această regiune, iar pericolul chinez l-am resimțit din plin aflându-ne la Irkutsk. Pe pereții clădirilor vedeam multiple inscripționări și postere care enunțau că „nu vom ceda Siberia Chinei”, iar autoritățile ruse sunt foarte vigilente la afluxul și prezența chinezilor în regiune.

Actualmente se observă o apropiere între ruși și chinezi, pe fundalul rivalității cu americanii, care a făcut ca interesele celor doi vecini să coincidă. Am observat acest lucru prin numărul mare de turiști chinezi prezenți în regiunea Irkutsk și în jumătate din pasagerii avionului care zbura de la Irkutsk la Moscova. Ni s-a spus că procedurile de circulație între cetățenii celor două țări a fost simplificat, rușii și chinezii putând să se viziteze unii pe ceilalți în baza unor liste întocmite de agențiile de turism. Cea mai mare parte a comerțului regiunii se face cu China, în mod special industria lemnului. Moldovenii la care am stat prin regiune au afaceri cu lemn cu China, iar ei angajau prioritar chinezi la muncă, pentru faptul că sunt eficienți și ieftini. Chiar dacă etalează la moment anumite simpatii de circumstanță față de ruși, așa cum a fost și în alte perioade istorice (spre exemplu în timpul marii prietenii între Mao și Stalin), chinezii nu ascund că au ca scop acapararea Siberiei și folosesc actualul context de alianță pentru întărirea pozițiilor lor în Rusia Siberiană. Chinezii care lucrau pentru moldoveni, departe de a fi școliți și mari gramatei în materie de politică, în momentele de relaxare, nu ezitau să le spună că odată și odată Siberia va fi a lor, că la ei există chiar și hărți în care Siberia este pusă în hotarele statului chinez.

Femeia care ne-a găzduit în Irkutsk, deși pretinde că nu se pricepe la politică, ne-a dat o adevărată lecție de geopolitică regională în timpul discuțiilor pe care le aveam la ceai cu clătite. Era nedumerită de faptul de ce Rusia și Europa nu se înțeleg, atâta timp cât cel mai mare pericol pentru ruși sunt chinezii. A avut mari speranțe că relațiile bune între Putin și Merkel la începutul anilor 2000 vor aduce Rusia în Uniunea Europeană, iar prin aceasta se va finaliza procesul de modernizare și europenizare a Federației Ruse. Pentru că rușii în viziunea ei sunt europeni. Dădea vina pe americani, care sunt geloși pe o apropiere între Europa și Rusia și care împiedică o apropiere reală între cele două părți. Până la urmă era încrezută că doar unind forțele europenii, rușii și americanii vor reuși să-i oprească pe chinezi și astfel să salveze Rusia.

Irkutsk – Parisul Siberiei

Istoria orașului Irkutsk începe la 1652, când Ivan Pohabov a construit un cartier de iarnă în regiune pentru comerțul cu aur și colectarea taxelor în blănuri de la bureați. În anul 1661, Iacov Pohabov a construit un „ostrog” (fortăreață, cetate), dată luată oficial drept fondarea orașului Irkutsk. „Drumul Siberian”, construit în 1760, a clădit prima conexiune între Moscova și Irkutsk, dând un impuls important în dezvoltarea orașului și poziționându-l strategic în economia Siberiei. În urma reformelor lui Speransky, care împărțea administrativ Siberia de la râul Enisei, orașul Irkutsk devenea reședința guvernatorului general al Siberiei Orientale.

După tentativa nereușită a decembriștilor de a impune o reformă liberală Rusiei țariste, printr-o răscoală planificată în 1825, împăratul Nicolai I a exilat în regiunea Irkutsk o mare parte a nobilimii, corpului militar și simpatizanților liberali (printre care poeți și artiști). Datorită acestui fapt, orașul Irkutsk a devenit un centru major al vieții intelectuale și sociale din regiune, cea mai mare parte a moștenirii culturale actuale venind chiar și actualmente din acele timpuri. Multe dintre casele din lemn la care am făcut referință, dotate cu ornament și decorațiuni în stil european, sunt rezultatul șederii acolo a decembriștilor. Cel mai elocvent și mai reprezentativ din acest punct de vedere este cazul vilei lui Trubețkoi, care actualmente găzduiește Muzeul Decembriștilor din Irkutsk.

Către sfârșitul secolului XIX, în orașul Irkutsk exista un exilat la doi localnici, oameni de diferite origini, de la decembriști la bolșevici, petrecând în regiune ani grei de detenție și influențând astfel cultura și dezvoltarea orașului. Printr-un paralelism istoric, același lucru l-am descoperit și în regiunea Karaganda din Kazahstan, unde prezența unui număr impresionant de intelectuali, profesori, artiști, pictori și scriitori au dezvoltat și îmbogățit cultural orașul, oferindu-i o dimensiune de europenism.

În anul 1896 în Irkutsk a ajuns electricitatea, un an mai târziu aici fiind construit primul teatru, iar în 1898 în oraș ajungea primul tren. Grație acestor transformări, începând cu anul 1900, orașul a fost denumit „Parisul Siberiei”.

În timpul revoluției ruse și războiului civil, Irkutsk a devenit locul unor sângeroase confruntări între „albi” și „roșii”, locul în care conducătorul armatei albgardiste Alexandr Kolceak și-a aranjat cartierul general o perioadă (am locuit în Irkutsk chiar lângă biserica ortodoxă unde acesta s-a cununat). Tot aici Kolceak va fi executat, ceea ce a pus capăt în mare parte rezistenței antibolșevice în Siberia.

Transformările ulterioare ale orașului și regiunii Irkutsk vor fi tratate pe larg în numărul următor al ziarului TIMPUL, pentru că ele au în vedere perioada sovietică, care a adus în regiune și mase compacte de români din Basarabia, care au fost implicate plenar în ridicarea și exploatarea economică a regiunii.

Un articol de: Octavian Țâcu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 15:50

Piața Centrală ar putea să se închidă. Chicu: „Majoritatea cetățenilor nu respectă regulile ANSP”

Piața Centrală ar putea să se închidă. Chicu: „Majoritatea cetățenilor nu respectă regulile ANSP”

Premierul Ion Chicu a cerut în cadrul deschiderii ședinței Guvernului de astăzi, 3 iunie, elaborarea proiectului de lege privind închiderea Pieței Centrale, deoarece oamenii nu respectă regulile impuse de ANSP cu privire la situația epidemiologică din țară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 12:54

Octavian Țîcu propune deputaților un PACT ANTI-DODON

Octavian Țîcu propune deputaților un PACT ANTI-DODON

Apel către forțele anti-Dodon din Parlament:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 12:45

ÎNCOTRO? O explozie „controlată” a avut loc în FAȚA clădirii MAI din Chișinău / VIDEO. În pachetul care a fost detonat era un ceas și un buchet de flori

ÎNCOTRO? O explozie „controlată” a avut loc în FAȚA clădirii MAI din Chișinău / VIDEO. În pachetul care a fost detonat era un ceas și un buchet de flori

O explozie a avut loc în fața Ministerului de Interne. Se pare că a fost una controlată, întrucât geniștii au atenționat momentul.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 3 Iunie 2020, ora: 12:35

Finalistul din a doua ediție a jocului „Bani la greu” a câștigat 118 000 de lei în 10 minute

Finalistul din a doua ediție a jocului „Bani la greu” a câștigat 118 000 de lei în 10 minute

Să deveniți mai bogați cu 118 000 de lei în doar câteva minute e posibil cu Loteria Națională. Pentru aceasta trebuie să vă mobilizați norocul și să înregistrați bilete cu ”Participare la tragere la sorți pentru Jocurile TV”! De acest lucru s-a convins...

( ) Citeşte tot articolul

Criza 3 Iunie 2020, ora: 12:28

OMS: Industria tutunului cheltuiește anual 8 miliarde de dolari pentru marketing și publicitate. Produsele din tutun ucid în fiecare an peste 8 milioane de oameni

OMS: Industria tutunului cheltuiește anual 8 miliarde de dolari pentru marketing și publicitate. Produsele din tutun ucid în fiecare an peste 8 milioane de oameni

​Produsele din tutun ucid peste 8 milioane de oameni în fiecare an, iar peste un milion dintre aceștia mor din cauza expunerii la fumatul pasiv, arată Organizația Mondială a Sănătății. "Industria tutunului și cele asociate acesteia trebuie să găsească în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 Iunie 2020, ora: 12:23

Zodia care trece prin foc și sabie. Necazurile se țin scai

Zodia care trece prin foc și sabie. Necazurile se țin scai

 Berbec Careul dintre Soare și Marte te va provoca să pierzi energie într-un mod neproductiv.  Taur Partenerul este foarte melancolic și insistă să îți spună regretele sale. Tu ai nevoie să fii prezent.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 3 Iunie 2020, ora: 12:17

Așa faci cel mai bun peşte la cuptor. Ingredientul care face diferenţa

Așa faci cel mai bun peşte la cuptor. Ingredientul care face diferenţa

 Gătit în folie de aluminiu, peştele îşi intensifică aroma. Vinul alb şi roşiile cherry, cărnoase şi suculente, înnobilează carnea. O reţetă Jamie Oliver, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 11:48

Tânăr de 30 ani lovit MORTAL de tren. Cum s-a petrecut tragedia

Tânăr de 30 ani lovit MORTAL de tren. Cum s-a petrecut tragedia

Tragedia a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 02:20, în proximitatea stației de tren din localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 11:43

FOTO / Explozie într-o casă din Orhei. O femei de 56 de ani a MURIT

FOTO / Explozie într-o casă din Orhei. O femei de 56 de ani a MURIT

În dimineața zilei de 3 iunie angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI au fost solicitați pentru a interveni în urma unei deflagrații care a avut loc într-o gospodărie din localitatea Pohrebeni, raionul Orhei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 11:40

Din 15 iunie am putea merge în România FĂRĂ SĂ STĂM 14 zile în carantină

Din 15 iunie am putea merge în România FĂRĂ SĂ STĂM 14 zile în carantină Foto: București

Veste bună pentru românii care şi-au făcut planuri de vacanţă în Grecia sau Bulgaria anul acesta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 09:49

Un fost ziarist de la Sputnik Moldova denunță cenzura practicată de oficiosul propagandei ruse

Un fost ziarist de la Sputnik Moldova denunță cenzura practicată de oficiosul propagandei ruse

Sputnik Moldova, finanțată de guvernul rus și devenită un instrument al propagandei mediatice oficiale, ar avea o listă cu persoane „indezirabile” pentru apariția în textele publicate pe site sau în emisiunile difuzate de postul lor de radio, acuză un ziarist...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 08:54

Prognoza METEO pentru 7 zile / FOTO

Prognoza METEO pentru 7 zile / FOTO

 Meteorologii anunță pentru astăzi ploi calme doar în regiunea de nord. În centru și sud vremea va fi însorită, cu cer parțial acoperit de nori.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 08:34

Un tren pe ruta Bălți-Ocnița a luat foc din mers / VIDEO

Un tren pe ruta Bălți-Ocnița a luat foc din mers / VIDEO

 Un nou incendiu pe calea ferată. Trenul Ocniţa-Bălţi a luat foc, ieri, pe sectorul Tîrnova-Dondușeni. Potrivit unui comunicat al CFM, ajutorul mașinistului a observat fum în cabina din spate a trenului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 3 Iunie 2020, ora: 08:28

Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19

Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19

 Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Ceban, pe 3 iunie. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, edilul a precizat că pretura sectorului Buiucani a intrat în carantină.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 08:27

Cutremur fără precedent în Europa! Anunțul făcut de Franța, a doua mare economie de pe continent

Cutremur fără precedent în Europa! Anunțul făcut de Franța, a doua mare economie de pe continent

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor a anunţat luni că Guvernul de la Paris mizează în prezent pe o contracţie de 11% a Produsului Intern Brut în acest an, faţă de un recul de 8% cât estima anterior.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 Iunie 2020, ora: 08:18

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 3 IUNIE 2020. Gândește bine ce vrei!

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 3 IUNIE 2020. Gândește bine ce vrei!

 Soarele in Gemeni si Venus retrograd fac o conjunctie de zile mari. Intereseaza-te de ceva nou: poate un nou look, un nou stil, o noua conceptie. Simti nevoia de ceva proaspat. Chiar daca Mercur incepe sa incetineasca si sa se pregatesca de retrogradarea din 18 iunie, Marte vrea mai multa...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 Iunie 2020, ora: 07:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 07:25

ULTIMA ORĂ /// 60 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 60 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că în total 60 persoane s-au infectat, 0 cazuri suspecte, 15 se află în carantină, 113 sunt monitorizate la domiciliu și 39 sunt tratate!

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 3 Iunie 2020, ora: 01:13

Vatra Dornei - comoara turistică a Bucovinei

Vatra Dornei - comoara turistică a Bucovinei

Statiunea Vatra Dornei se afla la 89 de kilometri de Bistrita Nasaud si 112 kilometri de Suceava, si este recunoscuta si apreciata in intreaga lume pentru frumusetea ei. Numita si Perla Bucovinei, Vatra Dornei nu inceteaza sa impresioneze turistii de peste tot prin clima placuta, peisaje...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 3 Iunie 2020, ora: 00:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)