Astăzi 20 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente

Editorial 12 Octombrie 2016, ora 09:00    Din editia print

Marime Font

Jurnal de călătorie: Geopolitica Siberiei

Pentru cineva familiarizat cu diversitatea spațială orice călătorie într-o nouă destinație naște inevitabil un paralelism istoric și asociativ. În acest an, grație continuării proiectului național pentru tineret Expedițiile Memoriei, am ajuns în perioada 19-28 septembrie în regiunea Irkutsk, Federația Rusă, unde în anul 1949 au fost deportați circa șase mii de basarabeni.  

Despre rezultatele acestor expediții voi mai scrie, împreună cu alți expediționari, în numerele următoare ale TIMPULUI, pentru că lucrurile constatate în realitățile siberiene sunt de-a dreptul șocante. În aceste reflecții, mi-am propus să dezvolt o altă perspectivă asupra acestui spațiu, care în imaginarul nostru conține multe stereotipuri și mituri, chiar și pentru istorici, greu de surmontat și de acceptat.

Interferențe istorice ruso-sino-americane

Considerat a fi capitala Siberiei Orientale, orașul Irkutsk, pare de departe a fi un oraș european, un prim lucru care impresionează plăcut. Arhitectura țaristă, cu nuanțe europene este cea care definește conturul istoric și dă conotație de epocă, la care se alătură clădirile de tip sovietic, contrastante, dar așezate armonios printre blocurile din centru și la periferii. Elementul exotic îl constituie desigur casele din lemn, care pot fi văzute peste tot în oraș, accentuând o cultură rusă rurală și plină de farmec rustic. Într-o pornire inițială după 1991, mediul de afaceri rus din Irkutsk a încercat demontarea acestui „atavism” arhitectural, considerat demodat și lipsit de sens în condițiile modernizării, dar la scurt timp a renunțat la această idee. Miile de turiști europeni care au început să vină la Baikal, au început să caute tocmai acest mediu rustic și tradițional rus, ceea ce a redimensionat păstrarea și înmulțirea acestor case, în care printre altele, am fost cazați și noi.

Modernizarea și europenizarea orașului și a regiunii s-au produs pe parcursul descoperirii și explorării Siberiei în general, fapt ce seamănă izbitor cu felul în care americanii au cucerit Vestul sălbatic și l-au făcut parte integrantă a statului. Acest proces a fost o intersectare a intereselor de extindere a Rusiei Moscovite în timpul lui Ivan al IV-lea, a mediului de afaceri rus, reprezentat de familia Stroganov și detașamentelor de cazaci conduse de Ermak, aflate în slujba statului rus și angrenate ca trupe de mercenari în descoperirea spațiului de după munții Ural. În anul 1581 Ermac a început marea aventură de descălecat rus în Siberia, împreună cu un detașament de 1 636 cazaci, care demara un proces de circa 80 de ani, în care prin forța armată brută, negocieri și șiretlicuri, s-a reușit atingerea Oceanului Pacific. Unele popoare ale regiunii, nomade și înapoiate, la fel ca și indienii din preria americană, vor fi exterminate, altele vor opune rezistență acerbă, reușind în cele din urmă să obțină anumite concesii prin plata tributului (cum ar fi tungușii), iar altele au devenit complice la procesul de extindere. Au existat și cazuri când anumite popoare siberiene au intrat benevol în înțelegere cu exploratorii ruși, pentru a se proteja de alte popoare nomade sau vecini periculoși (cazul bureaților), devenind în timp aliați ai rușilor, dar există de asemenea cazuri de asimilare a rușilor printre populația locală.


În acest context s-a dezvoltat fibra imperială rusă, în concurență nu doar cu popoarele nomade pe care le-au întâlnit în calea lor, dar și în rivalitate cu puterile militare ale regiunii, în mod special mongolii și chinezii, ceea ce a creat în timp o geopolitică a Siberiei deosebit de complexă. În mod special este vorba de rivalitatea cu China, care pretinde o mare parte din teritoriul actual al Siberiei, în baza unei statalități anterioare venirii rușilor în acest spațiu. Mai ales și din considerentul că actuala configurație demografică a Siberiei întreține această rivalitate. Cu o suprafață de 13.1 milioane kilometri pătrați, ceea ce constituie circa 77 la sută din teritoriul Rusei, Siberia abia atinge o populație de 40 milioane oameni, adică 27 la sută din totalul populației Federației Ruse. Evident că surplusul de populație chineză la sud, unde este concentrată a cincea parte a populației globului, face jinduită de către vecinul celest această regiune, iar pericolul chinez l-am resimțit din plin aflându-ne la Irkutsk. Pe pereții clădirilor vedeam multiple inscripționări și postere care enunțau că „nu vom ceda Siberia Chinei”, iar autoritățile ruse sunt foarte vigilente la afluxul și prezența chinezilor în regiune.

Actualmente se observă o apropiere între ruși și chinezi, pe fundalul rivalității cu americanii, care a făcut ca interesele celor doi vecini să coincidă. Am observat acest lucru prin numărul mare de turiști chinezi prezenți în regiunea Irkutsk și în jumătate din pasagerii avionului care zbura de la Irkutsk la Moscova. Ni s-a spus că procedurile de circulație între cetățenii celor două țări a fost simplificat, rușii și chinezii putând să se viziteze unii pe ceilalți în baza unor liste întocmite de agențiile de turism. Cea mai mare parte a comerțului regiunii se face cu China, în mod special industria lemnului. Moldovenii la care am stat prin regiune au afaceri cu lemn cu China, iar ei angajau prioritar chinezi la muncă, pentru faptul că sunt eficienți și ieftini. Chiar dacă etalează la moment anumite simpatii de circumstanță față de ruși, așa cum a fost și în alte perioade istorice (spre exemplu în timpul marii prietenii între Mao și Stalin), chinezii nu ascund că au ca scop acapararea Siberiei și folosesc actualul context de alianță pentru întărirea pozițiilor lor în Rusia Siberiană. Chinezii care lucrau pentru moldoveni, departe de a fi școliți și mari gramatei în materie de politică, în momentele de relaxare, nu ezitau să le spună că odată și odată Siberia va fi a lor, că la ei există chiar și hărți în care Siberia este pusă în hotarele statului chinez.

Femeia care ne-a găzduit în Irkutsk, deși pretinde că nu se pricepe la politică, ne-a dat o adevărată lecție de geopolitică regională în timpul discuțiilor pe care le aveam la ceai cu clătite. Era nedumerită de faptul de ce Rusia și Europa nu se înțeleg, atâta timp cât cel mai mare pericol pentru ruși sunt chinezii. A avut mari speranțe că relațiile bune între Putin și Merkel la începutul anilor 2000 vor aduce Rusia în Uniunea Europeană, iar prin aceasta se va finaliza procesul de modernizare și europenizare a Federației Ruse. Pentru că rușii în viziunea ei sunt europeni. Dădea vina pe americani, care sunt geloși pe o apropiere între Europa și Rusia și care împiedică o apropiere reală între cele două părți. Până la urmă era încrezută că doar unind forțele europenii, rușii și americanii vor reuși să-i oprească pe chinezi și astfel să salveze Rusia.

Irkutsk – Parisul Siberiei

Istoria orașului Irkutsk începe la 1652, când Ivan Pohabov a construit un cartier de iarnă în regiune pentru comerțul cu aur și colectarea taxelor în blănuri de la bureați. În anul 1661, Iacov Pohabov a construit un „ostrog” (fortăreață, cetate), dată luată oficial drept fondarea orașului Irkutsk. „Drumul Siberian”, construit în 1760, a clădit prima conexiune între Moscova și Irkutsk, dând un impuls important în dezvoltarea orașului și poziționându-l strategic în economia Siberiei. În urma reformelor lui Speransky, care împărțea administrativ Siberia de la râul Enisei, orașul Irkutsk devenea reședința guvernatorului general al Siberiei Orientale.

După tentativa nereușită a decembriștilor de a impune o reformă liberală Rusiei țariste, printr-o răscoală planificată în 1825, împăratul Nicolai I a exilat în regiunea Irkutsk o mare parte a nobilimii, corpului militar și simpatizanților liberali (printre care poeți și artiști). Datorită acestui fapt, orașul Irkutsk a devenit un centru major al vieții intelectuale și sociale din regiune, cea mai mare parte a moștenirii culturale actuale venind chiar și actualmente din acele timpuri. Multe dintre casele din lemn la care am făcut referință, dotate cu ornament și decorațiuni în stil european, sunt rezultatul șederii acolo a decembriștilor. Cel mai elocvent și mai reprezentativ din acest punct de vedere este cazul vilei lui Trubețkoi, care actualmente găzduiește Muzeul Decembriștilor din Irkutsk.

Către sfârșitul secolului XIX, în orașul Irkutsk exista un exilat la doi localnici, oameni de diferite origini, de la decembriști la bolșevici, petrecând în regiune ani grei de detenție și influențând astfel cultura și dezvoltarea orașului. Printr-un paralelism istoric, același lucru l-am descoperit și în regiunea Karaganda din Kazahstan, unde prezența unui număr impresionant de intelectuali, profesori, artiști, pictori și scriitori au dezvoltat și îmbogățit cultural orașul, oferindu-i o dimensiune de europenism.

În anul 1896 în Irkutsk a ajuns electricitatea, un an mai târziu aici fiind construit primul teatru, iar în 1898 în oraș ajungea primul tren. Grație acestor transformări, începând cu anul 1900, orașul a fost denumit „Parisul Siberiei”.

În timpul revoluției ruse și războiului civil, Irkutsk a devenit locul unor sângeroase confruntări între „albi” și „roșii”, locul în care conducătorul armatei albgardiste Alexandr Kolceak și-a aranjat cartierul general o perioadă (am locuit în Irkutsk chiar lângă biserica ortodoxă unde acesta s-a cununat). Tot aici Kolceak va fi executat, ceea ce a pus capăt în mare parte rezistenței antibolșevice în Siberia.

Transformările ulterioare ale orașului și regiunii Irkutsk vor fi tratate pe larg în numărul următor al ziarului TIMPUL, pentru că ele au în vedere perioada sovietică, care a adus în regiune și mase compacte de români din Basarabia, care au fost implicate plenar în ridicarea și exploatarea economică a regiunii.

Un articol de: Octavian Țâcu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 16:35

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Mimarea combaterii corupției, arestări ilegale și învinuiți achitați pe bandă rulantă!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Stare de alertă pe întreg teritoriul Chinei. Cea mai mare temere a specialiştilor s-a adeverit. Noul tip de coronavirus s-a răspândit în alte două provincii din China, după Wuhan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:48

O angajată a Serviciului Poliţiei Judecătoreşti a IGP din Bălţi a fost reţinută de ofiţerii DGT,,Nord” a CNA şi procurori pentru corupere pasivă. Potrivit denunțătorului, poliţista i-ar fi cerut 200 de euro pentru a grăbi încetarea dosarului de căutare, pornit pe numele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI  / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 09:40 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Oamenii de știință sunt fascinați de mult timp de efectul băuturilor alcoolice asupra organismului uman și, mai ales, asupra personalității. Cât de mult te schimbădouă pahare de vin sau trei pahare de whiskey. Mulți oameni beau un pahar ca să prindă curaj, înainte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Potrivit meteorologilor se prevede cer variabil, fara precipitatii. Presiunea atmosferica va fi inalta. In cursul noptii, in nord se asteapta -6 grade, ziua termometrele vor indica 3 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:10

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

Corpurile celor 11 cetățeni ucraineni, 9 membri ai echipajului și 2 pasageri, care au murit în momentul în care un avion de pasageri a fost doborât de două rachete în Iran, ,,s-au întors acasă”. Sute de oameni, inclusiv angajați ai aeroportului din Kiev,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:55

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

Candidații pentru a primi permisul de conducere semnalează noi probleme la programarea online pentru examenul practic la șoferie. Chiar și la programarea urgentă, costul căreia este, potrivit site-ului ASP, 300 de lei, candidații întâlnesc probleme, unii primesc eroare atunci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:43

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, în Indonezia.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Ianuarie 2020, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:38

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Au apărut noi detalii despre odioasa crimă care a avut loc ieri, 18 ianuarie, la Orhei, unde un minor l-a asasinat pe altul. Oamenii legii au stabilit identitatea victimei. Acesta s-a dovedit un copil în vârstă de 12 ani. Suspectul, un alt copil de 14 ani, inițial le-a spus...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Ianuarie 2020, ora: 05:53

Simona Halep a revenit pe locul 3 WTA, luni, în chiar prima zi a turneului de Mare Şlem din Australia. Constănţeanca a făcut din nou rocadă cu Naomi Osaka, japoneza coborând pe poziţia a patra.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)