Istorie

Jurnal de Festival: o călătorie medievală în stil european

Organizatorii acestui eveniment cultural, în frunte cu omul de afaceri Nicolae Avram, au reușit să combine cu talent cele mai importante elemente medievale din mai multe culturi ale lumii cu condițiile necesare societății contemporane.

Să o luăm de la capăt. Începând cu campania de informare și terminând cu organizarea, totul a fost foarte bine pus la punct. Iar eu, pentru a simți festivalul până-n măduva oaselor, am rezervat un loc în spațiul de camping, mi-am luat sacul de dormit și cortul „în spate” și am pornit spre Complexul Etno-cultural „Vatra”.

Timp de două zile, alături de cele aproximativ 20 de mii de persoane care s-au răsfățat în ambianța medievală, nu am avut timp să mă plictisesc nicio secundă. Începând cu copiii și terminând cu cei mai în vârstă, echipa Vatra a avut grijă de fiecare. Totuși, se pare că picii au fost cei mai fericiți. Aceștia au avut parte de spectacole de păpuși, clovni și jocuri, au fost desenați pe față, au mâncat vată de zahăr și multe altele.

Așadar, în timp ce grupul „Trei parale” din București, maestrul Victor Botnaru, „Haiducii” din Costești, formația „Ad-Hoc” din Oradea, Nicolae Gribincea cu ansamblul „Plăieşii” din Chișinău ne-au dat biletul în era medievală, interpretând cântece populare vechi, culese din popor, în spatele amfiteatrului aveau loc trageri cu arcul, spectacole, demonstrații de arte marțiale japoneze.

Nu am putut să nu apreciez implicarea celor care au jucat rolul trubadurilor, cavalerilor și nevestelor lor, renunțând la comoditățile vieții moderne. În decursul acestor două zile, aceștia au purtat zale, au mâncat și băut din vesela caracteristică perioadei medievale, au dormit în taberele pe care le-au instalat individual, recreând în totalitate atmosfera de epocă. Aceasta s-a făcut simțită și la tarabele celor peste 30 de meșteri, care erau bucuroși să arate cum se face o oală, cum se croșetează o batistă sau cum se șlefuiește o masă din lemn.

Al doilea bilet în epoca medievală au fost competițiile de tir cu arcul, luptele și dansurile medievale. A fost o experiență incredibilă să ai în fața ochilor o adevărată bătălie cu topoare, scuturi, arcuri, bile cu țepi, buzdugane, topoare și altele. Am urmărit cu drag emoțiile mulțimii care aplauda de fiecare dată când gruparea de cavaleri dădea lovitura asupra oponenților săi.

O curiozitate a evenimentului a fost și expoziția prezentată de Academia de Științe a Moldovei, Muzeul Serviciului Vamal, Centrul de Cultură și Istorie Militară și colecționarul Petru Costin, care au adus drapele istorice, icoane, numeroase unelte de muncă, arme albe, dar și o hartă a Moldovei, confecționată din peste 162 de mii de monede vechi. Mai mult, în incinta aceluiași muzeu, vizitatorii au avut ocazia să se fotografieze alături de Ștefan cel Mare… în persoană.

Festivalul Medieval a fost o premieră nu doar din punctul de vedere a tematicii, ci a fost și primul eveniment cultural unde fiecare tranzacție a fost impozitată, nu s-a simțit lipsa coșurilor de gunoi, iar condițiile sanitare erau de nota 10. De asemenea, un mare avantaj au fost dușurile instalate în zona de camping.

Astfel, aș vrea să fac o mare plecăciune în fața organizatorilor evenimentului care ne-au organizat o călătorie medievală în stil european. Festivalul Medieval a fost unul de zile mari.

P.S. Nu uităm că, în perioada 19-20 iulie, Complexul „Vatra” ne așteaptă la Festivalul Etno-Balcanic.

Festivalul în cifre:
20000 de vizitatori
300 de căpițe de fân
250 de corturi
100 luptători
100 voluntari


 


 

Foto de Ramin Mazur

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *