Actualitate

Jurnalistii doresc o televiziune publica libera

Pentru aceasta, ei cer modificarea urgenta a Codului Audiovizualului

„Singura perioada in care s-au realizat stiri corecte la postul national de televiziune a fost inceputul anilor ’90 ai secolului trecut. Doar modificarea cadrului legislativ si normativ ar conduce la schimbarea politicii editoriale la Compania „Teleradio-Moldova”. La aceasta concluzie au ajuns, joi, participantii la sedinta Clubului de presa din Chisinau, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, inclusiv un grup de jurnalisti care s-au plans la CEDO pe cenzura de la „Teleradio-Moldova” si au avut castig de cauza. Multi dintre acestia au fost concediati inca in 2002…

„Atata timp cat cadrul legislativ va ramane neschimbat, nici prin nenumaratele declaratii, nici prin actiunile de protest si nici chiar in fata instantei nu vom putea demonstra niciodata ca televiziunea publica este partinitoare si indeplineste ordinele vreunui partid”, a declarat avocatul Vlad Gribincea. Viorica Cucereanu, alungata de la TVM in 2002, spune ca „ceea ce se intampla azi acolo este sub orice nivel – e umilinta si frica. Revendicarile jurnalistilor care au protestat in 2002 si 2004 contra cenzurii sunt valabile si astazi, dupa adoptarea unui nou Cod al Audiovizualului. Societatea trebuie sa monitorizeze atent ceea ce se intampla la Televiziune. Este foarte important sa nu se admita acolo oameni slabi, care nu pot tine piept indicatiilor de sus”, a spus Cucereanu, adaugand ca „jurnalistii care lucreaza in prezent la TVM spun ca sunt umiliti in fiecare zi si scriu ce scriu doar din teama ca-si vor pierde locul de munca”.

Jurnalistii sunt convinsi ca singura solutie ca „Moldova 1” sa devina cu adevarat o televiziune publica e sa fie modificat radical Codul Audiovizualului, actualul Cod fiind unul confuz si incorect. Iar imediat dupa schimbarea cadrului legislativ ar trebui numit un nou director la Radio si Televiziune. Igor Munteanu, membrul Consiliului de Observatori (CO) de la IPNA „Teleradio-Moldova”, spera ca noua guvernare va face tot posibilul ca „sa ne dea libertatea de care avem nevoie”. In opinia expertului, asociatiile profesionale ar trebui sa propuna eventuale candidaturi pentru CO.

La Clubul de presa au fost prezenti jurnalisti din diferite orase ale republicii, inclusiv de la Comrat si Tiraspol, membri ai CO al „Teleradio-Moldova”, ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului, ai Asociatiei Presei Electronice. Din discutii, rezulta ca toti ei cred ca posturile de radio si TV „Moldova 1” „incalca regulile de joc impuse de statutul de institutie publica”. Fostii angajati ai „Teleradio-Moldova”, dar si unii dintre actualii colaboratori ai acesteia, au declarat ca pana in prezent informatiile puse pe post au fost cenzurate in favoarea fostului partid de guvernamant. Iar presedintele companiei, Valentin Todercan, executa cu strictete ordinele comunistilor. Problema e ca ei nu au probe scrise in acest sens, deoarece toate indicatiile au fost verbale…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *