Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2018
Abonamente

Editorial 18 Octombrie 2016, ora 09:00    Din editia print

Marime Font

Justiția în țara lui Cel Din Pod

Fragment din cartea „Blestemul de a fi”, 2009

 
 
 

Ieri, la redacție am primit un plic cu două scrisori, de la un pușcăriaș. Zic, pușcăriaș, și nu deținut, nu pentru că pușcăriaș e mai neaoș, mustos și miezos, ci pentru că redă mai fidel realitățile din „zonele de detenție” din Republica Moldova.

Bietul pușcăriaș semnează scrisorile cu pseudonimul „Contele de Monte Cristo” – ca să vezi, nu și-a pierdut încă omul umorul… Realitățile descrise sunt înfiorătoare: „Sute de învinuiți (dar odată ce cazi în ghearele poliției orice „învinuit” este „vinovatul”) sunt făcuți bucățele, oasele rupte, dinții dezbătuți, ficatul și rinichii sfărâmați, picioarele „curățate” cu măciuci și cabluri…”.Scrisoarea e concepută ca un avertisment și e adresată doamnei Eftodi, ministru al Justiției. Da, e vorba de acea doamnă Eftodi care a refuzat acum câteva săptămâni să participe la emisiunea de la PRO TV unde se discuta despre rebutul uriaș produs de „sistemul de justiție” din Republica Moldova din care cauză țara noastră pierde, unul după altul, toate dosarele CEDO.

Pușcăriile din Republica Moldova au fost transformate în uzine ale degradării și schilodirii fizice și morale a oamenilor, zic a oamenilor fiindcă cei ajunși în pușcării continuă să rămână oameni, adică creațiuni ale lui Dumnezeu. Când spun asta, mă gândesc la turismul mănăstiresc-bisericesc practicat la scară națională anul împrejur de către V. Voronin și partenerii lui de sihăstrie…

De ce pe aceștia îi interesează mai mult condițiile de viață ale preacuvioșilor călugări și ale preacuvioaselor măicuțe, dar nu se duc duminica prin pușcăriile Moldovei, să vadă ce se întâmplă acolo cu niște răufăcători care continuă să rămână cetățeni ai țării pe care o conduc? Sau harnicii noștri miniștri și deputați: de ce când se pierd cu săptămânile prin „teritoriu” nu ajung și în pușcării, să vadă în ce condiții trăiește acolo un „conte de Monte Cristo” în țara condusă de Cel Din Pod? Deoarece aceștia, când sunt întrebați de ce au decis așa sau altfel, ei ridică misterios degetul în sus și răspund: „Așa a zis Cel Din Pod…”

Constantin Tănase

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul