CSI / Rusia

Kasparov: Căderea lui Putin va aduce Rusia în situaţia din 1991

Liderul opoziţiei susţine că, după ultimul sau articol – „Rusia după Puţin” au început discuţii. „Pentru prima dată în ultimii ani, tema organizării Rusiei după Putin nu mai este percepută cu scepticism, a devenit subiect de discuţie pentru o gama largă de persoane”, – a scris Kasparov.

Potrivit lui, faptul că această dezbatere există arată că „partea gânditoare a societăţii nu mai percepe putinismul că pe ceva fără alternative (cel puţin în viitorul apropiat), şi această înseamnă că, în viitorul foarte apropiat, dorinţa de schimbare poate cuprinde o parte tot mai largă a societăţii”.

Kasparov a subliniat că unul dintre cei mai importanţi factori care vor determina evoluţiile viitoare, ar fi modul în care preşedintele rus, Vladimir Putin, va fi înlăturat de la putere.

„Varianta unei plecare mai mult sau mai puţin voluntare, după exemplul lui Pinochet şi Jaruzelski, nu ar trebui luată în serios, pentru că este fundamental în contradicţie cu logică actualului regim. Variantele loviturii de palat sau a protestelor în masă au şanse relativ puţine de succes” – crede Kasparov.

Potrivit lui, cel mai probabil, „regim va cădea că rezultat al unei combinaţii a celor două scenarii, când pe fondul tulburărilor populare cauzate de prăbuşirea socio-economică şi o serie de înfrângeri de politică externă, cea mai vinovată parte a elitei conducătoare în cele din urmă va îndrăzni să scape de liderul eşuat”.

„În acest scenariu, iniţial, ţară va ajunge în mâinile unora dintre cei care fac parte din regimul actual. Nu contează vor fi „liberali” sau „vulturii din forţe”: în calitate de moştenitori direcţi ai putinismului, ei vor controla întregul sistem al puterii executive, inclusiv agenţiile de aplicare a legii, în mâinile lor vor fi docilele instanţe şi comisiile electorale, maşină de propagandă şi resurse financiare uriaşe „, a spus Kasparov.

El a adăugat că organizarea imediată a noilor alegeri în astfel de condiţii se va încheia 100% cu victoria lor, care „va oferi legitimitate externă a noului guvern”.

„În esenţă, această ar însemna un „restart” al regimului, care va duce la un ” putinism-lite”, numai că de dată această fără Putin. Regimul updatat poate face unele concesii şi să desfăşoare o liberalizare parţială, dar esenţă să şi toate defectele generice, inclusiv furtul total şi fărădelegea, precum şi expansionismul agresiv în relaţiile ţările vecine, va continuă „, a scris opozantul.

Potrivit lui Kasparov, în astfel de condiţii nu se poate vorbi despre construirea unui stat democratic cu o economie de piaţă funcţională. „Pentru a preveni o astfel de evoluţie, opoziţia non-sistemică ar trebui să fie gata că în primele zile de după schimbarea vârfului la putere, până la dezmeticirea noului guvern, să organizeze presiunea totală asupra guvernului pentru a impune propriul scenariu,” a spus politicianul.

De asemenea, Lasparov a remarcat faptul că situaţia este agravată de faptul că majoritatea oamenilor din ţară vor face greu trecerea într-o nouă realitate politică.

„Este important să înţelegem că, după căderea regimului Putin, situaţia va fi mult mai rea decât în 1991. Atunci, Elţîn, în calitate de preşedinte ales prin vot popular şi sistemul format că urmare a unor alegeri relativ libere ale deputaţilor poporului de diferite niveluri, au putut să ofere o tranziţie relativ calmă a ţării într-o nouă realitate politică „ a rezumat Kasparov.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *