Europa Culturii

Katy?, tragedia unei generatii

Ambasada Republicii Polone la Chisinau, Institutul Polonez din Bucuresti si Centrul Cultural „Odeon” invita toti cinefilii la cea de-a patra editie a Festivalului de Film Polonez in R. Moldova. Festivalul va debuta astazi, 13 noiembrie, si va dura pana la 19 noiembrie. Filmele – toate subtitrate in limba romana – vor fi proiectate la Cinematograful „Odeon” din Chisinau (str. M. Eminescu, 55), la ora 18.00. De asemenea, intre 25-27 noiembrie, peliculele vor fi prezentate la Cinematograful „Patria” din Balti. Intrarea este libera.

Festivalul va incepe cu un film cutremurator, care a constituit evenimentul cinematografic al anului 2007 in Polonia – „Katy?”, turnat de regizorul cu renume mondial, Andrzej Wajda. Nominalizat la Oscar in 2008, „Katy?” este o fresca istorica despre masacrul sovietic din padurea Katy? de langa satul Gnezdovo, la 20 kilometri vest de orasul Smolensk din Rusia, in care in 1940 si-au pierdut viata circa 22 de mii de militari polonezi – in special, din randul ofiterilor luati prizonieri de razboi.

Desi crima a fost savarsita din ordinul direct al lui Stalin si folosita intens dupa descoperirea sa de catre propaganda nazista, mult timp rusii nu si-au recunoscut vina, atribuind-o satrapilor Gestapo. Astfel au aparut nenumarate controverse, insa verdictul final este ca autorii masacrului sunt membrii NKVD, politia politica bolsevica. Odata cu aceasta operatiune, intelectualitatea poloneza a fost distrusa in mare parte, intrucat sistemul de recrutare polonez prevedea ca toti absolventii de universitati sa devina ofiteri in rezerva.

Filmul lui Andrzej Wajda, excelent realizat, surprinde cu sensibilitate evenimentele din punctul de vedere al apropiatilor celor ucisi la Katy?, pentru a ilustra in mod coplesitor, la final, executiile, asa cum au avut loc. „Excelent. Brutal. Induiosator. Tragedia unei generatii”, sunt cuvintele prin care pot fi rezumate recenziile unei pelicule de referinta pentru unul dintre cei mai importanti cineasti polonezi, Andrzej Wajda, acum in varsta de 83 de ani.

CHISINaU, Cinematograful „Odeon”, ora 18.00

13 noiembrie – „Katy?”, reg. Andrzej Wajda (2007)
14 noiembrie – „Trucuri”, reg. Andrzej Jakimowski (2007)
15 noiembrie – „33 scene din viata”, reg. Ma?gorzata Szumowska (2008)
16 noiembrie – „Patru nopti cu Anna”, reg. Jerzy Skolimowski (2008)
17 noiembrie – „Rezervatie”, reg. ?. Palkowski (2007)
18 noiembrie – „Stadionul vagabonzilor”, reg. Kasia Adamik (2008)
19 noiembrie – „Inca nu este seara”, reg. Jacek B?awut (2008)

BaL?I, Cinematograful „Patria”, ora 18.00

(traducere romana si rusa)

25 noiembrie – „Katy?”, reg. Andrzej Wajda (2007)
26 noiembrie – „33 scene din viata”, reg. Ma?gorzata Szumowska (2008)
27 noiembrie – „Patru nopti cu Anna”, reg. Jerzy Skolimowski (2008)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *