Actualitate

Kazahstan este a 5-a republică ex-sovietică care adoptă grafia latină

„Vom începe lucrul pregătitor (pentru trecerea la alfabetul latin – n.r.). Guvernul ar trebui să stabilească un grafic de tranziție al limbii kazahe la alfabetul latin,“ – se spune în decizia lui Nazarbaev, citata de Interfax.

Perioada de tranziția este programata să aibă loc în următorii doi ani.

„Până la sfârșitul anului 2017, după consultări cu oameni de știință și societate, ar trebui dezvoltat standardul noului alfabet kazah bazat pe grafia latină … Din 2018 va începe pregatirea cadrelor care vor preda noul alfabet și se vor publica manuale școlare“, – a ordonat Nazarbaev.

Cu toate acestea, înainte de sfârșitul perioadei de tranziție, alfabetul latin va fi folosit în paralel cu cel chirilic.

Kazahstanul este a 5-a fosta republica sovietica care, după prăbușirea URSS, a înlocuit alfabetul chirilic cu cel latin. Prima care a revenit la grafia latină a fost Republica Moldova. În 1989, înainte de destramarea URSS, versiunea din acel moment a alfabetului român a fost proclamată alfabet oficial în RSS Moldovenească, deși limba a continua să se numească oficial moldovenească.

Abia după proclamarea independenței Moldovei din 1991, „româna” a fost proclamată limbă oficială. Dupa Moldova au trecut la grafie latina țari precum Azerbaidjan, Uzbekistan și Turkmenistan. În unele dintre ele, de exemplu, în Uzbekistan, perioada de tranzitia inca nu s-a terminat, fiind utilizate ambele alfabete: documentele oficiale sunt emise cu litere latine, ziarele sunt publicate cu chirilice. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *