Media

KGB-ul transnistrean este controlat de serviciile de securitate ucrainene?

În ultimul timp, serviciile speciale din Ucraina au dat de înțeles colegilor din regiunea transnistreană că aceștia ar putea apărea probleme din cauza întemnițării lui Serghei Ilicenko. Li s-a comunicat într-un mod ultimativ că în cazul în care jurnalistul nu va fi eliberat, le va fi interzis accesul pe teritoriul Ucrainei tuturor angajaților kgb-ului transnistrean, precum și familiilor lor, indiferent de scopul vizitei. 

Drept răspuns, reprezentanții securității transnistrene ar fi convins autoritățile de vârf de la Tiraspol să-l elibereze pe Ilicenko, pentru a evita un conflict nedorit cu autoritățile de la Kiev. 

Dniestr.ru precizează că după alegerile prezidențiale din Transnistrie în 2011, serviciile speciale din regiune au trecut printr-o tranformare totală. A fost demis fostul șef al securității locale Vladimir Antiufeev și s-au produs remanieri în cadrul instituției. Sursa citată susține că în prezent kgb-ul transnistrean se află sub controlul Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), transformat aproape într-o filială regională al SBU, iar oponenții lui Șevciuk îi reproșează faptul că ar fi mai aproape de Kiev, decât de Moscova, mai ales pentru că ar fi absolvit Academia Diplomatică din Ucraina. 

Amintim că la 19 martie jurnalistul Serghei Ilicenko a fost reținut pentru 72 de ore, de așa zisul comitet de securitate din regiune, pe numele lui fiind intentat un dosar penal pentru activități cu caracter extremist. Lui Ilicenko i s-a incriminat că ar fi postat pe rețele de socializare mesaje anonime cu îndemnuri la luptă împotriva Federației Ruse și răsturnarea regimului de la Tiraspol. La 21 martie, la o ședință a instanței, care nu a fost publică, s-a decis menținerea lui Ilicenko în arest pentru o perioadă de 2 luni, iar dacă va fi găsit vinovat acesta riscă privațiune de libertate de până la 5 ani. Surse din anturajul lui Ilicenko infirmau acuzațiile de postare a mesajelor și nu exclud că e vorba de un scenariu bine regizat împotriva activistului care în ultimul timp a adoptat o poziție critică tranșantă față de liderul regiunii Evghenii Șevciuk. Ilicenko a fost eliberat pe 17 iulie 2015.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *