CSI / Rusia

Kievul se joacă cu nervii lui Putin: ”Nu mai plătim gazul, dacă Gazprom încalcă contractul”

Kievul acuză Gazprom că a livrat cantităţi insuficiente de gaz în timpul iernii încălcând clauzele contractului intermediat de UE, arată publicaţia Financial Times.

Furnizare la trei sferturi din volum

Naftogaz, operatorul de pe piaţă ucraineană, a emis marţi un comunicat prin care arată că Gazprom nu şi-a respectat obligaţiile contractuale în ultimele zile. "Gazprom era obligată să livreze o cantitate de 114 milioane de metri cubi de gaz, în perioada 22-23 februarie, dar a asigurat doar 47, respectiv 39 de milioane de mc de gaz natural în aceste două zile.

Mai mult, Gazprom nu a oferit o explicaţie pentru încălcarea obligaţiilor contractuale", se arată în comunicatul emis de companie.

În acelaşi timp, directorul executiv al Gazprom, Alexey Miller, a lansat un ultimatum către statele europene, pe care le-a ameninţat cu sistarea livrărilor de gaze, dacă Kievul nu va achita factură în avans pentru cantităţile contractate.

Andriy Koboliev, directorul executiv al Naftogaz, a comentat simplu avertismentul ruşilor: "Cea mai mare parte din gazul Ucrainei este importată din Europa. Cu toate acestea, ne vom îndeplini obligaţiile de a asigura transportul de gaze către Uniunea Europeană".

Rusia vrea bani pentru gazul livrat separatiştilor

Oficialii europeni spun totuşi că nu se întrevede o criză energetică imediată în Uniunea Europeană. Conflictul pe tema gazelor dezvăluie însă o latura nevăzută a confruntării dintre Rusia şi Occident pe tema crizei ucrainene.

Kremlinul a transmis Gazprom, încă de săptămâna trecută, o solicitare de a suplimenta cantităţile de gaz livrate Ucrainei cu necesarul reclamat de rebelii proruşi din cele două regiuni separatiste.

Naftogaz, care îi acuză pe rebeli că au distrus intenţionat reţelele de alimentare din zona, susţine că nu va plăti pentru cantitatea livrată de Gazprom în cele două regiuuni controlate de rebelii proruşi, iar cota de gaze achitată în avans de Ucraina nu trebuie să facă obiectul acestor livrări.

Pentru moment, nu este clar dacă Gazprom a furnizat într-adevăr gaze naturale în Donbas şi Lugansk din cota care-i revenea Ucrainei.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *