Actualitate

Kim Jong-Un nu este atât de nebun pe cât ar părea

Oficialităţi de top ai CIA au transmis însă că acţiunile lui Kim Jong Un nu sunt cele specifice unui „maniac" provocator, ci sunt mai degrabă caracteristice tipologiei „actorului raţional" motivat de scopuri foarte clare proiectate pe termen lung care gravitează în jurul supravieţuirii regimului său totalitar, potrivit Mediafax.

Concret, scenariul unei lovituri militare a Coreei de Nord asupra SUA este puţin probabil, dar aceştia avertizează că „există suspiciunea că Phenianul poate deveni extrem de imprevizibil dacă este încolţit".

„Există o claritate a finalităţii în tot ceea ce a făcut Kim Jong Un până acum. Să se trezească într-o dimineaţă şi să decidă că vrea să şteargă oraşul Los Angeles de pe faţa pământului nu este ceva ce ar putea face liderul nord coreean. Acesta vrea să conducă pentru o perioadă lungă de timp şi să moară în pace în patul său", a declarat, pentru CNN, Yong Suk Lee, oficial al misiunii nord-coreene a CIA, comentând tensiunile în continuă creştere dintre statul din Peninsulă şi SUA, potrivit Mediafax.

Iar pentru oficialii, diplomaţii şi membrii aparatului legislativ care au ca sarcină să se folosească de tot ceea ce înseamnă intelligence pentru a proteja Statele Unite şi aliaţii săi de ameninţările de securitate ridicate de Coreea de Nord, înţelegerea acestui scop s-ar putea dovedi cheia în evitarea unui conflict militar care ar avea consecinţe devastatoare.

„Semnale amestecate": Eforturile susţinute ale SUA de a aplica o presiune diplomatică suplimentară pe Coreea de Nord, mai ales cele din ultimele luni, s-au lovit de o sfidare fără margini din partea regimului Kim Jong Un, liderul de Phenian insistând în continuare pe ducerea la îndeplinire a programului nuclear stabilit. În ciuda asigurărilor date de Secretarul Apărării, James Mattis, şi de Secretarul de Stat Rex Tillerson, potrivit cărora America va urmări în continuarea încheierea unei rezoluţii de pace, nici una dintre părţi nu a indicat clar că este gata să se angajeze în negocieri serioase, informează Mediafax.

Mesajele amestecate care au venit din partea administraţiei Donald Trump ridică şi ele întrebări referitoare la abordarea problemei nord-coreene. Preşedintele SUA a subminat deseori public declaraţii ale oficialilor de top menite să calmeze situaţia şi s-a angajat public într-un război al afirmaţiilor care a degenerat în insulte şi inventarea de porecle, toate acestea reuşind doar să sporească şi mai mult teama de un eventual conflict armat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *