Actualitate

Kim Jong-un promite să închidă situl nuclear luna viitoare şi invită în Coreea de Nord experţi sud-coreeni şi americani

Această promisiune, transmisă prin intermediul preşedinţiei sud-coreene, a fost făcută publică la numai două zile după ce a avut loc un summit intercoreean istoric, aminteşte AFP. Cu această ocazie, liderul nord-coreean, Kim Jong-un, şi preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, au convenit să ajungă la o „denuclearizare totală“, într-o „peninsulă coreeană non-nucleară“.

Ani la rând, Phenianul a susţinut că nu va renunţa nicio dată la arma atomică, indispensabilă, în opinia sa, pentru a se proteja de o invazie americană.

„Kim Jong-un a spus, în cadrul summitului cu preşedintele Moon Jae-in, că va proceda la închiderea instalaţiei în mai şi că va invita în curând experţi din Coreea de Sud şi Statele Unite, dar şi jurnalişti, pentru a dezvălui procesul comunităţii internaţionale în mod transparent“, a declarat Yoon Young-chan, purtător de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene.

Acesta a adăugat că liderul de la Phenian „a declarat că «Statele Unite ne consideră repingători, dar, odată ce vom vorbi, îşi vor da seama că eu nu sunt cineva care va trage cu arma nucleară asupra Sudului sau Statelor Unite sau voi viza Statele Unite»“.

„Dacă ne vedem adesea (cu Washingtonul), dacă construim încrederea, punem capăt războiului şi, până la urmă, ni se promite că nu va avea loc o invazie, de ce am trăi cu arme nucleare?“, ar mai fi spus liderul de la Phenian.

Analiştii afirmă că aceste declaraţii ar putea fi percepute drept un stimulent înaintea unui alt summit foarte aşteptat, de data aceasta între Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump.

Potrivit liderului de la Casa Albă, această întâlnire va avea loc „în următoarele trei sau patru săptămâni“ şi va fi „foarte importantă“. În plus, Donald Trump a promis „să facă un mare serviciu planetei“ şi să ajungă la un acord în dosarul nuclear cu Phenianul.

El nu a ezitat să-şi sublinieze rolul în evoluţia situaţiei, prin ceea ce Casa Albă numeşte „Campania presiunilor la maximum“ – adică discursuri foarte dure, consolidarea sancţiunilor şi izolarea diplomatică a Coreei de Nord.

„Vă amintiţi ce spuneau? «Ne va arunca într-un război nuclear»“, a afirmat Trump. „Nu, forţa ne va apăra de războiul nuclear, nu ne va arunca în el!“, a continuat el.  Însă tot preşedintele SUA a avertizat că întâlnirea cu liderul de la Phenian ar putea să nu decurgă conform aşteptărilor.

„Ceea ce se va întâmpla se va întâmpla. Eu pot să mă duc. Asta poate să nu meargă“, a declarat Trump sâmbătă la un miting organizat în stil de campanie Michigan, notează dpa. În acest caz, „eu plec“, a adăugat el.

Potrivit CBS News, întâlnirea ar putea să aibă loc în Mongolia sau Singapore.

Nu se ştie însă dacă Phenianul propune să primească specialişti americani la instalaţia sa subterană din Punggye-ri înainte sau după summit, punctează France-Presse preluată de dhnet.be.

La întâlnirea cu preşedintele sud-coreean, Kim Jong-un a respins ideea că instalaţia ar fi neutilizabilă, aşa cum au sugerat anumiţi experţi, în urma ultimului test atomic, care a avut loc în septembrie.

„Unii povestesc că vom închide o instalaţie de testare care este deja intutilizabilă, dar, aşa cum vor constata în cursul vizitei lor, sunt două tuneluri suplimentare şi mai mari încă (…) şi ele sunt în stare bună“, a declarat liderul nord-coreean citat de preşedinţia sud-coreeană.

În 2017, Nordul a efectuat al şaselea test nuclear, cel mai puternic de până în prezent, şi a testat rachete balistice intercontinentale (ICBM) care pun în raza lor de acţiune partea continentală a teritoriului Statelor Unite. Ca urmare, tensiunile în peinsulă au crescut, mai ales că liderii de la Phenian şi Washington s-au angajat într-un război al declaraţiilor, dar şi al insultelor.

Washingtonul cere ca Phenianul să renunţe la armele sale nucleare, solicitând ca dezarmarea nucleară să fie totală, veritabilă şi ireversibilă. Iar Phenianul cere, pentru a discuta despre aresenalul său, garanţii de securitate, însă neprecizate.

Sursa: Adevarul.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *