KMG International – rezultate financiare și operaționale record în 2014

publicat în Afaceri pe 10 Aprilie 2015, 10:59

Grupul KMG International (fostul Rompetrol Grup), deținut integral de compania natională de petrol și gaze din Kazakhstan – KazMunayGas, a înregistrat în 2014 rezultate operaționale și financiare record, performanțe unice în cei 15 ani de la înființarea sa.  

“Strategia pe termen lung a KMG International prevede o creștere organică în țările din regiunea Mării Negre, inclusiv extinderea segmentului de retail din România, creșterea eficienței operaționale a rafinăriei, după atingerea performanțelor record atinse în 2014, ca urmare a investițiilor realizate de KazMunayGas - peste 1,4 miliarde de dolari în ultimii 7 ani. În același timp, ne propunem o dezvoltare pe piețele prioritare, precum și continuarea furnizării de servicii industriale (EPC) în Kazahstan, Africa de Nord și Orientul Mijlociu ", a declarat Azamat Zhangulov, Vicepreședinte Senior al KMG International.

Financiar

Pe fondul evoluțiilor internaționale ale țițeiului și ale produselor petroliere, KMG International a atins în 2014 o cifră netă de afaceri de 11,4 miliarde USD, în creștere cu 2% față de rezultatul obținut în 2013. Creșterea producției și a vânzărilor de produse petroliere, coroborate cu optimizarea fluxurilor operaționale și financiare au contribuit în 2014 la dublarea profitului operational (EBITDA) până la un nivel de 140 milioane USD și la o îmbunătățire cu 61 milioane USD a rezultatului net (-58 milioane USD).

În 2014, contribuțiile totale ale companiilor membre KMG International la bugetul de stat, dar și la bugetele locale, s-a ridicat la aproximativ 1,93 miliarde USD, din care circa 1,8 miliarde USD a reprezentat aportul Rompetrol Rafinare (1,4 miliarde USD – 2013).

Operațional

Cantitatea de materie primă procesată de cele 2 rafinării ale Grupului – Petromidia Navodari și Vega Ploiești, dar și de divizia de petrochimie – singura entitate de profil din Romania în funcțiune, s-a ridicat în 2014 la peste 5,54 milioane tone, în creștere cu 21% față de nivelul atins în 2013. Rafinăria Petromidia a atins anul trecut un record istoric al materiilor prime procesate - peste 5 milioane tone, cantitatea totală prelucrată de aceasta din 1979 - anul intrării în exploatare și până în prezent fiind de peste 100 milioane tone de materie primă.

Pe fondul unei creșteri cu 22% a producției de carburanți la rafinăria Petromidia (productie record de motorină - 2,43 milioane tone față de 1,91 milioane tone în 2013), vânzările de produse petroliere prin stațiile Rompetrol din România, Bulgaria, Moldova și Georgia s-au majorat cu 15% față de indicatorul din 2013, ajungând la un nivel de 2,23 milioane tone.

În același timp, activitățile de trading ale Grupului (vânzările de produse finite, achiziția de materii prime pentru unitățile de producție) în regiunea Mării Negre s-au înscris în 2014 pe un trend ascendent, cu 22% peste nivelul din 2013 (11,5 milioane tone).

Investitii

Bugetul alocat de Grupul KMG International pentru investiții s-a ridicat în 2014 la 55 milioane USD și a vizat în principal programul de modernizare a 90 de stații Rompetrol din România, precum și unele proiecte în cadrul segmentului de rafinare.

Pentru acest an, Grupul și-a propus un plan de investiții de peste 200 de milioane USD, o parte fiind alocat pentru revizia generală programată a rafinăriei Petromidia, cât și pentru dezvoltarea segmentului de retail. Rafinăria Petromidia a funcționat anul trecut la capacitate maximă și nu a consemnat nicio oprire programată sau accidentală (365 de zile), volumul de materie primă procesată fiind de 13.800 de tone/zi.

De asemenea, o alta directie de investitie este reprezentata de constructia si dezvoltarea retelei de distributie a carburantilor din Romania, precum si de continuarea programului de rebrading a statiilor Rompetrol.

Despre KMG International

Cu peste 7.000 de angajati în 12 de țări, KMG International NV (fosta The Rompetrol Group NV) este una dintre cele mai mari companii petroliere care operează în România și un jucător important în bazinele Mării Negre și al Mării Mediterane. Compania are activități în principal în rafinare, petrochimie, retail, trading și servicii industriale.

În România, KMG International detine una dintre cele mai mari și cele mai moderne rafinării din regiunea Mării Negre - Petromidia Năvodari - cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tone de materie primă pe an și Vega Ploiești. Petromidia este prima rafinărie certificată în conformitate cu normele europene de mediu. Poziția sa strategică aproape de portul Constanța permite transportul maritim rapid de țiței și produse petroliere către filialele KMG Internațional în Republica Moldova, Georgia, Bulgaria, Turcia, precum și către alți parteneri tradiționali din regiunea Mării Negre.