Politică

Krasnoselski a declarat „inacceptabilă“ retragerea trupelor ruse

Prezența Rusiei, care este garantul procesului de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol, este obligatorie. Declarația în cauză a fost făcută în timpul conferințe de presă a liderul republicii nerecunoscute de pe malul stîng al Nistrului Vadim Krasnoselski.

Krasnoselski a subliniat importanța menținerii contingentului de menținere a păcii în componența actuală. „Războiul din 1992, care a fost declanșat de naționaliștii moldoveni împotriva poporului “RMN“ și care a fost apoi oprit prin semnarea acordului președinților și introducerea forțelor de menținere a păcii aici. În afară de pacificatorii din Rusia, la operațiune au participat trupe din Transnistria și Moldova. Acesta e un format unic, cînd la misiune participă pacificatori ai părților care luptă între ele. Nu există conflicte. În cei 25 de ani ai misiunii de menținere a păcii la datorie nu a murit niciun pacificator, iar în luptele militare nu a murit niciun locuitor al Transnistriei. Pacificatorii și-au dovedit funcționalitatea lor aici”, a menționat președintele Transnistriei.

În misiunea de menținere a păcii de pe malul stîng al Nistrului, potrivit spuselor lui Krasnoselski nu este implicat armamentul greu. „Contingentul forțelor de menținere a păcii este cunoscut. Ei sînt înarmați standard, la fel ca toți pacificatorii: cu arme de calibru mic, fără arme grele și tehnică blindată, rachete și avioane. Dar ceea ce au dînșii în dotare este suficient pentru menținerea păcii și securității pe malurile Nistrului. Eficiența acestora fiind dovedită în timp. Poate că acesta este un model bun ca să fie folosit și în alte zone de conflict? De ce nu. În ceea ce privește Rusia, ea nu folosește resursele noastre la recrutare. Sosesc în RMN pe calea aerului generali ruși? La mine personal – nu. Știți bine că orice sosire a vreunui general rus este însoțită de scandal pe Aeroportul din Chișinău, care este auzit peste tot în lume. Eu nu am auzit nimic de acest gen în ultima vreme”, a spus liderul republicii nerecunoscute.

Prezența Rusiei în regiune, potrivit lui, este în virtutea rolului său definitorie, în special, pentru rezolvarea conflictului. „Rusia este garantul procesului de negocieri, ca și Ucraina. Formatul „5 + 2“, vă reamintesc, include Moldova și Transnistria ca părți aflate în conflict, Rusia și Ucraina – garanți, iar OSCE fiind observator. Mai sînt încă SUA și Uniunea Europeană. Așa încît, Rusia și Ucraina au un statut special, pentru că aceste țări au cu siguranță o anumită influență asupra dezvoltării politice a „RMN“. Consider drept inacceptabilă retragerea trupelor de menținere a păcii rusești în condițiile actuale, cînd există riscul de agravare a situației“, a conchis Vadim Krasnoselski. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *