Politică

Krasnoselski învinuieşte Austria pentru stagnarea discuţiilor de pace cu Republica Moldova

„De ce a îngheţat acest format? Cred că e din cauza poziţiei actuale a Austriei, care deţine preşedinţia la OSCE", a spus Krasnoselski.

Liderul Transnistriei i-a cerut anterior preşedintelui în exerciţiu al OSCE, ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz, să convoace o întrunire de urgenţă, dar acesta a refuzat.

Krasnoselski a acuzat Republica Moldova că nu a respectat acordurile bilaterale de pace şi a afirmat că nimeni, cu excepţia Rusiei şi Transnistriei, nu este dispus să aibă discuţii în formatul 5+2, ultima rundă de negocieri având loc între 2 şi 3 iunie 2016, la Berlin. 

Procesul de negociere în format 5+2 privind situaţia transnistreană include Republica Moldova şi Transnistria ca părţi din conflict, Rusia şi Ucraina ca garanţi şi mediatori, OSCE ca mediator, Uniunea Europeană şi Statele Unite ca observatori.

La 21 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a votat declaraţia înaintată de deputaţii din Partidul Democrat în privinţa retragerea trupelor ruse din Transnistria, despre care se consideră că se află ilegal pe teritoriul statului moldovean. Parlamentarii moldoveni doresc iniţierea demersurilor pentru adoptarea unei rezoluţii în acest sens de către Adunarea Generală a ONU.

Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *