Astăzi 10 Aprilie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 9 Aprilie 2020
Abonamente

Actualitate 18 Decembrie 2018, ora 07:44    Din editia print

Kremlinul a dat startul campaniei electorale din R. Moldova

Marime Font

Analiștii politici atenționează asupra pericolului imixtiunii Rusiei în treburile interne ale statului nostru

Deși oficial ar trebui să-și dea startul pe 25 ianuarie 2019, campania electorală pentru alegerile parlamentare din R. Moldova a început pentru Partidul Socialiștilor mai devreme. Șeful statului, Igor Dodon, care ar trebui să fie apolitic, și-a anunțat oficial participarea în alegeri pe listele acestei formațiuni. El se bucură și de susținerea Moscovei, care încearcă să-i ajute pe socialiști să obțină un rezultat cât mai bun în cadrul scrutinului. De aceea, în ultimul timp, Dodon petrece tot mai mult timp în Rusia. Chiar miercuri, 5 decembrie, el a plecat într-o nouă vizită de lucru la Sankt Petersburg.

În această toamnă, după o altă vizită la Moscova, Igor Dodon anunța că Vladimir Putin i-ar fi promis că toţi cetățenii moldoveni, care au comis încălcări ale legislației migraționale ruse, vor fi amnistiaţi. Într-adevăr, la 3 decembrie, pe site-ul Ministerului de Interne al Rusiei, a fost publicată informația, precum că „cetățenii R. Moldova, care se află pe teritoriul Federației Ruse şi au termenul legal de ședere expirat, vor avea posibilitatea, între 1 ianuarie şi 24 februarie 2019, să plece acasă fără să li se aplice restricții privind intrarea pe teritoriul Rusiei”.

Șeful statului a comentat imediat această decizie pe pagina sa de Facebook. Exprimându-şi recunoștința față de conducerea Rusiei pentru măsurile întreprinse, el a menţionat că MAI de la Moscova a hotărât să ofere această posibilitate pentru 170 de mii de cetățeni ai R. Moldova. Totuşi, Dodon a atenționat că imigranții moldoveni vor avea voie să revină în Rusia nu mai devreme de luna martie 2019, astfel încât să fie acasă în ziua alegerilor și încă puține zile după aceasta. Şi că decizia îi vizează inclusiv pe cetățenii moldoveni, care anterior au fost deportați din cauza acelorași încălcări.

Factorul rusesc niciodată nu a dispărut din Moldova

Premierul Pavel Filip a calificat acest gest al Rusiei drept implicare directă în campania electorală din R. Moldova. Analiștii politici sunt de aceeaşi părere. De exemplu, Dionis Cenușă susține că, prin obligarea moldovenilor stabiliți în Rusia de a veni acasă în perioada parlamentarelor, pentru a putea beneficia de amnistierea migrațională, se urmărește mobilizarea electoratului prorus la alegeri sau o eventuală implicare a acestuia în proteste postelectorale. Cenușă este de părere că Rusia pariază în definitiv pe socialiști în aceste alegeri, dovadă fiind regularitatea cu care Igor Dodon se întâlneşte cu omologul său rus, Vladimir Putin. „Factorul rusesc planifică să-şi restabilească vizibilitatea după practic zece ani de retragere, nu şi dispariţie”, comentează analistul.

Loading...


În opinia sa, socialiştii au nevoie mai mult decât Kremlinul de o relaţie moldo-rusă cât mai prolifică. „Este clar că aceştia vor să preia puterea şi mai puţin să o împartă cu democraţii sau, şi mai grav, să devină victimele unor dezmembrări postelectorale, similare celor prin care a trecut PCRM”, precizează politologul.

Dionis Cenușă face o legătură între decizia Moscovei de a da posibilitate imigranților moldoveni ilegali să-și legalizeze șederea în Rusia, dacă vor veni în R. Moldova în perioada 1 ianuarie - 15 martie 2019, și decizia diasporei moldovenești din țările europene de a se mobiliza la alegeri. „Nu pot fi excluse calculele Rusiei și ale socialiștilor de a-i împinge pe migranții moldoveni din Rusia la proteste postelectorale, dacă la Chișinău nu va fi constituit un guvern prorus sau în scopul declanșării alegerilor anticipate. Anume acest lucru explică de ce Moscova a oferit perioada 1 ianuarie - 15 martie 2019 ca perioadă de întoarcere pentru moldoveni, în loc de 1 decembrie - 25 februarie, ziua următoare după alegeri”, a menționat comentatorul politic.

„Dodon este agentul Moscovei și nu reprezintă interesele băștinașilor”

Solicitat de TIMPUL să se dea cu părerea despre „prietenia preelectorală” a lui Putin cu Dodon, şi analistul Anatol Țăranu a declarat că ceea ce face liderul de la Kremlin pentru socialiştii moldoveni constituie o imixtiune a Rusiei în treburile interne ale R. Moldova. „Vom fi nevoiți să suportăm imixtiunea, dar, din păcate, nu o putem contracara. Singurul lucru pe care îl putem face e să explicăm oamenilor că Dodon este agentul Moscovei și nu reprezintă interesele băștinașilor. Moldovenii, care vor veni din Rusia, ca să participe la alegeri, depind de regimul de ședere și nu au cum să se eschiveze. Iar promisiunea că vor obține un regim de ședere mult mai bun este o speculație”, consideră Țăranu.

În viziunea acestuia, Putin dorește ca R. Moldova să depindă de Rusia, dar, în același timp, Moscova nu poate să-și asume susținerea financiară a regimului de la Chișinău, asistența economică rămânând în continuare pe umerii UE şi ai partenerilor occidentali ai R. Moldova. Şi, dacă anterior Putin miza pe câțiva agenți electorali, acum el nu își poate permite să disperseze forțele filoruse și mizează numai pe Dodon. Un fapt elocvent în această privinţă ar fi dispariția de pe scena politică a „Partidului Nostru” al fugarului Renato Usatîi. „Încă un lucru care dă de gândit: Vladimir Voronin a declarat că, probabil, nu va participa la alegeri în circumscripții uninominale, ceea ce înseamnă concentrarea agenților ruși într-o singură forță”, a concretizat Țăranu.

Moldoveni în Rusia, tot mai puțini

În timp ce Igor Dodon îi îndeamnă pe moldoveni să plece la muncă în Rusia, angajându-se să le rezolve chiar şi problemele cu legea, numărul concetăţenilor, aflaţi în Federaţia Rusă continuă să scadă vertiginos. Potrivit unui studiu al Institutului de analize sociale şi prognoze al Academiei prezidenţiale pentru economie şi administraţie publică, acest număr constituia, la începutul lui iunie 2017, 430 750 de persoane, în scădere cu 67 000 faţă de situaţia din iunie 2016, scrie Mold-street.com. Este cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, relevă un alt studiu, realizat de RANEPA. Mai mult, dacă, la începutul lui iunie 2014, în Rusia se aflau 584 423 de moldoveni, în următorii patru ani, numărul acestora s-a redus cu peste 26%.

După aproape un deceniu, în care viața moldovenilor în Rusia a fost destul de complicată, inclusiv din cauza deprecierii rublei începând cu anul 2015, aceștia privesc cu scepticism decizia Moscovei de a-i amnistia. Mulți dintre aceştia consideră că legea veche va fi pusă iarăşi în aplicare imediat după alegerile din R. Moldova, căci nu e prima dată când Dodon îi minte.

Oamenii nu au încredere în Dodon

Elena Bârsan din Bălți a lucrat în Rusia, timp de șapte ani. Împreună cu alți conaționali, ea făcea curățenie într-un parc din oraşul Mîtișci, aflat în apropierea Moscovei. „Eram în brigadă 30 de moldoveni. Ruși erau doar în conducerea întreprinderii. Pentru mine, pensionară, salariul de 500 de dolari pe lună era unul destul de mare”, susţine Elena. Ea povestește că grupul de moldoveni locuia într-un bloc de cămine cu trei etaje. „Organele locale știau foarte bine că, în acea clădire, trăiesc moldoveni, mulți fără acte în regulă. Şi periodic, la miezul nopții, făceau razii. Ne scoteau în coridorul lung, ne puneau cu mâinile ridicate la perete și ne verificau actele. Cei care îndrăzneau să deschidă gura erau bătuți cu bastoanele pe spate. Era mare gălăgie şi tremuram toți de frică”, mărturiseşte femeia. După aceasta, adaugă ea, erau urcați cu toţii într-un microbuz și transportați la Biroul migrație și azil. De fiecare dată, două-trei persoane erau obligate să părăsească Rusia. Ceilalți achitau neformal amenzi și, spre dimineață, erau lăsați să se întoarcă la cămin.

„Când în Rusia a venit criza, întreprinderea a dat faliment. Au vândut căminul, unde trăiam, unui agent economic. Noi am rămas fără lucru și fără acoperiș. Cei mai mulți au revenit acasă, mai ales că au început deportările în masă, rubla se devalorizase și nu merita să suportăm atâta umilire pentru nişte salarii mici”, își amintește Elena Bârsan.

După 2014, condițiile de legalizare în Rusia au fost înăsprite. În afară de patenta, pe care erau obligaţi să o cumpere, de la moldoveni se cere un document privind cunoaşterea limbii ruse, a istoriei şi legislaţiei Federaţiei Ruse, o poliță medicală în sumă de 34 200 de ruble, precum şi un certificat, care confirma că aceştia nu suferă de boli infecţioase grave.

În 2014, banii trimiși acasă de către moldovenii, care lucrau în Rusia, constituiau peste 36% din remitențe. În 2017, această cifră a scăzut până la 9,2%.

Un articol de: Natalia Hadârcă Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sănătate 9 Aprilie 2020, ora: 20:16

EXISTĂ tratament pentru COVID-19. Sângele celor vindecați SALVEAZĂ

EXISTĂ tratament pentru COVID-19. Sângele celor vindecați SALVEAZĂ

Prof. dr. Irinel Popescu a vorbit despre tratamentul cu plasmă hiperimună în cazul pacienților cu COVID-19, în cadrul emisiunii "Academia de Sănătate"

( ) Citeşte tot articolul

Film 9 Aprilie 2020, ora: 20:03

Evreii ultrareligioși din filmul „Unorthodox, sunt originari din Satu Mare. Povestea unei comunități care trăiește după reguli vechi de sute de ani

Evreii ultrareligioși din filmul „Unorthodox, sunt originari din Satu Mare. Povestea unei comunități care trăiește după reguli vechi de sute de ani

Evreii ultrareligioși despre care s-a făcut filmul „Unorthodox”, de pe Netflix, se trag din nordul Transilvaniei, din Satu Mare. Pentru a afla mai multe despre viața celor care trăiesc în una dintre cele mai numeroase comunități hasidite din lume am stat de vorbă Dan Has,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 19:14

ALERTĂ /// La Spitalul de Psihiatrie au fost confirmate 11 cadre medicale infectate și 21 pacienți cu patologie psihiatrică infectați

ALERTĂ /// La Spitalul de Psihiatrie au fost confirmate 11 cadre medicale infectate și 21 pacienți cu patologie psihiatrică infectați

11 angajați medicali ai Spitalului de Psihiatrie, din suburbia Codru, municipiul Chișinău și 21 de pacienți sunt infectați cu COVID-19, a anunțat fosta ministră a Sănătății Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook, cu ceva timp în urmă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 17:15

NEWS ALERT / Curtea Constituțională a SUPENDAT legea pentru Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea FĂRĂ să ARGUMENTEZE de ce!

NEWS ALERT / Curtea Constituțională a SUPENDAT legea pentru Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea FĂRĂ să ARGUMENTEZE de ce!

Premierul a încercat să dea vina pe unii deputați, spunând că Guvernul nu poate acum achita ajutorul de șomaj și sporurile de salarii, deși decizia aparține CURȚII CONSTITUȚIONALE, condusă de ex-socialistul Vladimir Țurcan, nu deputaților

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 17:00

INFORMAȚII DE ULTIMĂ ORĂ /// +115 cazuri NOI de coronavirus în R. Moldova, în total 1289 s-au infectat

INFORMAȚII DE ULTIMĂ ORĂ /// +115 cazuri NOI de coronavirus în R. Moldova, în total 1289 s-au infectat

MAI a informat despre faptul că în autoizolare la domiciliu sunt 21153 și au fost identificați 3201 oameni care au contactat cu persoane infectate cu COVID-19. Poliția a verificat 6400 de persoane aflate în autoizolare la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 9 Aprilie 2020, ora: 16:59

Renato Usatîi spune că Igor Dodon ar fi obținut CETĂȚENIA altui stat și și-a făcut de urgență PAȘAPORT în iunie 2019

Renato Usatîi spune că Igor Dodon ar fi obținut CETĂȚENIA altui stat și și-a făcut de urgență PAȘAPORT în iunie 2019

Igor Dodon ar avea și cetățenia altui stat, cu toate că declară că este doar cetăţean al R. Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 16:48

Peste 70 de focare de vegetație uscată, lichidate de pompieri. Raioanele afectate // VIDEO

Peste 70 de focare de vegetație uscată, lichidate de pompieri. Raioanele afectate // VIDEO

71 focare de vegetație uscată au fost lichidate de pompieri în ultimele 24 de ore. În total au fost afectate 246 ha de teren din toată țara. Cele mai răspândite arderi au avut loc în localități din raioanele Ungheni, Telenești, Călărași, Cahul, Leova dar și...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 9 Aprilie 2020, ora: 16:00

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 15:50

Boris Johnson se simte mai bine şi discută cu personalul care-l îngrijeşte la terapie intensivă

Boris Johnson se simte mai bine şi discută cu personalul care-l îngrijeşte la terapie intensivă

Premierul britanic Boris Johnson, internat la terapie intensivă cu covid-19, se simte mai bine şi discută cu personalul care-l îngrijeşte, a anunţat joi ministrul Culturii Oliver Dowden, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 9 Aprilie 2020, ora: 15:34

Poate fi oprit coronavirusul odată cu venirea verii? Ce spun experții

Poate fi oprit coronavirusul odată cu venirea verii? Ce spun experții

 Ideea că vremea caldă ar putea opri coronavirusul pare să devină neclară pe măsură ce virusul afectează întreaga lume. dar noi cercetări ar putea aduce puțină speranță. Este prea devreme pentru a ști sigur dacă noul coronavirus este sezonier. Pentru a ști cu adevărat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 15:25

Avertisment-șoc al experților germani! Câte cazuri de Covid-19 sunt cu adevărat pe glob?!

Avertisment-șoc al experților germani! Câte cazuri de Covid-19 sunt cu adevărat pe glob?!

Cercetătorii de la o universitate germană susțin că sistemele sanitare ale țărilor afectate au descoperit, în medie, numai aproximativ 6% din infecțiile SARS-Cov-2.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 9 Aprilie 2020, ora: 14:59

ULTIMA ORĂ /// 17 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 17 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că 17 persoane sunt infectate, 0 persoane suspecte, 46 se află în carantină și 123 sunt monitorizate la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 14:25

La Moscova, a avut loc o explozie în clădirea unui centru de afaceri / FOTO

La Moscova, a avut loc o explozie în clădirea unui centru de afaceri / FOTO

 La Moscova, a avut loc o explozie în clădirea unui centru de afaceri de pe strada Brest 2, informează agenția TASS. Conform datelor preliminare, explozia s-a produs la etajul al nouălea al clădirii. „Baza” publică imagini de la locul de urgență. Oamenii ies din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 13:55

O clădire rezidențială s-a prăbușit în centrul Odessei - VIDEO cum doi tineri au reușit să scape în mod miraculos

O clădire rezidențială s-a prăbușit în centrul Odessei - VIDEO cum doi tineri au reușit să scape în mod miraculos

Astăzi la 10:55 o clădire de apartamente cu trei etaje din orașul Moscova s-a prăbușit după ce peretele lateral a cedat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 13:54

Nu este o glumă / Rusia vrea răspundere PENALĂ pentru statele care îndepărtează monumente sovietice

Nu este o glumă / Rusia vrea răspundere PENALĂ pentru statele care îndepărtează monumente sovietice

Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, i-a cerut miercuri şefului Comisiei de anchetă de pe lângă Parchetul General al Rusiei, Aleksandr Bastrîkin, să studieze problema tragerii la răspundere penală a reprezentanţilor autorităţilor din anumite ţări pentru deciziile lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 12:53

ÎNGROZITOR / Un nou caz de VIOL asupra unei femei de 39 ani / VIDEO

ÎNGROZITOR / Un nou caz de VIOL asupra unei femei de 39 ani / VIDEO

Victima s-a adresat la poliție în data de întâi mai, declarând că a fost agresată sexual. Acum, bănuiții ar putea face 12 ani de pușcărie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 12:48

Secția de Cardiologie a Spitalului Clinic Republican a fost plasată în CARANTINĂ

Secția de Cardiologie a Spitalului Clinic Republican a fost plasată în CARANTINĂ

Secția de Cardiologie a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a fost plasată în carantină, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Cristina Stratulat, consiliera în comunicare de la Minsterul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 12:03

O tânără din Chișinău, care alerga în parcul Valea Morilor, ar fi fost AMENDATĂ cu 22 MII lei

O tânără din Chișinău, care alerga în parcul Valea Morilor, ar fi fost AMENDATĂ cu 22 MII lei

O tânără din Capitală care făcea jogging în parcul ,,Valea Morilor” din Chișinău ar fi fost amendată de polițiști. O postare a apărut pe rețelele de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 9 Aprilie 2020, ora: 11:30

15 proiecte SUPERBE pe care oamenii le-au realizat în TIMPUL LIBER datorită carantinei

15 proiecte SUPERBE pe care oamenii le-au realizat în TIMPUL LIBER datorită carantinei

Carantina și izolarea au multe aspecte pozitive, dintre care cel mai important este disponibilitatea de a avea mai mult timp liber. Poate fi folosit pentru a viziona emisiuni TV sau pentru autoeducare și creativitate. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 10:51

ȘEDINȚĂ SECRETĂ / Starte de Urgență va fi PRELUNGITĂ în Moldova până pe 15 iunie (SURSE)

ȘEDINȚĂ SECRETĂ / Starte de Urgență va fi PRELUNGITĂ în Moldova până pe 15 iunie (SURSE)

„Astăzi, la nouă dimineață, într-o ședință secretă, a luat decizia să mai prelungească încă pentru o lună situația de urgență. Adică până pe 15 iunie. Și mai pregătește ceva, am să anunț săptămânva viitoare”, a declrat aseară Renato...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 10:44

Un șofer prins de poliție cu 210 km/oră a spus că fugea de coronavirus

Un șofer prins de poliție cu 210 km/oră a spus că fugea de coronavirus

Un șofer surprins de radarul poliției în timp ce conducea cu 210 km/oră pe o autostradă din Anglia a spus că avea viteză pentru că încerca să evite coronavirusul, informează Belfast Telegraph. Poliția din Surrey l-a oprit pe bărbat marți, pe autostrada M25. Ulterior,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)