Astăzi 15 Decembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 23:59
Abonamente

Actualitate 18 Decembrie 2018, ora 07:44    Din editia print

Kremlinul a dat startul campaniei electorale din R. Moldova

Marime Font

Analiștii politici atenționează asupra pericolului imixtiunii Rusiei în treburile interne ale statului nostru

Deși oficial ar trebui să-și dea startul pe 25 ianuarie 2019, campania electorală pentru alegerile parlamentare din R. Moldova a început pentru Partidul Socialiștilor mai devreme. Șeful statului, Igor Dodon, care ar trebui să fie apolitic, și-a anunțat oficial participarea în alegeri pe listele acestei formațiuni. El se bucură și de susținerea Moscovei, care încearcă să-i ajute pe socialiști să obțină un rezultat cât mai bun în cadrul scrutinului. De aceea, în ultimul timp, Dodon petrece tot mai mult timp în Rusia. Chiar miercuri, 5 decembrie, el a plecat într-o nouă vizită de lucru la Sankt Petersburg.

În această toamnă, după o altă vizită la Moscova, Igor Dodon anunța că Vladimir Putin i-ar fi promis că toţi cetățenii moldoveni, care au comis încălcări ale legislației migraționale ruse, vor fi amnistiaţi. Într-adevăr, la 3 decembrie, pe site-ul Ministerului de Interne al Rusiei, a fost publicată informația, precum că „cetățenii R. Moldova, care se află pe teritoriul Federației Ruse şi au termenul legal de ședere expirat, vor avea posibilitatea, între 1 ianuarie şi 24 februarie 2019, să plece acasă fără să li se aplice restricții privind intrarea pe teritoriul Rusiei”.

Șeful statului a comentat imediat această decizie pe pagina sa de Facebook. Exprimându-şi recunoștința față de conducerea Rusiei pentru măsurile întreprinse, el a menţionat că MAI de la Moscova a hotărât să ofere această posibilitate pentru 170 de mii de cetățeni ai R. Moldova. Totuşi, Dodon a atenționat că imigranții moldoveni vor avea voie să revină în Rusia nu mai devreme de luna martie 2019, astfel încât să fie acasă în ziua alegerilor și încă puține zile după aceasta. Şi că decizia îi vizează inclusiv pe cetățenii moldoveni, care anterior au fost deportați din cauza acelorași încălcări.

Factorul rusesc niciodată nu a dispărut din Moldova

Premierul Pavel Filip a calificat acest gest al Rusiei drept implicare directă în campania electorală din R. Moldova. Analiștii politici sunt de aceeaşi părere. De exemplu, Dionis Cenușă susține că, prin obligarea moldovenilor stabiliți în Rusia de a veni acasă în perioada parlamentarelor, pentru a putea beneficia de amnistierea migrațională, se urmărește mobilizarea electoratului prorus la alegeri sau o eventuală implicare a acestuia în proteste postelectorale. Cenușă este de părere că Rusia pariază în definitiv pe socialiști în aceste alegeri, dovadă fiind regularitatea cu care Igor Dodon se întâlneşte cu omologul său rus, Vladimir Putin. „Factorul rusesc planifică să-şi restabilească vizibilitatea după practic zece ani de retragere, nu şi dispariţie”, comentează analistul.


În opinia sa, socialiştii au nevoie mai mult decât Kremlinul de o relaţie moldo-rusă cât mai prolifică. „Este clar că aceştia vor să preia puterea şi mai puţin să o împartă cu democraţii sau, şi mai grav, să devină victimele unor dezmembrări postelectorale, similare celor prin care a trecut PCRM”, precizează politologul.

Dionis Cenușă face o legătură între decizia Moscovei de a da posibilitate imigranților moldoveni ilegali să-și legalizeze șederea în Rusia, dacă vor veni în R. Moldova în perioada 1 ianuarie - 15 martie 2019, și decizia diasporei moldovenești din țările europene de a se mobiliza la alegeri. „Nu pot fi excluse calculele Rusiei și ale socialiștilor de a-i împinge pe migranții moldoveni din Rusia la proteste postelectorale, dacă la Chișinău nu va fi constituit un guvern prorus sau în scopul declanșării alegerilor anticipate. Anume acest lucru explică de ce Moscova a oferit perioada 1 ianuarie - 15 martie 2019 ca perioadă de întoarcere pentru moldoveni, în loc de 1 decembrie - 25 februarie, ziua următoare după alegeri”, a menționat comentatorul politic.

„Dodon este agentul Moscovei și nu reprezintă interesele băștinașilor”

Solicitat de TIMPUL să se dea cu părerea despre „prietenia preelectorală” a lui Putin cu Dodon, şi analistul Anatol Țăranu a declarat că ceea ce face liderul de la Kremlin pentru socialiştii moldoveni constituie o imixtiune a Rusiei în treburile interne ale R. Moldova. „Vom fi nevoiți să suportăm imixtiunea, dar, din păcate, nu o putem contracara. Singurul lucru pe care îl putem face e să explicăm oamenilor că Dodon este agentul Moscovei și nu reprezintă interesele băștinașilor. Moldovenii, care vor veni din Rusia, ca să participe la alegeri, depind de regimul de ședere și nu au cum să se eschiveze. Iar promisiunea că vor obține un regim de ședere mult mai bun este o speculație”, consideră Țăranu.

În viziunea acestuia, Putin dorește ca R. Moldova să depindă de Rusia, dar, în același timp, Moscova nu poate să-și asume susținerea financiară a regimului de la Chișinău, asistența economică rămânând în continuare pe umerii UE şi ai partenerilor occidentali ai R. Moldova. Şi, dacă anterior Putin miza pe câțiva agenți electorali, acum el nu își poate permite să disperseze forțele filoruse și mizează numai pe Dodon. Un fapt elocvent în această privinţă ar fi dispariția de pe scena politică a „Partidului Nostru” al fugarului Renato Usatîi. „Încă un lucru care dă de gândit: Vladimir Voronin a declarat că, probabil, nu va participa la alegeri în circumscripții uninominale, ceea ce înseamnă concentrarea agenților ruși într-o singură forță”, a concretizat Țăranu.

Moldoveni în Rusia, tot mai puțini

În timp ce Igor Dodon îi îndeamnă pe moldoveni să plece la muncă în Rusia, angajându-se să le rezolve chiar şi problemele cu legea, numărul concetăţenilor, aflaţi în Federaţia Rusă continuă să scadă vertiginos. Potrivit unui studiu al Institutului de analize sociale şi prognoze al Academiei prezidenţiale pentru economie şi administraţie publică, acest număr constituia, la începutul lui iunie 2017, 430 750 de persoane, în scădere cu 67 000 faţă de situaţia din iunie 2016, scrie Mold-street.com. Este cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, relevă un alt studiu, realizat de RANEPA. Mai mult, dacă, la începutul lui iunie 2014, în Rusia se aflau 584 423 de moldoveni, în următorii patru ani, numărul acestora s-a redus cu peste 26%.

După aproape un deceniu, în care viața moldovenilor în Rusia a fost destul de complicată, inclusiv din cauza deprecierii rublei începând cu anul 2015, aceștia privesc cu scepticism decizia Moscovei de a-i amnistia. Mulți dintre aceştia consideră că legea veche va fi pusă iarăşi în aplicare imediat după alegerile din R. Moldova, căci nu e prima dată când Dodon îi minte.

Oamenii nu au încredere în Dodon

Elena Bârsan din Bălți a lucrat în Rusia, timp de șapte ani. Împreună cu alți conaționali, ea făcea curățenie într-un parc din oraşul Mîtișci, aflat în apropierea Moscovei. „Eram în brigadă 30 de moldoveni. Ruși erau doar în conducerea întreprinderii. Pentru mine, pensionară, salariul de 500 de dolari pe lună era unul destul de mare”, susţine Elena. Ea povestește că grupul de moldoveni locuia într-un bloc de cămine cu trei etaje. „Organele locale știau foarte bine că, în acea clădire, trăiesc moldoveni, mulți fără acte în regulă. Şi periodic, la miezul nopții, făceau razii. Ne scoteau în coridorul lung, ne puneau cu mâinile ridicate la perete și ne verificau actele. Cei care îndrăzneau să deschidă gura erau bătuți cu bastoanele pe spate. Era mare gălăgie şi tremuram toți de frică”, mărturiseşte femeia. După aceasta, adaugă ea, erau urcați cu toţii într-un microbuz și transportați la Biroul migrație și azil. De fiecare dată, două-trei persoane erau obligate să părăsească Rusia. Ceilalți achitau neformal amenzi și, spre dimineață, erau lăsați să se întoarcă la cămin.

„Când în Rusia a venit criza, întreprinderea a dat faliment. Au vândut căminul, unde trăiam, unui agent economic. Noi am rămas fără lucru și fără acoperiș. Cei mai mulți au revenit acasă, mai ales că au început deportările în masă, rubla se devalorizase și nu merita să suportăm atâta umilire pentru nişte salarii mici”, își amintește Elena Bârsan.

După 2014, condițiile de legalizare în Rusia au fost înăsprite. În afară de patenta, pe care erau obligaţi să o cumpere, de la moldoveni se cere un document privind cunoaşterea limbii ruse, a istoriei şi legislaţiei Federaţiei Ruse, o poliță medicală în sumă de 34 200 de ruble, precum şi un certificat, care confirma că aceştia nu suferă de boli infecţioase grave.

În 2014, banii trimiși acasă de către moldovenii, care lucrau în Rusia, constituiau peste 36% din remitențe. În 2017, această cifră a scăzut până la 9,2%.

Un articol de: Natalia Hadârcă Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 15 Decembrie 2019, ora: 23:59

Conform Proclamaţiei de la Timişoara revoluţia română a început în 16 decembrie 1989. Mai sînt şi alte date care au fost declarate de diferite grupuri ca început al revoluţiei: O placă comemorativă de pe clădirea bisericii reformate unde a slujit Laszlo...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Decembrie 2019, ora: 23:55

istorie PROTESTELE administraţiei Moldovei împotriva anexării Basarabiei de către Imperiul Rus (1812 - 1815)

PROTESTELE administraţiei Moldovei împotriva anexării Basarabiei de către Imperiul Rus (1812 - 1815)

Pentru a le răspunde celor ce mai vorbesc încă despre „actul progresist al unirii Basarabiei cu Rusia”, trebuie să facem o incursiune în perioada anilor 1812-1815, adică anii când, până la Congresul de la Viena al Sfintei Alianţe, românii mai sperau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 21:25

Eroii Centenarului Marii Uniri: Nicolae Soltuz – 155 ani de la naștere

Eroii Centenarului Marii Uniri: Nicolae Soltuz – 155 ani de la naștere

 Printre deputaţii Sfatului Ţării, deopotrivă cu partioţii înflăcăraţi cunoscuţi şi până la 1917 pentru asipraţiile lor naţionale, au fost nume care, s-ar părea, că nu trebuia să adere la partida naţională (cu regret am avut şi din aceştia, ce-i drept, mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 17:33 de Natalia Hadârcă

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut Din editia print

Fiecare al treilea medic din R. Moldova se pregătește să plece în România

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 16:52

Dondușeni /// Crimă la beție - Un bărbat, ucis cu sânge rece de un tânăr de 29 de ani

Dondușeni /// Crimă la beție - Un bărbat, ucis cu sânge rece de un tânăr de 29 de ani

Un bărbat de 62 de ani a fost găsit fără suflare într-o locuință din raionul Dondușeni. Victima avea semne de moarte violentă pe suprafața corpului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 16:47

Ungurii au sărit calul! Viktor Orban a atacat frontal un moment simbolic al României: S-a spus totul

Ungurii au sărit calul! Viktor Orban a atacat frontal un moment simbolic al României: S-a spus totul

Jurnalistul Dan Andronic a comentat, pe larg, mișcarea premierului maghiar Viktor Orban care a ținut un discurs la Timișoara. Totul are legătură cu Revoluția din 1989.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 16:39

FOTO/VIDEO Igor Dodon cu soția și doi feciori la carusel în centrul Capitalei

FOTO/VIDEO Igor Dodon cu soția și doi feciori la carusel în centrul Capitalei

Alături de familia sa și de chișinăuieni. Anume așa a fost surprins în centrul Chișinăului, în după amiaza acestei duminici însorite, președintele Igor și Galina Dodon, și doi dintre cei trei feciori ai săi. 

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 15 Decembrie 2019, ora: 11:26

The Economist: Putin nu a reușit să izoleze Ucraina și să se împace cu Europa

The Economist: Putin nu a reușit să izoleze Ucraina și să se împace cu Europa

Rusia a distribuit substante dopante sportivilor săi și și-a sărbătorit triumfal medaliile de aur, ca și cum erau trofee de război. Sarbatoarea, confiscata de masina de propaganda a statului, s-a transformat rapid in isterie antioccidentala. Jocurile Olimpice de la Sochi în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 11:11

Premierul Chicu a inspectat lucrările la un șantier rutier

Premierul Chicu a inspectat lucrările la un șantier rutier

Prim-ministrul Ion Chicu a vizitat un șantier de construcție a drumului Chișinău-Ungheni-Sculeni, unde se construiește o lungime de 18 km de drum.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Decembrie 2019, ora: 09:55

Meniu de post pentru o săptămână din perioada Crăciunului

Meniu de post pentru o săptămână din perioada Crăciunului Din editia print

În perioada postului Crăciunului, care a debutat pe 14 noiembrie și se încheie în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, o parte din credincioși respectă perioada de post și din punctul de vedere al restricțiilor alimentare.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 09:19

Ion Chicu e mult mai optimist în privința obținerii gazelor naturale prin intermediul tranzitului pe teritoriul ucrainean

Ion Chicu e mult mai optimist în privința obținerii gazelor naturale prin intermediul tranzitului pe teritoriul ucrainean

Persoanele care anunțau apocalipsa în lu a ianuarie, privind aprovizionarea țării cu gaze naturale nu tratează cu respect poporul Republicii Moldova. La această concluzie a ajuns premierul Ion Chicu, într-o postare pe Facebook. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 15 Decembrie 2019, ora: 08:53

Ministrul de externe al R. Moldova despre Transnistria: „Un conflict care, din păcate, persistă în capurile așa-numitor lideri din regiunea transnistreană”

Ministrul de externe al R. Moldova despre Transnistria: „Un conflict care, din păcate, persistă în capurile așa-numitor lideri din regiunea transnistreană”

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a declarat că problema transnistreană „poate fi foarte rapid și ușor soluționată”, în cazul în care autoritățile de la Chișinău vor găsi un „consens național”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 08:37

Acordul pentru Brexit se va vota în Parlament până de Crăciun, anunță premierul Boris Johnson

Acordul pentru Brexit se va vota în Parlament până de Crăciun, anunță premierul Boris Johnson

Parlamentarii britanici vor vota până de Crăciun acordul de Brexit pe care premierul conservator Boris Johnson l-a convenit cu Bruxellesul, a declarat acesta sâmbătă, conform Agerpres, care citează agenția dpa. Noua legislatură de după alegeri va începe pe 19...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 08:35

Dodon, despre alegerea președintelui în Parlament: CC nu va face jocuri

Dodon, despre alegerea președintelui în Parlament: CC nu va face jocuri

 În spațiul public a apărut recent ideea conform căreia Curtea Constituțională (CC) și-ar putea revedea decizia din 4 martie 2016, atunci când a decis ca președintele să fie ales direct de către cetățeni, și nu prin votul Parlamentului.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 15 Decembrie 2019, ora: 08:18

Sărbătoare mare pe 15 decembrie. Ce nu ai voie să faci la prăznuire Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie

Sărbătoare mare pe 15 decembrie. Ce nu ai voie să faci la prăznuire Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie

Preoții recomandă rugăciune în data de 15 decembrie, ziua în care este prăznuit în fiecare an Sfântul Mucenic Elefterie din cetatea Romei. În tradiția românească, acest sfânt este respectat cu precădere de femei, dar nu numai.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 08:16

Poliţiştii grași puşi să slăbească. Ce îi ajută să scape de kilogramele în plus

Poliţiştii grași puşi să slăbească. Ce îi ajută să scape de kilogramele în plus

Poliţiştii supraponderali şi obezi din Mexic au fost puşi să slăbească. Autorităţile au implementat un program la nivel naţional, în cadrul căruia ofiţerii forţelor de ordine fac antrenamente şi ţin un regim alimentar special, care să-i ajute să scape de kilogramele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 08:04

VIDEO / S-a inventat bluza care nu trebuie să fie spălată

VIDEO / S-a inventat bluza care nu trebuie să fie spălată

O piesă de îmbrăcăminte care l-ar putea scuti pe purtător de multe complicații a fost pusă în vânzare în Marea Britanie, la timp pentru Crăciun. Este vorba despre un bluzon care nu se murdăreşte şi care poate fi purtat fără probleme mai mult de o lună, fără...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 07:49

Cea mai bună reţetă de vin fiert. Acest ingredient face toată diferenţa

Cea mai bună reţetă de vin fiert. Acest ingredient face toată diferenţa

Gust de vacanţă, la pahar! Uitaţi de aromele preparate de-a gata şi optaţi pentru propriile combinaţii. Răsplata va fi pe măsură! Ingrediente: 2 clementine 1 lămâie 1 lime 200g zahăr extrafin 6 cuişoare 1 baton scorţişoară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 07:36

Veste bună pentru bolnavii de leucemie. Medicamentul care le oferă speranțe, dezvoltat de oamenii de știință

Veste bună pentru bolnavii de leucemie. Medicamentul care le oferă speranțe, dezvoltat de oamenii de știință

Un studiu publicat de New England Journal of Medicine susține că oamenii de știință au dezvoltat un medicament care poate trata leucemia mieloidă cronică, fără reacțiile adverse provocate de tratamentele aplicate până în prezent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 07:24

Prinși că puneau în circulație bani falși /// VIDEO

Prinși că puneau în circulație bani falși /// VIDEO

Falsificau bancnote a câte 200 de lei moldovenești, după care achitau cu ele în magazine și la stațiile Peco. Este vorba de trei indivizi din sudul țării. Unul dintre suspecți, care ar fi liderul grupării, a fost reținut. În data de 12 decembrie, bănuitul de 27 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 07:20

VIDEO/ Doi tineri din Bălți au fost tamponați de un automobil. O tânără de 19 ani a decedat pe loc

VIDEO/ Doi tineri din Bălți au fost tamponați de un automobil. O tânără de 19 ani a decedat pe loc

O fată și un băiat au fost loviți pe strada Strîi 17 din Bălți. Accindentul a avut loc în jurul orei 17:30. În urma leziunilor primite fata, în vârsta de 19 ani a decedat pe loc. Tânărul s-a ales cu multiple fracturi a oaselor, care a fost transportat...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Decembrie 2019, ora: 06:57

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 DECEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII IAU DECIZII ÎN DRAGOSTE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 DECEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII IAU DECIZII ÎN DRAGOSTE

Horoscopul zilei de 15 decembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 decembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Decembrie 2019, ora: 04:47

REVOLUȚIA ANTI-CEAUȘESCU din ROMÂNIA. 14 decembrie - 15 decembrie încep PRIMELE MIȘCĂRI la IAȘI și TIMIȘOARA

REVOLUȚIA ANTI-CEAUȘESCU din ROMÂNIA. 14 decembrie - 15 decembrie încep PRIMELE MIȘCĂRI la IAȘI și TIMIȘOARA

La 14 decembrie 1989 are loc o tentativă de organizare a unei manifestaţii anti-ceauşiste la Iaşi care este zădărnicită de forţele de represiune.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)