Kremlinul refuză să elibereze marinarii ucraineni

publicat în Externe pe 26 Iunie 2019, 08:20

Rusia nu va elibera marinarii ucraineni, care au fost luați prizonieri de război. Purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a anunțat că Rusia nu va pune în aplicare decizia Tribunalului Internațional pentru Dreptul Mării al Națiunilor Unite, scrie Unian.ua. 

„Cazul respectiv nu intră în competențele acestei instanței de judecată. Aceasta este poziția Federației Ruse, după cum se cunoaște”, a subliniat Pescov.

Pe 25 mai, Tribunalul Internațional pentru Dreptul Mării al ONU a obligat Rusia să elibereze marinarii ucraineni și navele capturate. Rușii nu au recunoscut decizia Tribunalului și au refuzat să o execute. La rândul său, ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrei Melnik, a declarat că, în cazul nerespectării deciziei, Ucraina va cere impunerea „sancțiunilor din Hamburg".

Pe 25 noiembrie 2018, navele de frontieră ale Federației Ruse din strâmtoarea Kerci au capturat trei nave de război ucrainene, care circulau în mod planificat din portul Odesa în portul Mariupol, și 24 de marinari. „Judecătoriile” din Crimeea controlate de Rusia au arestat toți marinarii capturați timp de două luni, după care aceștia au fost transportați la Moscova.