Astăzi 15 Iulie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 07:53
Abonamente

Actualitate 27 Aprilie 2016, ora 09:46

La 10 Mai, Castelul Peleș din Sinaia își deschide porțile pentru a sărbători aniversarea a 150 de ani ai Casei Regale a României

Marime Font

Vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României, la Ploiești, prezentată pe scurt, printr-un fotoreportaj, a fost un eveniment editorial cu adâncă semnificație, care se cuvine a fi comentat pe larg. 

Cele două volume lansate cu acest prilej, respectiv „Regalitatea, astăzi” - al cărui autor este - și albumul „Margareta. Mărturia unui sfert de veac regal”, de Sandra Gătejeanu-Gheorghe, reflectă ceea ce reprezintă azi Casa Regală a României la 150 de ani de la “nașterea” sa.
Primul volum privește, din perspectivă istorică și europeană, situația monarhiei ca formă de guvernământ și Casa Regală ca instituție, iar cel de-al doilea prezintă activitatea Principesei Moștenitoare, din ultimii 25 de ani.

O prezentare succintă a celor două cărți a fost făcută chiar de Excelența Sa, Principele Radu al României: ” Principalul atu al cărții „Margareta. Mărturia unui sfert de veac regal” este faptul că reprezintă un album extraordinar de original și de bogat (220 pagini, format A4 – n.a.). În afară de fotografie și text, această carte are mărturii aproape ca un ziar: articole de ziar, invitații, fotocopii ale unor bilete de călătorie, așa cum își fac copiii în liceu propriul lor jurnal pe care îl păstrează apoi toată viața cu sfințenie pentru că reprezintă tinerețea lor. Cartea nu are doar texte și fotografii, ci și mărturii pe care lumea nu le știe. De exemplu: biletul de avion cu care principesa a venit în țară în 18 ianuarie 1990, fotografia de la aeroport când lumea se uita încruntată la ea întrebându-se „Ce o aduce aici ? Ce face ? Oare a venit să ne distrugă țara?”, până la anii 2011, 2012, 2013, când toată lumea, la unison, îi arăta admirație și respect. De asemenea, cartea «Regalitatea, astăzi» spune, în 276 de pagini, lucruri pe care nu le poți citi altundeva. Toată activitatea de zi cu zi a familiei regale este puțin cunoscută oamenilor. Societatea românească știe de Regele Mihai și de Coroană. Dar ce anume fac ei în fiecare zi pentru noi e foarte puțin știut. Cartea prezintă cum arată o vizită externă, de ce și când se deschid ușile Palatului Elisabeta și pentru cine, cum sunt încurajate școlile, sportul, educația, știința, Academia, cum este ajutată comunitatea economică, cum se fac misiunile economice pentru favorizarea investițiilor în România de către Casa Regală, ce spune Familia Regală când participă la o conferință internațională și multe altele”.

Loading...


O scurtă ntervenție a avut și dna Irene Arsene, director și cofondator al Editurii Cartea Veche Publishing, unde s-au tipărit cele două cărți: “Mai întâi, aș dori să-mi exprim bucuria și satisfacția că editura noastră are, de aproape opt ani, o colaborare editorială cu Casa Regală, datorită Alteței Sale Principele Radu al României. Citind aceste cărți, privind fotografiile și textele din țară și din străinătate, vă veți da seama ce activitate intensă, ce putere, ce forță și ce lideri a avut România în ultimele decenii, în reprezentanții Casei Regale, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu al României, mai ales. În cele peste 700 de vizite efectuate s-au donat zeci de mii de pachete și cărți, toate acestea arătând, în persoana Principesei Margareta, o Alteță Regală care și-a conturat drumul până în momentul când a ajuns custodele Coroanei Regale, alături pe Principele Radu. O viață dăruită țării, o viață pusă în slujba românilor. Imi amintesc cu plăcere că acum trei ani am avut onoarea să călătoresc, împreună cu Alteța Sa Principele Radu, în Republica Moldova. Am rămas plăcut surprinsă de faptul că moldovenii noștri, în ciuda unor vicisitudini, nu și-au uitat limba, tradițiile și obiceiurile caracteristice neamului românesc”.

În finalul manifestării de la Ploiești, Principele Radu a ținut să aducă la cunoștința faptul că la 10 Mai 2016, la Castelul Peleș din Sinaia, vor avea loc ample manifestări dedicate împlinirii a 150 de ani de la crearea Casei Regale și de la promulgarea Constituției, invitându-i pe români, oriunde s-ar afla ei, la această mare sărbătoare de suflet. “În acestă neuitată zi istorică, Casa Regală a României își dorește să petrecem împreună, la Castelul Peleș din Sinaia, ale cărui porți vor rămânea deschise pe tot parcursul zilei”, a precizat Excelența Sa.

Înainte de plecare, Alteța Sa Principele Radu a avut amabilitatea să-mi acorde un microinterviu, în exclusivitate pentru ziarul Timpul. Cu ce impresii și gânduri ați rămas după recenta vizită de trei zile în Republica Moldova?, l-am întrebat. “Vizita la care faceți referire nu a fost prima, ea fiind mai mult o misiune economică, prin faptul că am fost însoțit de 23 de oameni de afaceri din Cluj, alături de reprezentanți ai Comunei Săvârșin care s-a înfrățit cu satul “Regina Maria”, raionul Soroca. Dincolo de Prut, am fost de nenumărate ori. Acolo mă cheamă, nu-i așa, o parte a neamului românesc. Prin noi, Casa Regală a României se află în legătură cu o mulțime de școli, organizații, instituții – de la Academii și Universități până la administrații orășenești și sătești. Sunt școli care poartă numele Regelui Mihai și al Reginei Maria. Acum am fost la Chișinău, Bălți, Soroca – pentru a patra oară – în satele Regina Maria, Cimișeni și în alte sate. Peste tot am remarcat faptul că, dacă la prima vizită am fost primiți cu oarece rețineri, acum societatea civilă basarabeană are o conștiință din ce în ce mai profundă și în creștere referitoare la Coroană și la Familia Regală, care se bucură de încredere prețuire și respect, Casa Regală reprezentând, și pentru ei, o parte importantă din Istoria modernă a României, mă refer aici la perioada 1918-1940. O bună parte dintre moldoveni văd pe Regele Ferdinand I sau Regina Maria ca părinți spirituali ai României moderne și aceasta nu are nicio legătură cu politica. Prin dvs. aflu acum că Fundația “Mihai Viteazul” din Ploiești a donat Chișinăului o machetă a statuii Regelui Ferdinand Întregitorul, care se va ridica până la aniversarea unui secol de la Marea Unire. E o veste extraordinară și-i felicit pe inițiatorii ploieșteni ai acestui proiect. M-ați întrebat ce cred eu despre ReUnire și dacă acest țel măreț se va produce curând. Răspund cu convingere că, mai devreme sau mai târziu, nu știu când, reîntregirea neamului românesc se va produce. Altfel, noi nu am mai avea niciun rost pe lume dacă nu am crede în acest măreț ideal al României. Deocamdată, îi invit și pe românii din stânga Prutului să ne reunim și să sărbătorim împreună, la 10 Mai, la Castelul Peleș din Sinaia, cei 150 de ani de când s-a semnat adevăratul “certificat de naștere” al Românie moderne. În această zi, Castelul Peleș e al tuturor românilor. La mulți ani, România!”

Ioan POPESCU

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Horoscop 15 Iulie 2020, ora: 07:39

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 15 IULIE 2020. Adu lumina în întuneric!

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 15 IULIE 2020. Adu lumina în întuneric!

Pluto din Capricorn face opozitie cu soarele, in mijlocul saptamanii, in mijlocul lunii. Un moment de maxima intensitate de lupta sau fugi, de schimba sau plangi. Esti gata de o abordare cu totul noua? Ai multe planete de partea ta, poti face progrese excelente.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2020, ora: 07:27

Bulgaria: Trei răniți în timpul unei manifestații împotriva guvernului

Bulgaria: Trei răniți în timpul unei manifestații împotriva guvernului

Doi polițiști și un protestatar au fost răniți marți la Sofia, în timp ce protestatarii care cer demisia guvernului încercau să intre în clădirea Parlamentului, a spus poliția, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 15 Iulie 2020, ora: 07:27

Ajută-l pe actorul Vlad Ciobanu sā învingā boala!

Ajută-l pe actorul Vlad Ciobanu sā învingā boala!

Oameni buni, am decis sa întind o mână de ajutor, prin crearea acestei strângeri de fonduri, familiei actorului (regizorului, profesor de Arta Actorului) Vald Ciobanu sperând în acest fel să facilităm modalitățile de transmitere a banilor pentru cei aflați...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2020, ora: 06:11

Spotify Technology şi-a extins serviciul de streaming muzical în Moldova

Spotify Technology şi-a extins serviciul de streaming muzical în Moldova

Spotify Technology şi-a extins serviciul de streaming muzical în Rusia, care este piaţa internaţională cu cel mai rapid ritm de dezvoltare în acest domeniu, şi în alte 12 ţări, în cadrul strategiei de dezvoltare a companiei, după ce anul trecut a intrat în India, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Iulie 2020, ora: 05:56

Mulți dintre cei care au mai mult de 30 de ani, au auzit și știu că „în URSS muzica era interzisă”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2020, ora: 05:00

Ce înseamna cand visezi sobolani? Multi oameni visează șobolani asă ca vor să capete un raspuns la întrebarea ce înseamna daca visezi șobolani. Șobolanul reprezintă o varietate de lucruri din viața reală, totul depinzând de scenariul visului. Fiecare situație...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Iulie 2020, ora: 00:45

Sfecla roșie, o mină de aur pentru sănătatea sângelui și a creierului

Sfecla roșie, o mină de aur pentru sănătatea sângelui și a creierului

 Ați poftit o salată de sfeclă roșie și n-ați găsit hrean în piață? Nici nu-i de mirare, încă nu e sezonul. Nu disperați și nu aruncați sfecla! Este una dintre minunile pământului, iar o cură de câteva zile vă poate prelungi viața cu câțiva ani.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Iulie 2020, ora: 00:44

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 15 Iulie 2020, ora: 00:40

VIDEO / Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

VIDEO / Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon trădează interesele R. Moldova în interese personale.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 14:48

Letea, satul în care trăiesc mai mulți cai decât oameni

Letea, satul în care trăiesc mai mulți cai decât oameni

 Letea este unul dintre puținele sate deltaice în care este păstrată arhitectura tradițională. Localitatea parcă este desprinsă din poveștile copilăriei noastre. Casele au tencuială albastră și garduri vopsite cu aceeași culoare, acoperișul locuințelor este din stuf, iar...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 14:35

FOTO: 5 locuri pe care să le vezi măcar o dată în viață în Delta Dunării

FOTO: 5 locuri pe care să le vezi măcar o dată în viață în Delta Dunării

 Apele Dunării, care se scurg în Marea Neagră, formează cea mai mare mare și mai bine conservată dintre deltele europene. Delta Dunării găzduiește peste 300 de specii de păsări precum și 45 de specii de pește de apă dulce în numeroasele lacuri și mlaștini ale sale.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 14 Iulie 2020, ora: 12:53

Liviu Ioan Stoiciu: „Am știut de mic istoria adevărată a României. Merg la munte și la mare să mă întâlnesc cu mine însumi”

Liviu Ioan Stoiciu: „Am știut de mic istoria adevărată a României. Merg la munte și la mare să mă întâlnesc cu mine însumi”

Irina Nechit: – Dragă Liviu Ioan Stoiciu (LIS), ce i se întâmplă unui scriitor după ce promite că nu va mai publica nicio carte? LIS: În cazul meu, retras – au trecut aproape trei ani de când am anunțat că nu mai public nici o carte „fiindcă n-am...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 14 Iulie 2020, ora: 12:15

REȚETĂ / Tocăniță din dovleci cu ciuperci

REȚETĂ / Tocăniță din dovleci cu ciuperci

 Ingrediente 1 ceapa 1 ardei gras 1/2 morcov 2 dovlecei tineri 300 gr ciuperci champignon 300 gr rosii pasate sare 1 lingura ulei piper negru macinat 1 foaie de dafin rozmarin uscat 2 catei de usturoi

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 11:40

Ambasadorul Ciprului în România a fost găsit MORT în casă

Ambasadorul Ciprului în România a fost găsit MORT în casă

Amabasadorul Ciprului la București a fost găsit mort în locuința sa. Poliția a deschis un dosar de moarte suspectă în care cercetează împrejurările în care a avut loc decesul.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Iulie 2020, ora: 11:36

Medicii trag un semnal de alarmă! Insectele care pun în pericol viața oamenilor s-au înmulțit drastic

Medicii trag un semnal de alarmă! Insectele care pun în pericol viața oamenilor s-au înmulțit drastic

 Medicii trag un semnal de alarmă după ce insectele au început să se înmulțească mult mai rapid din cauza temperaturii ridicate. Din ce în ce mai mulți pacienți spun că au fost mușcați sau că sunt afectați de alergii.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 14 Iulie 2020, ora: 11:31

Soția lui Plahotniuc se judecă în Cipru pentru dreptul de proprietate asupra unui iaht și a unui imobil din Spania

Soția lui Plahotniuc se judecă în Cipru pentru dreptul de proprietate asupra unui iaht și a unui imobil din Spania

 După ce a emis câteva ordine provizorii de înghețare, o instanță din Cipru a respins cererea soției lui Vlad Plahotniuc, Oxana Childescu, de a fi desemnată singura beneficiară a unor venituri din vânzarea unui iaht și a unei proprietăți spaniole. În timpul...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 14 Iulie 2020, ora: 10:09

Esti COOL şi dacă vorbeşti corect Lecţia practică de gramatică: Trebuise "să aibe"...

Lecţia practică de gramatică: Trebuise "să aibe"... Din editia print

● „să aibe” Prezentatoarea unei emisiuni despre arhitectură şi decoraţiuni interioare a spus: Trebuie să aibe două intrări. De ce nu e corect?

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Iulie 2020, ora: 10:08

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 14 Iulie 2020, ora: 10:07

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)