Actualitate

La 15 ani de la adoptare, Constitutia R. Moldova este incalcata permanent

In R. Moldova este nevoie de a forma o Comisie Constitutionala. O declaratie in acest sens a facut ieri, in cadrul conferintei cu genericul „Constitutia R. Moldova – realizari si probleme”, Victor Puscas, judecator la Curtea Constitutionala (CC).

Conferinta a fost organizata la initiativa postului de radio „Vocea Basarabiei”, cu prilejul implinirii a 15 ani de la adoptarea Constitutiei RM. Moderata de Anatol Plugaru, deputat in primul parlament, ex-ministru al Securitatii Nationale, la ea au mai participat prof. univ. Boris Negru, presedintele grupului de lucru pentru elaborarea Constitutiei RM, prof. univ. Andrei Smochina si Nicolae Osmochescu, fost judecator la CC. Participantii la discutie au abordat mai multe probleme ce tin de respectarea drepturilor constitutionale ale cetatenilor. Ei au constatat ca, pe parcursul a 15 ani, Constitutia RM a suportat mai multe modificari care nu intotdeauna au fost reusite. In opinia lor, una din cele mai grave greseli a fost trecerea de la republica prezidentiala la cea parlamentara. Potrivit lor, aceasta si alte modificari urmau sa fie operate doar in cadrul unui referendum national.

Anatol Plugaru sustine ca situatia politica de astazi este dictata, in mare masura, de incalcarea Legii Supreme. La randul sau, Nicolae Osmochescu a spus ca, adeseori, Constitutia e incalcata de functionari si institutii publice. Drept exemplu el a adus faptul ca, in conformitate cu normele constitutionale, seful statului are dreptul sa participe la sedintele legislativului si la cele ale guvernului, dar nu si dreptul de a conduce sedintele executivului. Potrivit lui Boris Negru, procurorul general trebuie sa fie numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, nu a spicherului. Totodata, Victor Puscas a atras atentia asupra faptului ca insesi normele constitutionale cer o interpretare permanenta de catre Curtea Constitutionala.

Vorbind de uzurparea puterii de stat, Nicolae Osmochescu a facut trimitere la art. 2 din Constitutie, care stipuleaza ca „nici o persoana particulara, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau alta formatiune obsteasca nu poate exercita puterea de stat in nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai grava crima impotriva poporului”. „Cum poate fi altfel calificata situatia atunci cand partidul de guvernamant nu numai ca ignora, dar a marginalizat totul, toate partidele de opozitie? In decurs de opt ani, de cand sunt comunistii la putere, daca luam procesele-verbale de la parlament, vedem ca toate legile sunt adoptate fie in lipsa deputatilor din opozitie, fie cu voturile lor contra, care le-au pronuntat in mod expres. Din pacate, stipularile prevazute in Constitutie pentru legile organice si, cu atat mai mult, cele pentru legile ordinare (50 plus 1), in mod automat au transformat parlamentul intr-o masina de vot a fractiunii parlamentare comuniste… Toti cei care nu sunt de acord cu ideologia Partidului Comunistilor sunt calificati drept antistatalisti si nepatrioti. Chiar si sloganul „Sa ne aparam Patria” are acelasi iz. De cine sa ne aparam patria?”, a intrebat Nicolae Osmochescu.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *