Chișinău

La 15 februarie 1989 a fost oprită moartea

În dimineaţa zilei de ieri, în Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au adunat mai mulţi participanţi la războiul din Afganistan. La Catedrala „Naşterea Domnului” din capitală a avut loc o slujbă de pomenire a ostaşilor căzuţi pe câmpul de luptă, la care a participat şi preşedintele interimar, preşedintele Parlamentului Marian Lupu. Apoi, politicieni, veterani de război şi rude ale celor căzuţi pe câmpul de luptă au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Aproape de ora 11.00, coloana a pornit într-un marş al memoriei, îndreptându-se spre Complexul memorial consacrat eroilor căzuţi în războiul din Afganistan, amplasat în sectorul Râşcani al capitalei. După depunerea de flori, aici a avut loc un miting de doliu. Moderat de către preşedintele Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan, Mihail Mocanu, la eveniment au participat preşedintele interimar Marian Lupu, premierul Vlad Filat, miniştri, alte persoane oficiale. Ex-preşedintele Vladimir Voronin a venit însoţit de deputatul comunist Vadim Mişin. El a stat alături de ambasadorul Federaţiei Ruse, Valeri Kuzmin.

În discursul său, premierul Vlad Filat a amintit că la războiul din Afganistan au participat 12.500 de tineri din R. Moldova, peste 300 dintre care au rămas pe câmpul de luptă, 700 au fost răniţi, 257 devenind invalizi, iar mulţi au fost daţi dispăruţi. Peste 900 de veterani ai războiului din Afganistan au luptat în primăvara-vara anului 1992 pentru independenţa şi integritatea teritorială a R. Moldova, iar peste 40 îşi mai fac datoria în organele de interne. „La distanţa celor 22 de ani, acel război a fost una dintre cele mai dure lecţii”, a mai declarat Vlad Filat.

La rândul său, preşedintele interimar Marian Lupu a spus că această zi poartă o conotaţie dublă. Pe de o parte, ea este una de sărbătoare, zi în care s-a oprit moartea, iar pe de alta – este una a tristeţii, când comemorăm tinerii căzuţi în lupte. El a promis că statul va face tot posibilul pentru susţinerea materială a veteranilor de război, lucru de care se va ţine cont şi la adoptarea Bugetului de stat. În prezent, veteranii războiului din Afganistan sunt egalaţi în drepturi cu veteranii celui de-al Doilea Război Mondial. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *