Astăzi 22 Februarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 10:18
Abonamente

26 August 2009, ora 20:33

La 27 august 1991 am votat pentru alta Moldova

Marime Font

Interviu cu Pantelei Sandulachi, presedintele Asociatiei „Parlamentul-90”, deputat in primul Parlament, ex-consilier prezidential, ex-ministru al Tineretului, Sportului si Turismului

- Dle Sandulachi, dupa cativa ani de anonimat, Asociatia „Parlamentul-90” a revenit spectaculos in atentia publicului. Prin ce se explica acest fapt?
- Asociatia noastra si-a propus drept scop major apararea principiilor, valorilor si obiectivelor Declaratiei de Independenta din 27 august 1991. Intr-un mod incoerent, cu anumite recesiuni, R. Moldova a mers, totusi, pe calea trasata in cel mai important document al statului nostru. Stat de drept, integrare europeana, integritate teritoriala, respect pentru valorile nationale si general umane - iata ce am dorit noi, cei care am votat Declaratia de Independenta. Din pacate, in 2001, in istoria noastra moderna s-a produs un accident regretabil. Venirea comunistilor la putere a insemnat stoparea proceselor incepute in anii ’90. Bineinteles ca trebuie sa recunoastem si greselile guvernarilor din trecut, insa, de facto, democratii s-au aflat perioade foarte scurte la putere: 1990, 1991 si 1998. In rest, am avut guvernari cvasi-comuniste, care n-au promovat reformele, deseori doar au mimat schimbarea, aducand prin asta grave prejudicii economice si de imagine R. Moldova in lume.

Loading...


- Comunistii insista ca au preluat o tara saraca, in care nu se plateau pensiile si salariile, iar ei au adus stabilitatea.
- Ei au venit la putere cand in plan atat local, cat si regional incepuse redresarea economica. Guvernele Sturza si Braghis finalizasera reformele structurale si in 1999 deja se inregistra o crestere economica. R. Moldova avea credibilitate in fata organismelor financiare internationale. Comunistii au preluat puterea cand la noi se plateau pensii si salarii comparabile cu cele ale vecinilor nostri. Astazi, suntem cea mai saraca tara din Europa, iar diferenta dintre salariile si pensiile noastre fata de cele ale ucrainenilor si romanilor este de cateva ori in minus. Dar cel mai important e altceva: in primii zece ani de independenta s-a produs separatia puterilor, a aparut justitia independenta si presa libera, erau respectate drepturile omului. Regimul comunist a uzurpat toate ramurile puterii, si-a subordonat audiovizualul public si a pus economia tarii in serviciul clanurilor comuniste si personal al lui Voronin. Frazeologia proeuropeana utilizata de liderii comunisti nu poate ascunde caracterul totalitar al statului construit de Voronin si pentru Voronin. Categoric, deputatii primului Parlament n-au votat pentru un asemenea stat. De aceea, astazi, noi suntem pe baricade, de aceea am sprijinit in alegeri partidele liberal-democrate.

- La 27 august 1991, Declaratia de Independenta a fost semnata de 280 de deputati, iar sute de mii de cetateni au salutat, in Piata Marii Adunari Nationale, acest eveniment istoric. In 2009, nu doar au fost incalcate principiile si valorile acestui document de importanta epocala - insasi Declaratia a ars, la 7 aprilie…
- Am vorbit frecvent la aceasta tema. Dupa ce Voronin a numit „fascist” drapelul R. Moldova, iata ca am ramas si fara originalul Declaratiei de Independenta. In toata lumea, asemenea relicve istorice se pastreaza in conditii speciale si exista responsabili care au grija de integritatea lor. Am cerut Procuraturii Generale sa investigheze acest caz iesit din comun. Faptul ca pana astazi nu este intentat un dosar penal denota atitudinea indiferenta a comunistilor, pe care avem tot temeiul sa-i suspectam de rea-vointa. Mai mult, ideologul PCRM, Mark Tkaciuk, a declarat in zeflemea ca Declaratia de Independenta a R. Moldova a fost un document provizoriu si ca ea se afla la Bucuresti. Intr-un stat normal un asemenea individ, dupa astfel de declaratii, ar fi fost imediat deferit justitiei. Caci nu ai dreptul sa-ti bati joc de popor si lucrurile sfinte pentru el! Sper ca schimbarea care se produce acum ne va ajuta sa facem dreptate, si ca impostorii vor raspunde in fata legii.

- Astazi, 27 august 2009, Asociatia „Parlamentul-90” organizeaza un miting consacrat Zilei Independentei, dar si celor 20 de ani de la adoptarea legislatiei lingvistice. Cine va participa la aceasta actiune si cum se va desfasura ea?
- Initial a existat ideea reeditarii Marii Adunari Nationale, dar alegerile anticipate si faptul ca nu a fost, inca, instalata noua guvernare democratica au schimbat situatia. Azi, la ora 10.00, ne vom intruni cu totii la monumentul domnitorului Stefan cel Mare - deputatii primului Parlament, liderii partidelor democratice, oricine va dori. Pana acum aceste sarbatori nationale au fost profanate de comunisti, in capul mesei situandu-se cei care, de fapt, au luptat contra Independentei. Iar, la 31 august, Ziua Limbii Romane nici nu era onorata, liderii comunisti preferand sa fuga din oras in asteptarea sarbatorii dragi inimii lor, cea a vinului. Sunt convins ca noua guvernare democratica va restabili respectul pentru valorile nationale, va stopa segregarea nationala promovata de PCRM si va construi relatii interetnice de tip european.

- Sa intelegem ca, odata cu plecarea comunistilor de la putere, se modifica si obiectivele Asociatiei?
- Deloc. Vom promova in continuare principiile si valorile ce stau la baza Declaratiei de Independenta. Daca, pana astazi, luptam cu comunistii care incalcau aceste prevederi, de acum incolo vom ajuta guvernarea democratica sa realizeze reformele - avem multi membri cu o experienta bogata si care pot fi de mare folos. Vom depune toate eforturile ca experienta tragica a anilor 2001-2009 sa nu se mai repete in R. Moldova. In acest sens venim si cu o propunere concreta: in edificiul istoric de pe strada 31 August 1989, unde multi ani s-a aflat Muzeul istoriei Partidului Comunist, sa fie inaugurat Muzeul crimelor comunismului, care sa cuprinda atat perioada ocupatiei sovietice (cand au avut loc foametea organizata, deportarile si nimicirea cetatenilor nevinovati, cand au fost inchise biserici si distruse valorile nationale), cat si crimele comunismului modern, ale regimului Voronin. Asemenea muzee exista in Europa si ele au un impact foarte mare asupra cetatenilor, indeosebi asupra tinerei generatii. Tinerii trebuie sa cunoasca adevarul despre comunism, doar asta ar putea garanta ca asemenea tragedii nu se vor repeta.

- Nu aveti tentatia sa transformati Asociatia „Parlamentul-90” in partid politic?
- Chiar daca au existat asemenea propuneri, raspunsul e categoric: nu. Astazi sunt suficiente partide politice in care fiecare dintre noi s-ar putea realiza. Alegerile ne-au demonstrat ca formatiunile incropite peste noapte, ambitioase si galagioase, nu au sorti de izbanda. In plus, pentru o constructie politica serioasa e nevoie si de bani. Ma amuza intentiile unor politicieni expirati de a crea noi partide. Clivajul partidelor politice, de facto, s-a produs. Personal, cred ca pe dreapta vor domina partidele liberal-democratice. Iar PCRM va deveni un partid marginal care, cu anii, va disparea definitiv de pe scena politica. Mai sunt posibile transformari, fuzionari, dar in mare aceasta este configuratia politica pentru viitorul previzibil.

- Ce sanse ii dati Aliantei pentru Integrare Europeana? Va rezista?
- Sunt convins. Inainte de toate, pentru ca ei nu vor mai repeta greselile tineretii noastre. Apoi, avem o noua generatie de politicieni, foarte bine pregatiti si capabili sa gestioneze puterea. Nu in cele din urma, suntem in Europa, unde cuvintele de ordine sunt stat de drept, respectarea drepturilor omului, economie de piata. Sa predam secera si ciocanul la muzeu si sa pasim increzatori spre civilizatia europeana!

- Va multumim pentru interviu.
 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Cele mai noi ştiri de azi

Cultură 22 Februarie 2020, ora: 10:18

Postul Paștelui 2020. În calendarul bisericesc, în Postul Paștelui se intră în două etape, primul pas fiind făcut chiar mâine, pe 23 februarie, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Lăsată Secului pentru Postul Paștelui 2020 are două etape care conduc treptat către Postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 09:40

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Ministerul Economiei a emis, vineri, autorizaţia pentru executarea lucrărilor de foraje geotehnice offshore pe segmentul submarin al viitoarei conducte de alimentare din amonte Ana - STG, în apropierea ţărmului, în zona Vadu din judeţul Constanţa, a anunțat instituţia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:50

Bufonul regelui Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos”

Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos” Din editia print

„Ce-l impiedica pe Litvinenco sa asculte informatia, sa o compare cu planul de actiuni aprobat si sa vina cu intrebari, critici, sugestii?”, se întreabă consilierul lui Chicu, Vitalie Dragancea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:04

5 alimente care agravează simptomele răcelii

5 alimente care agravează simptomele răcelii

Îți vâjâie capul, îți curge nasul și strănuți în continuu? Sunt semnele clare că suferi de răceală. Dar aceste simptome le au și cei care suferă de infecții virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS). Există mai mult de 200 de viruși care pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:57

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Un nou caz de suicid a zguduit centrul țării. Un bărbat de 62 de ani a fost găsit strangulat în propria casă, de către fiul acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:49

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Cei trei primari PDM din raionul Dondușeni, care au anunțat, joi, că pleacă din partid, au revenit peste o zi. Anunțul a fost făcut de președintele democraților, Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:32

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

 Numărul zilnic de noi cazuri de contaminare cu coronavirus în China este scădere, cu 397 de cazuri anunţate sâmbătă de comisia naţională de sănătate faţă de aproape 900 vineri, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

Ieri, deputatul Octavian Țîcu a anunțat că o cărţulie „profund antiromânească şi antiunionistă” , în care se aduc jigniri statului şi cetăţenilor români, este distribuită în Parlament de „angajaţii fracţiunii PSRM”. Din aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Declarații bizare ale lui Igor Dodon despre „planurile sale” în următorii ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:00

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

Horoscopul zilei de 22 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 03:20

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:50

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

Opt cetăţeni ai Republicii Moldova au fost arestaţi în sudul Italiei, pentru fabricarea ţigărilor contrafăcute. Reținerea a avut loc în data de 20 februarie, în câteva locații din orașul Napoli, acolo unde suspecții îți desfășurau activitatea ilegală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 22 Februarie 2020, ora: 00:46

Bulgaria ar putea să amâne până la vară planurile privind aderarea la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:18

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

„E paradoxal, dar străinii, investitorii și partenerii noștri externi au mai multă încredere viitorul țării noastre decât noi. Mă doare să aud în teritoriu, de la pedagogi, că poporul ăsta nu mai are viitor, nu mai avem cu cine ne mândri. De parcă marele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 20:19

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Tatiana Molcean: „Din ceea ce este în programul de care ne conducem, mă refer la programul de activitate al guvernului, din ceea ce este fixat în planul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, nu aș spune că calendarul s-a schimbat la nivel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 18:00

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

România nu este convinsă că autoritățile de la Chișinău sunt serioase în ceea ce privește parcursul european, declară ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. În cadrul emisiunii „Alternativa europeană” de la Radio Chișinău, diplomatul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Februarie 2020, ora: 16:33

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan nu exclude că cei șase deputați au părăsit PDM în urma unei întrevederi cu Ilan Șor în Israel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 15:25

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Au părăsit PD pentru că nu-i mai reprezintă! Șase primari ai unor localități din raionul Rezina și vicepreședinta raionului, Aurelia Grigoriță, au anunțat că părăsesc rândurile Partidului Democrat din Moldova și susțin grupul parlamentar „Pro Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:40

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

29 de persoane fizice urmează a fi audiate de procurori în dosarul finanțării PSRM din Bahamas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:31

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Tăierea ilicită a pădurilor este o problemă gravă în opinia șefului statului, Igor Dodon. Acesta le promite pădurarilor că „vor intra la închisoare”, dacă continuă să vândă ilegal lemn, iar ministrului Agriculturii, Ion Perju, îi promite că riscă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:28

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că după ce în vară Andronachi dispăruse o perioadă din Republica Moldova, ulterior președintele Igor Dodon „i-a dat asigurări că nu-l atinge”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:22

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

 Aproape 900.000 de pangolini, o specie aflată pe cale de dispariţie, au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii, a informat joi un ONG care monitorizează circuitul traficului de animale, citat de AFP. "Nu trece o zi fără a vedea o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:00

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

Ședință cu SCANDAL la Parlament: Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului, în ziua în care premierul Chicu a venit neanunțat în Parlament să-și citească raportul la 100 de zile de activitate

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 21 Februarie 2020, ora: 13:42

Startup Week 2020 – cel mai important eveniment pentru antreprenori, revine la Chișinău

Startup Week 2020 – cel mai important eveniment pentru antreprenori, revine la Chișinău

Peste 1000 de actuali și viitori antreprenori sunt așteptați la cel mai important eveniment local dedicat antreprenoriatului – Chișinău Startup Week 2020. Acesta va avea loc în perioada 23-27 martie și va include o serie de evenimente de interes pentru cei din domeniu. Timp de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)