Timpul Local

La Balti a fost consemnata Unirea Principatelor

Ieri, toata lumea de buna credinta din municipiul Balti a fost invitata in fata Universitatii „Alecu Russo” din localitate, pentru a consemna 151 de ani de la Unirea Principatelor Romane, Moldova si Muntenia.

Evenimentul l-a organizat grupul de initiativa „Spirit Romanesc” si a inclus mai multe activitati in scopul evocarii acestui act istoric. Circa 30 de persoane dintre acei care au decis sa participe la comemorarea datei respective au participat la un mars al Unirii de la Universitatea „Alecu Russo” spre Piata „Vasile Alecsandri”.

Pavel Munteanu, reprezentantul grupului „Spirit Romanesc”, a comunicat pentru TIMPUL ca jumatate din participanti au venit de la Chisinau. Manifestantii au purtat drapele tricolor si pancarte cu continut patriotic: „Basarabia – pamant romanesc”, „Uniti in cuget si in gand” si altele. Participantii au depus buchete de flori la bustul lui Vasile Alecsandri din fata teatrului care-i poarta numele si la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant din Piata Independentei. De asemenea, au dansat Hora Unirii, au intonat cantece patriotice si au recitat versuri care elogiaza evenimentul.

Potrivit lui Pavel Munteanu, acte de violenta din partea baltenilor vorbitori de limba rusa n-au existat, cu exceptia unor injuraturi auzite de pe marginea drumului, in timpul marsului Unirii. Au fost insa si cetateni care s-au alaturat grupului „Spirit Romanesc” si chiar au recitat poezii patriotice. Pe 24 ianuarie 1859, la Bucuresti a fost ales ca domnitor al Munteniei moldoveanul Alexandru Ioan Cuza, care, la 5 ianuarie in acelasi an, la Iasi, fusese ales domnitor al Moldovei. Astfel, dubla alegere a lui Al. I. Cuza in Principatele Romane a consfintit Unirea Moldovei cu Muntenia, o unire mai ales culturala si economica.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *