Film

La Cannes a început să plouă cu premii

Sâmbătă seară s-au acordat premiile la secţiunea paralelă, Un certain regard (şi unde, de-o vreme, triumfă cineaştii români). În acest an, marele premiu al Fundaţiei GAN pentru cinema merge în Coreea, încununând filmul „Ha Ha Ha” de Hong Sang-soo. Istoria este nostimă, e realizată cu mult umor şi abilitate şi, precum recunoaşte regizorul (nicidecum la prima sa descălecare pe Croisette), cu mijloace extrem de modeste. În cuvântul sau, Hong Sang-soo n-a pregetat să mulţumească Juriului pentru premiul, deoarece astfel, el va continua să facă film – peliculele laureate vor beneficia şi de premii băneşti: 15.000 € pentru Premiul I, 11.250 € pentru II si 7500 € pentru III.

Subiectul „Ha Ha Ha” e foarte simplu: Jo Munkyung, cineast in criza de inspiraţie, se gândeşte să părăsească oraşul Seoul şi să emigreze în Canada. Cu câteva zile înainte de plecare, se întâlneşte la un pahar de vorbă cu prietenul sau Bang Jungshik, critic de film. O duşcă după alta, toast după toast, amicii constată, din întâmplare, că au petrecut câteva zile de vară în aceeaşi localitate – un mic orăşel la mal de mare, Ton-yung. Printre păhărele, îşi povestesc unul altuia momentele cele mai plăcute de vacanţă, fără a-şi da seama că ambii s-au aflat, de fapt, în aceleaşi locuri şi au întâlnit aceleaşi persoane. Spectatorii, însă, înţeleg repede care-i cozul şi se amuză din plin.

Premiile Juriului ecumenic, acordate de către reprezentanţii diferitelor confesiuni, recompensează filmele cu mesaj umanist evident. În acest an, au fost atribuite două menţiuni speciale: lui Mike Leigh pentru „Another Year” si lui Lee Chang-Dong pentru „Poetry”. Marele Premiu i-a revenit lui Xavier Beauvois pentru „Des hommes et des Dieux” (Oameni şi zei), peliculă de-o frumuseţe plastică extraordinară, omagiind sacrificiul călugărilor creştini din Algeria, ce au ales să-şi urmeze vocaţia în pofida violenţei dominante în jur.

Tot sâmbătă, juriul sub bagheta cineastului canadian Atom Egoyan a decernat Premiile Cinéfondation, pentru care au concurat 13 filme ale studenţilor de la şcolile de cinema din Asia, America latina, America de nord si Europa. Filmele proiectate au fost selecţionate dintre 1500 de lucrări expediate de elevii şcolilor de cinema din toata lumea. Iată tinerii laureaţi:

Premiul I:
TAULUKAUPPIAAT (The Painting Sellers)
realizat de Juho Kuosmanen, Universitatea Aalto, Finlanda

Premiul II :
COUCOU-LES-NUAGES (Anywhere Out of the World)
realizat de Vincent Cardona, Şcoala Femis, Franţa

Premiul III (ex aequo) :
HINKERORT ZORASUNE (The Fifth Column)
realizat de Vatche Boulghourjian, NYU, SUA

şi

JA VEĆ JESAM SVE ONO ŠTO ŽELIM DA IMAM
(I Already Am Everything I Want to Have)
realizat de Dane Komljen, FDU, Serbia.

„Juriul, a declarat Atom Egoyan la ceremonia de decernare, a rămas plăcut impresionat de calitatea selecţiei, în speţă, de munca tinerilor regizori cu actorii. Toate filmele proiectate induc, prin metode individuale, o viziune complexă asupra lumii, etalând interpretări de-o fineţe absolut memorabila”. Reţineţi numele juniorilor laureaţi – cu certitudine le veţi mai întâlni!

De la Cannes,
Larisa Turea
în exclusivitate pentru TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *