Cultură

La Căpriana a fost lansat Cenaclul „Ion Vatamanu”

La 1 mai, ziua în care poetul şi patriotul Ion Vatamanu ar fi împlinit 73 de ani, la Căpriana, lângă mănăstire, a fost inaugurat Cenaclul „Ion Vatamanu”, având genericul „Să cântăm împreună”. Evenimentul a început cu un parastas în memoria poetului. După aceasta, artişti emeriţi din republică, scriitori, savanţi şi oameni simpli şi-au amintit de perioada când Ion Vatamanu era în viaţă, au recitat din poeziile sale, au interpretat cântece. La cenaclu au fost prezente fiicele lui Vatamanu şi nepoţelele.

Ion Vatamanu este originar din comuna Costiceni, judeţul Hotin, iar de Străşeni s-a ataşat mult mai târziu. Înainte de scrutinul pentru primul parlament ales în mod democratic, mai mulţi oameni din Străşeni i-au propus să candideze pe o circumscripţie din acest raion. Deşi nehotărât la început, după ce a chibzuit bine lucrurile, a acceptat. Astfel, în 1990, Ion Vatamanu devine deputat, fiind ales preşedinte al Comisiei pentru cultură şi culte. Primarul Căprianei, David Robu, ne-a spus că Ion Vatamanu „a fost prima persoană care a venit cu iniţiativa ca Mănăstirea Căpriana să devină un locaş cultural-spiritual. Iniţiativa a fost susţinută în unanimitate de toţi cei 380 de deputaţi din prima legislatură”. La 15 iunie 1990, în locul unde a fost organizat sâmbătă cenaclul, în faţa a mii de oameni veniţi din toate localităţile republicii, a ţinut o cuvântare şi Ion Vatamanu, vorbindu-le despre necesitatea unităţii poporului român. În 1993, însă, poetul s-a stins subit din viaţă, dispariţia lui fulgerătoare fiind deplânsă de întreaga Moldovă.

În 2007, când s-au împlinit 70 de ani de la naşterea sa, în semn de recunoştinţă şi dragoste pentru Ion Vatamanu, străşenenii au dorit să organizeze manifestări în memoria regretatului poet. În acea zi, s-au adunat la Căpriana mulţi admiratori ai creaţiei sale, pentru a-i recita şi cânta versurile, pentru a-şi aminti de el. Însă conducerea comunistă a localităţii a încuiat Casa de cultură, iar mănăstirea avea porţile închise. Atunci, cunoscutul interpret Tudor Ungureanu, conducătorul ansamblului etnofolcloric „Ştefan Vodă”, originar din Căpriana, a deschis larg porţile şi i-a chemat pe toţi cei prezenţi în curtea casei sale, pentru a-l comemora pe Ion Vatamanu. Tudor Ungureanu a avut o contribuţie importantă şi la inaugurarea Cenaclului „Ion Vatamanu”.

Aici, în codrii de la Căpriana, spiritul lui Vatamanu domină împrejurimile. Să nu uităm îndemnul lui: „Două frunze / împreună, / Când s-adună, / Ştii ce fac? / Un copac”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *