Editorial

La ce este bună Uniunea Europeană?

Mi-am adus apoi aminte că nu există o legătură normală între această autostradă şi Bucureşti. Apoi mi-am amintit de restul problemelor cu autostrăzile din România. Dar în acelaşi timp, totuşi, mergeam pe autostradă, nu treceam prin zeci de sate pe unde ar fi trebuit să frânez.

Autostrăzile din România şi povestea lor încurcată exprimă cel mai bine răspunsul la întrebarea „la ce este bună Uniunea Europeană”? Dacă nu ar fi existat aderarea la UE, România ar fi băltit într-o zonă gri la periferia dintre două zone geopolitice aflate în competiţie. Aderarea la UE vine cu mai multe costuri – însă diferenţa dintre Bucureşti în anul 2000 şi Bucureştiul de azi se vede cu ochiul liber.

Am citit ştirea că anti-europeanul Igor Dodon şi-a trimis o echipă de zgomote la Bruxelles să protesteze împotriva semnării acordului de asociere al Republicii Moldova cu UE. Mă întreb dacă Pravîi Sektor din Ucraina şi-ar putea trimite o echipă de protestatari care să manifesteze în faţa Kremlinului împotriva anexării Crimeii de către Federaţia Rusă. Protestatarii lui Igor Dodon vor fi monitorizaţi de poliţia belgiană cu bunăvoinţă dacă chiar vor ajunge să îşi întindă bannerele prin Bruxelles şi nu vor păţi absolut nimic. Pe de altă parte mă întreb dacă o eventuală echipă Pravîi Sektor vor ajunge întregi la Moscova sau dacă vor scăpa vii după ce îl vor fi apostrofat pe Putin în faţa palatului său.

Serghei Lavrov a anunţat că Rusia îşi va lua măsuri de protecţie după semnarea acordului de asociere dintre UE şi Republica Moldova. Ca şi în cazul scutului anti-rachetă nu este foarte limpede în ce fel este agresată Rusia de semnarea unor documente de către o ţară pe care o confirmă drept independentă şi suverană. Ce are cu adevărat de pierdut Moscova în eventualitatea în care Republica Moldova se stabilizează şi modernizează? Răspunsul nu poate fi decât unul singur: Moscova va pierde controlul pe care îl exercită în prezent asupra unora din fostele republici sovietice. Nu va pierde bani – va pierde influenţă.

La ce este bună Uniunea Europeană? La totul şi la nimic. Toate politicile europene, toate iniţiativele sunt permanent supuse criticilor venite din partea oricărui spectru politic. Orice poate fi discutat şi ziariştii nu prea au motive să se teamă că vor fi găsiţi decapitaţi într-o pădure. Foarte multe critici adresate UE pentru acest haos care se vede la suprafaţă regretă de fapt unitatea monolitică din trecut, sistemul partidului şi planului unic. În Rusia foarte puţini se îndoiesc că Putin ar fi îndreptăţit să ordone o pedepsire mai aspră a Ucrainei, iar vocile care i se opun sunt puţine şi aproape că nu se aud. Parafrazându-l pe Churchill putem spune că Uniunea Europeană este un sistem plin de defecte, însă este singurul de până acum care a garantat pacea în Europa. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *