Astăzi 17 Ianuarie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 12:36
Abonamente

Social 29 Iulie 2013, ora 07:21    Din editia print

La ce metode recurg părinții pentru a-și înscrie copiii la grădiniță…

Marime Font

În timp ce mai mulți părinți afirmă că sunt nevoiți să mituiască directorii de grădinițe, ca să obțină un loc pentru copiii lor, specialiștii de la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău(DGETS) declară că părinții sunt singuri vinovați, deoarece toți vor să-și dea odraslele în anumite grădinițe, iar celelalte sunt ignorate.  

Discutând cu mai mulți părinți referitor la înscrierea copiilor la grădinițe, majoritatea au spus că au dat mită pentru ca să se asigure că își vor putea duce odraslele în grupa mică. Ei spun că atunci când refuză să plătească, apar conflictele cu directorii grădinițelor. Acest lucru i s-a întâmplat și lui Sergiu D., tată a doi copii, atunci când a decis să-și dea fiul mai mare la o grădiniță din capitală. 

„Nu am reușit să pășesc pragul grădiniței, că am fost anunțat că instituția e „specială”, întrucât are condiții mult mai bune decât restul. Desigur că nu am fost informat direct, dar am înțeles că ar trebui să plătesc bani”, mărturisește bărbatul.

3000 de lei pentru reparație

Cu toate că a avut mai multe probleme cu directoarea instituției, în cele din urmă, copilul a fost acceptat. „Însă, la câteva zile după formarea grupelor, a fost organizată o adunare cu părinții, unde ni s-au cerut trei mii de lei pentru reparație”, a subliniat Sergiu D.


Potrivit Floricăi Rusu, șefa serviciului învățământ preșcolar al DGETS, conform legii, copiii trebuie să fie înmatriculați la grădinițe începând cu vârsta de trei ani. Însă, chiar și așa, majoritatea părinților, își dau copiii la grădinițe la un an și jumătate.

„Nu întotdeauna părinții sunt corecți. Uneori se exagerează în această privință. Alta e problema, toți caută grădinițe din apropiere, iar acolo unde este loc liber nimeni nu dorește să meargă”, precizează Florica Rusu.

„Multe grădinițe sunt ignorate”

În prezent, în municipiul Chișinău sunt înregistrate 156 de grădinițe, dintre acestea în ultima perioadă funcționează doar 151. Altele cinci se află în reparație capitală.

Astfel, după cum menționează specialista, sunt disponibile aproape 40 mii de locuri, în schimb ce numărul copiilor înscriși pe listele de așteptare nu depășește cifra de 35 mii. „Prin urmare, locuri ajung pentru toți copiii”, spune Florica Rusu.

Servicii adăugătoare contra plată

Pe lângă problemele menționate mai sus, mai mulți părinți se plâng că în grădinițele obișnuite ar exista de fapt două tipuri de grupe: simple și private. Florica Rusu menționează că nu este corect să numim aceste grupe private.

„Este adevărat că în urmă cu ceva timp existau niște servicii educaționale adăugătoare contra plată. Însă, în urma depistării mai multor încălcări, a fost luată decizia ca acest serviciu să funcționeze doar acolo unde există asociațiile pentru părinți, iar toate plățile se fac la casă. De fapt, aceste servicii presupun lecții opționale, ca exemplu, limba engleză și altele”, spune șefa secției.

Potrivit ei, multe probleme s-ar fi ameliorat dacă oamenii ar înțelege că atunci când cineva îi cere bani nejustificat, primul lucru care trebuie realizat, este să sesizeze direcția de învățământ.

„Noi suntem psihologi foarte buni și ne dăm seama din start cine este vinovat: conducerea grădiniței sau părinții”, a mai adăugat Florica Rusu.

O nouă tendință - grădinițele private

Între timp, în ultima perioadă tot mai mulți părinți se orientează către grădinițele private. Chiar dacă taxa lunară este destul de costisitoare, oamenii menționează că, odată ce au plătit suma necesară, uită de toate grijile.

„Noi nu avem rând, ca la grădinițele obișnuite. De regulă, după ce au fost întocmite listele, nu mai putem primi alți copii. La fel, și numărul copiilor este mai mic, astfel că într-o grupă nu sunt mai mult de zece micuți. În acest mod, educatorul reușește să le acorde atenția și grija necesară”, declară proprietarul unei grădinițe private din capitală.

De asemenea, bărbatul subliniază că în afară de condițiile de bază, copiii au posibilitatea să învețe limba engleză, să frecventeze dansurile și multe alte opțiuni care intră în această sumă. „Odată ce copilul a pășit pragul grădiniței noastre, noi suntem obligați să facem, în așa mod, ca atât părinții, cât și copiii să rămână mulțumiți”, a conchis proprietarul.

Taxa lunară la o grădiniță privată din capitală variază de la o sută până la trei sute de euro, în timp ce taxa oficială la o grădiniță de stat este în jur de 200 de lei.

VOX POPULI

Ce probleme ați întâlnit la înscrierea copilului la grădiniță?

Inga, 29 de ani
Pentru noi toată procedura a decurs fără neplăceri. Am făcut înscrierea și după trei luni fetița a mers la grădiniță.

Sergiu, 35 de ani

Nu am întâlnit greutăți, întrucât avem mai multe grădinițe în sectorul nostru. Copilul este deja în clasa a doua. Nu-mi aduc aminte când exact am înscris fetița în lista de așteptare și cât a durat până a mers la grădiniță. Cred că am așteptat în jur de trei luni.

Maria, 23 de ani

Copilul e prea mic, abia a împlinit un an, de aceea încă nu mă gândesc la acest lucru. Mai am timp pentru a mă decide. Cu toate acestea, cred că pe la doi ani ar putea merge la grădiniță, întrucât este foarte energică și se dezvoltă destul de rapid.

Ludmila, 41 de ani

Trăiesc în SUA, de aceea nu prea cunosc cum este organizată înscrierea la grădinițele de la noi. În schimb, în State copiii merg la grădinițe abia de la vârsta de cinci ani. Până atunci, părinții au grijă de copii sau angajează un babysitter.

Iulia, 36 de ani

Mergem la grădiniță de trei ani. Cu siguranță că am întâlnit probleme, fiindcă noi doream să ducem copilul la o anumită grădiniță. Chiar și așa, am schimbat deja o grădiniță. Sinceră să fiu, îmi fac griji pentru băiețelul mai mic, deoarece în curând va trebui să meargă și el la grădiniță, dar până acum încă nu l-am înscris în lista de așteptare.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:36

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:05

Reprezentantii Partidului Democrat din Moldova au depus la CEC o contestatie impotriva blocului electoral ACUM. Democratii il acuza pe liderul PPDA, Andrei Nastase, ca si-a facut campanie electorala folosind retelele de socializare si le cer membrilor CEC sa examineze actiunile acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 11:59

Jurnalistul român Victor Nichituș scoate în evidență carențele rapoartelor prezentate de către Promo-LEX, organizație care monitorizează procesul electoral. În opinia lui Nichituș, principala problemă este că autorii rapoartelor despre campanie nu verifică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:27

Dezastru total în Europa! Autoritățile din Cernăuți, Ucraina, au luat măsuri extrem de dure împotriva străinilor din administrație Așadar, în această provincie funcționarii publici care dețin dublă cetățenie vor fi demiși din funcții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:13

Compania românească „Transgaz” a început lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău. Administratorii „Vestmoldtransgaz” au semnat la începutul săptămânii contractul de achiziție de lucrări pentru construirea complexului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:02

Gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei a refuzat să comenteze joi informaţiile potrivit cărora procurori americani investighează compania pentru furt de secrete comerciale de la parteneri de afaceri din Statele Unite, notează agenţia DPA, citând presa de peste Ocean.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:36

Autorităţile sârbe au reuşit să dejoace un complot pentru uciderea lui Vladimir Putin, cu o zi înainte de vizita liderului rus în Belgrad.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:35

”Reprezentanța” Transnistriei de la Moscova va fi condusă de Leonid Manakov, avocat rus și fost ofițer al serviciilor secrete din Rusia, se arata pe site-ul așa-zisului ”Minister al Afacerilor Externe” al Transnistriei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:34

Organizația internațională pentru drepturile omului Open Doors a prezentat lista anuală a 50 de țări în care sunt persecutați creștinii minoritari. Anul acesta Rusia a fost plasată pe locul 41, între Kenya și Malaezia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:31

Vor fi construite inclusiv noi clădiri şi vor modernizate, între altele, secţiile de Montaj, Caroserii şi Vopsitorie, pentru ca producţia să crească, în medie, cu 15 maşini pe oră.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:02

Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat instituțiilor abilitate din domeniul sănătății să examineze și să identifice mecanisme de reducere a adaosului comercial aplicat la medicamentele comercializate în rețeaua farmaceutică.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Ianuarie 2019, ora: 08:48

Horoscop 17 ianuarie 2019. O zi cu multe surprize pentru nativi, în ceea ce priveşte dragostea. S-ar putea să plecaţi într-o scurtă vacanţă sau să aveţi parte de o întâlnire care vă va schimba viaţa. Faceţi ceea ce vă ghidează inima.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 23:13

 Facebook a anunţat că va lansa în Europa un sistem de verificare a reclamelor electorale care va intra în funcţiune în următoarele luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:59

 Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după fuziunea cu Bancpost, a transmis, la solicitarea Ziarului Financiar, prima reacţie, foarte critică, faţă de decizia guvernului a impozita suplimentar băncile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:51

 Fostul preşedinte Traian Băsescu, senator PMP, a declarat, miercuri seara, că Brexitul se amână, primul pas pentru rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Uniunea Europeană fiind făcut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:42

O întrebare dificilă pusă de un prieten din Chişinău. Primul răspuns care mi-a venit: nu ştiu, mai întreb. Şi am întrebat, răspunsul a fost: niciuna dintre cele două. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:38

 Liderii Uniunii Europene analizează posibilitatea amânării până în anul 2020 a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, în contextul în care Germania şi Franţa au exprimat disponibilitatea de a prelungi negocierile, după ce Camera...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:34

 Primarul Londrei, Sadiq Khan, un politician laburist, s-a declarat "profund dezamăgit" că Guvernul Theresa May nu a fost demis de Camera Comunelor şi cere organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:29

 Simona Halep (27 de ani, 1 WTA) e aproape să dea o mare lovitură şi să-l coopteze ca antrenor pe Andre Agassi (48 de ani), legendarul jucător recomandat de Darren Cahill, cel care a lucrat cu el în perioada de glorie a americanului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:25

 Camera Comunelor a respins la limită, miercuri seară, moţiunea de cenzură depusă de opoziţia laburistă la adresa Guvernului Theresa May, care rămâne astfel în funcţie şi încearcă să găsească soluţii pentru depăşirea impasului în procedura Brexit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:21

 Transportul de mărfuri pe calea ferată în Uniunea Europeană a crescut în 2017 cu 13 miliarde tonă-kilometru (tkm), ajungând la 416 miliarde tkm, iar Polonia, Ungaria, Lituania şi România au raportat cele mai mari creşteri,arată datele publicate miercuri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 20:54

 Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleşcanu, vine mâine, 17 ianuarie, în Republica Moldova la invitaţia Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 19:42

 Fostul judecător la Curtea Constituţională Nicolae Osmochescu a oferit un interviu postului de Radio Europa Liberă în care a comentat cazul agentului de patrulare care a refuzat să vorbească în rusă cu un șofer găgăuz.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 19:06

Binomul PAS-DA a fost prins cu minciuna. Unul dintre candidații blocului format de Maia Sandu și Andrei Năstase au acuzat guvernarea că ar fi pus la cale un atac asupra unui colector de semnături, o femeie de 65 de ani, în raionul Străşeni. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)