Astăzi 15 Noiembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 14:03
Abonamente

Social 29 Iulie 2013, ora 07:21    Din editia print

La ce metode recurg părinții pentru a-și înscrie copiii la grădiniță…

Marime Font

În timp ce mai mulți părinți afirmă că sunt nevoiți să mituiască directorii de grădinițe, ca să obțină un loc pentru copiii lor, specialiștii de la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău(DGETS) declară că părinții sunt singuri vinovați, deoarece toți vor să-și dea odraslele în anumite grădinițe, iar celelalte sunt ignorate.  

Discutând cu mai mulți părinți referitor la înscrierea copiilor la grădinițe, majoritatea au spus că au dat mită pentru ca să se asigure că își vor putea duce odraslele în grupa mică. Ei spun că atunci când refuză să plătească, apar conflictele cu directorii grădinițelor. Acest lucru i s-a întâmplat și lui Sergiu D., tată a doi copii, atunci când a decis să-și dea fiul mai mare la o grădiniță din capitală. 

„Nu am reușit să pășesc pragul grădiniței, că am fost anunțat că instituția e „specială”, întrucât are condiții mult mai bune decât restul. Desigur că nu am fost informat direct, dar am înțeles că ar trebui să plătesc bani”, mărturisește bărbatul.

3000 de lei pentru reparație

Cu toate că a avut mai multe probleme cu directoarea instituției, în cele din urmă, copilul a fost acceptat. „Însă, la câteva zile după formarea grupelor, a fost organizată o adunare cu părinții, unde ni s-au cerut trei mii de lei pentru reparație”, a subliniat Sergiu D.


Potrivit Floricăi Rusu, șefa serviciului învățământ preșcolar al DGETS, conform legii, copiii trebuie să fie înmatriculați la grădinițe începând cu vârsta de trei ani. Însă, chiar și așa, majoritatea părinților, își dau copiii la grădinițe la un an și jumătate.

„Nu întotdeauna părinții sunt corecți. Uneori se exagerează în această privință. Alta e problema, toți caută grădinițe din apropiere, iar acolo unde este loc liber nimeni nu dorește să meargă”, precizează Florica Rusu.

„Multe grădinițe sunt ignorate”

În prezent, în municipiul Chișinău sunt înregistrate 156 de grădinițe, dintre acestea în ultima perioadă funcționează doar 151. Altele cinci se află în reparație capitală.

Astfel, după cum menționează specialista, sunt disponibile aproape 40 mii de locuri, în schimb ce numărul copiilor înscriși pe listele de așteptare nu depășește cifra de 35 mii. „Prin urmare, locuri ajung pentru toți copiii”, spune Florica Rusu.

Servicii adăugătoare contra plată

Pe lângă problemele menționate mai sus, mai mulți părinți se plâng că în grădinițele obișnuite ar exista de fapt două tipuri de grupe: simple și private. Florica Rusu menționează că nu este corect să numim aceste grupe private.

„Este adevărat că în urmă cu ceva timp existau niște servicii educaționale adăugătoare contra plată. Însă, în urma depistării mai multor încălcări, a fost luată decizia ca acest serviciu să funcționeze doar acolo unde există asociațiile pentru părinți, iar toate plățile se fac la casă. De fapt, aceste servicii presupun lecții opționale, ca exemplu, limba engleză și altele”, spune șefa secției.

Potrivit ei, multe probleme s-ar fi ameliorat dacă oamenii ar înțelege că atunci când cineva îi cere bani nejustificat, primul lucru care trebuie realizat, este să sesizeze direcția de învățământ.

„Noi suntem psihologi foarte buni și ne dăm seama din start cine este vinovat: conducerea grădiniței sau părinții”, a mai adăugat Florica Rusu.

O nouă tendință - grădinițele private

Între timp, în ultima perioadă tot mai mulți părinți se orientează către grădinițele private. Chiar dacă taxa lunară este destul de costisitoare, oamenii menționează că, odată ce au plătit suma necesară, uită de toate grijile.

„Noi nu avem rând, ca la grădinițele obișnuite. De regulă, după ce au fost întocmite listele, nu mai putem primi alți copii. La fel, și numărul copiilor este mai mic, astfel că într-o grupă nu sunt mai mult de zece micuți. În acest mod, educatorul reușește să le acorde atenția și grija necesară”, declară proprietarul unei grădinițe private din capitală.

De asemenea, bărbatul subliniază că în afară de condițiile de bază, copiii au posibilitatea să învețe limba engleză, să frecventeze dansurile și multe alte opțiuni care intră în această sumă. „Odată ce copilul a pășit pragul grădiniței noastre, noi suntem obligați să facem, în așa mod, ca atât părinții, cât și copiii să rămână mulțumiți”, a conchis proprietarul.

Taxa lunară la o grădiniță privată din capitală variază de la o sută până la trei sute de euro, în timp ce taxa oficială la o grădiniță de stat este în jur de 200 de lei.

VOX POPULI

Ce probleme ați întâlnit la înscrierea copilului la grădiniță?

Inga, 29 de ani
Pentru noi toată procedura a decurs fără neplăceri. Am făcut înscrierea și după trei luni fetița a mers la grădiniță.

Sergiu, 35 de ani

Nu am întâlnit greutăți, întrucât avem mai multe grădinițe în sectorul nostru. Copilul este deja în clasa a doua. Nu-mi aduc aminte când exact am înscris fetița în lista de așteptare și cât a durat până a mers la grădiniță. Cred că am așteptat în jur de trei luni.

Maria, 23 de ani

Copilul e prea mic, abia a împlinit un an, de aceea încă nu mă gândesc la acest lucru. Mai am timp pentru a mă decide. Cu toate acestea, cred că pe la doi ani ar putea merge la grădiniță, întrucât este foarte energică și se dezvoltă destul de rapid.

Ludmila, 41 de ani

Trăiesc în SUA, de aceea nu prea cunosc cum este organizată înscrierea la grădinițele de la noi. În schimb, în State copiii merg la grădinițe abia de la vârsta de cinci ani. Până atunci, părinții au grijă de copii sau angajează un babysitter.

Iulia, 36 de ani

Mergem la grădiniță de trei ani. Cu siguranță că am întâlnit probleme, fiindcă noi doream să ducem copilul la o anumită grădiniță. Chiar și așa, am schimbat deja o grădiniță. Sinceră să fiu, îmi fac griji pentru băiețelul mai mic, deoarece în curând va trebui să meargă și el la grădiniță, dar până acum încă nu l-am înscris în lista de așteptare.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

Liderii PAS şi PPDA au fost folosiţi de serviciile secrete ruse, într-un război ascuns împotriva Republicii Moldova. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituş, într-un articol publicat pe platforma Vox publika. Autorul face trimitere la legăturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

PDM este printre cele mai importante formațiuni politice care îi fac pe oameni să se simtă mândri că sunt moldoveni. Datele ultimului sondaj realizat de IMAS arată că Partidul Democrat este al doilea în listă, după PSRM. Astfel pentru PSRM optează 18 la sută din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 10:07

Patru bărbați, cu vârsta cuprinsă între 30 și 48 de ani, au fost reținuți în cadrul cauzei penale privind circulația ilegală de droguri, gestionată de către procurorii Procuraturi pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:52

Guvernul Marii Britanii a aprobat, miercuri, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat premierul Theresa May.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:45

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat ucrainenilor cu ocazia comemorării Holodomorului și le-a spus de ce a decis să acorde autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Declarația lui Bartolomeu a fost publicată pe site-ul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din SUA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:32

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:29

Activitatea pe care a desfășurat-o Partidul Democrat prin decidenții din Guvern și Parlament, nu putea să nu aducă rezultate. PDM a înregistrat o creștere în sondaje pentru că în ultimul an s-a axat pe acțiuni, iar răspunsurile celor care au participat la sondaj au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:17

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, spune că nu e mirat de preferințele alegătorilor, reliefate în sondajul prezentat ieri de Compania IMAS. Mai mult, analistul susține că ar fi explicabil de ce crește în preferințe Partidul Democrat (PD) și descresc Partidul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:31

Comitetul de Stat pentru Venituri din Armenia a efectuat un control la ”Gazprom Armenia”, filiala conercnului rus in aceasta tara cauzaziana, unde a descoperit mai multe încălcări și cazuri de evaziune fiscală la scara mare, potrivit RBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:30

Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru semnarea unui acord interguvernamental care prevede că cetățenii din ambele state vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming, transmite IPN cu referire la un proiect aprobat în ședința Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:26

Avertismentul meteorologilor: vremea se va răci în următoarele zile în spațiul românesc (INFOGRAFIC)

Vremea se răcește începând de joi până duminică, avertizează meteorologii. Temperaturile vor fi mai mici cu aproape opt grade față de cele normale pentru această perioadă. În majoritatea regiunilor va ploua, așa cum arată prognoza pe următoarele zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:19

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută ajungerea la un consens privind Brexitul, precizând că acordul înseamnă "garanţii ferme pentru românii din Marea Britanie". 

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Cercetătorii italieni au ajuns la concluzia că dacă adaugi zahăr în şampon, o serie de afecţiuni ale scalpului vor dispărea. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Grâul a devenit unul dintre cele mai controversate alimente de pe planetă din cauza faptului că are în componenţa sa gluten – o proteină care, susţin unii, cauzează o mulţime de afecţiuni, de la obezitate la depresie. Catherine Price a investigat ce efecte are glutenul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 21:01

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea, a făcut astăzi publice întrebările la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:06

Proiectele sociale de anvergură, derulate de Guvernul Filip sunt apreciate de cetățeni. Cel puțin așa arată datele ultimului sondaj de opinie, realizat de IMAS și prezentat astăzi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 16:58

Europarlamentarul Andi Cristea, copreședintele grupului de prietenie parlamentară UE-RM, susține că votul de astăzi al Parlamentului European, care vizează Republica Moldova, este un document politizat, care nu-şi are locul în context electoral. Amintim că Parlamentul European a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)