Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:58
Abonamente

Social 29 Iulie 2013, ora 07:21    Din editia print

La ce metode recurg părinții pentru a-și înscrie copiii la grădiniță…

Marime Font

 
 
 

În timp ce mai mulți părinți afirmă că sunt nevoiți să mituiască directorii de grădinițe, ca să obțină un loc pentru copiii lor, specialiștii de la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău(DGETS) declară că părinții sunt singuri vinovați, deoarece toți vor să-și dea odraslele în anumite grădinițe, iar celelalte sunt ignorate.  

Discutând cu mai mulți părinți referitor la înscrierea copiilor la grădinițe, majoritatea au spus că au dat mită pentru ca să se asigure că își vor putea duce odraslele în grupa mică. Ei spun că atunci când refuză să plătească, apar conflictele cu directorii grădinițelor. Acest lucru i s-a întâmplat și lui Sergiu D., tată a doi copii, atunci când a decis să-și dea fiul mai mare la o grădiniță din capitală. 

„Nu am reușit să pășesc pragul grădiniței, că am fost anunțat că instituția e „specială”, întrucât are condiții mult mai bune decât restul. Desigur că nu am fost informat direct, dar am înțeles că ar trebui să plătesc bani”, mărturisește bărbatul.

3000 de lei pentru reparație

Cu toate că a avut mai multe probleme cu directoarea instituției, în cele din urmă, copilul a fost acceptat. „Însă, la câteva zile după formarea grupelor, a fost organizată o adunare cu părinții, unde ni s-au cerut trei mii de lei pentru reparație”, a subliniat Sergiu D.Potrivit Floricăi Rusu, șefa serviciului învățământ preșcolar al DGETS, conform legii, copiii trebuie să fie înmatriculați la grădinițe începând cu vârsta de trei ani. Însă, chiar și așa, majoritatea părinților, își dau copiii la grădinițe la un an și jumătate.

„Nu întotdeauna părinții sunt corecți. Uneori se exagerează în această privință. Alta e problema, toți caută grădinițe din apropiere, iar acolo unde este loc liber nimeni nu dorește să meargă”, precizează Florica Rusu.

„Multe grădinițe sunt ignorate”

În prezent, în municipiul Chișinău sunt înregistrate 156 de grădinițe, dintre acestea în ultima perioadă funcționează doar 151. Altele cinci se află în reparație capitală.

Astfel, după cum menționează specialista, sunt disponibile aproape 40 mii de locuri, în schimb ce numărul copiilor înscriși pe listele de așteptare nu depășește cifra de 35 mii. „Prin urmare, locuri ajung pentru toți copiii”, spune Florica Rusu.

Servicii adăugătoare contra plată

Pe lângă problemele menționate mai sus, mai mulți părinți se plâng că în grădinițele obișnuite ar exista de fapt două tipuri de grupe: simple și private. Florica Rusu menționează că nu este corect să numim aceste grupe private.

„Este adevărat că în urmă cu ceva timp existau niște servicii educaționale adăugătoare contra plată. Însă, în urma depistării mai multor încălcări, a fost luată decizia ca acest serviciu să funcționeze doar acolo unde există asociațiile pentru părinți, iar toate plățile se fac la casă. De fapt, aceste servicii presupun lecții opționale, ca exemplu, limba engleză și altele”, spune șefa secției.

Potrivit ei, multe probleme s-ar fi ameliorat dacă oamenii ar înțelege că atunci când cineva îi cere bani nejustificat, primul lucru care trebuie realizat, este să sesizeze direcția de învățământ.

„Noi suntem psihologi foarte buni și ne dăm seama din start cine este vinovat: conducerea grădiniței sau părinții”, a mai adăugat Florica Rusu.

O nouă tendință - grădinițele private

Între timp, în ultima perioadă tot mai mulți părinți se orientează către grădinițele private. Chiar dacă taxa lunară este destul de costisitoare, oamenii menționează că, odată ce au plătit suma necesară, uită de toate grijile.

„Noi nu avem rând, ca la grădinițele obișnuite. De regulă, după ce au fost întocmite listele, nu mai putem primi alți copii. La fel, și numărul copiilor este mai mic, astfel că într-o grupă nu sunt mai mult de zece micuți. În acest mod, educatorul reușește să le acorde atenția și grija necesară”, declară proprietarul unei grădinițe private din capitală.

De asemenea, bărbatul subliniază că în afară de condițiile de bază, copiii au posibilitatea să învețe limba engleză, să frecventeze dansurile și multe alte opțiuni care intră în această sumă. „Odată ce copilul a pășit pragul grădiniței noastre, noi suntem obligați să facem, în așa mod, ca atât părinții, cât și copiii să rămână mulțumiți”, a conchis proprietarul.

Taxa lunară la o grădiniță privată din capitală variază de la o sută până la trei sute de euro, în timp ce taxa oficială la o grădiniță de stat este în jur de 200 de lei.

VOX POPULI

Ce probleme ați întâlnit la înscrierea copilului la grădiniță?

Inga, 29 de ani
Pentru noi toată procedura a decurs fără neplăceri. Am făcut înscrierea și după trei luni fetița a mers la grădiniță.

Sergiu, 35 de ani

Nu am întâlnit greutăți, întrucât avem mai multe grădinițe în sectorul nostru. Copilul este deja în clasa a doua. Nu-mi aduc aminte când exact am înscris fetița în lista de așteptare și cât a durat până a mers la grădiniță. Cred că am așteptat în jur de trei luni.

Maria, 23 de ani

Copilul e prea mic, abia a împlinit un an, de aceea încă nu mă gândesc la acest lucru. Mai am timp pentru a mă decide. Cu toate acestea, cred că pe la doi ani ar putea merge la grădiniță, întrucât este foarte energică și se dezvoltă destul de rapid.

Ludmila, 41 de ani

Trăiesc în SUA, de aceea nu prea cunosc cum este organizată înscrierea la grădinițele de la noi. În schimb, în State copiii merg la grădinițe abia de la vârsta de cinci ani. Până atunci, părinții au grijă de copii sau angajează un babysitter.

Iulia, 36 de ani

Mergem la grădiniță de trei ani. Cu siguranță că am întâlnit probleme, fiindcă noi doream să ducem copilul la o anumită grădiniță. Chiar și așa, am schimbat deja o grădiniță. Sinceră să fiu, îmi fac griji pentru băiețelul mai mic, deoarece în curând va trebui să meargă și el la grădiniță, dar până acum încă nu l-am înscris în lista de așteptare.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md