Astăzi 22 Aprilie 2019, Luni - Ultima actualizare la 21 Aprilie 2019
Abonamente

Social 29 Iulie 2013, ora 07:21    Din editia print

La ce metode recurg părinții pentru a-și înscrie copiii la grădiniță…

Marime Font

În timp ce mai mulți părinți afirmă că sunt nevoiți să mituiască directorii de grădinițe, ca să obțină un loc pentru copiii lor, specialiștii de la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău(DGETS) declară că părinții sunt singuri vinovați, deoarece toți vor să-și dea odraslele în anumite grădinițe, iar celelalte sunt ignorate.  

Discutând cu mai mulți părinți referitor la înscrierea copiilor la grădinițe, majoritatea au spus că au dat mită pentru ca să se asigure că își vor putea duce odraslele în grupa mică. Ei spun că atunci când refuză să plătească, apar conflictele cu directorii grădinițelor. Acest lucru i s-a întâmplat și lui Sergiu D., tată a doi copii, atunci când a decis să-și dea fiul mai mare la o grădiniță din capitală. 

„Nu am reușit să pășesc pragul grădiniței, că am fost anunțat că instituția e „specială”, întrucât are condiții mult mai bune decât restul. Desigur că nu am fost informat direct, dar am înțeles că ar trebui să plătesc bani”, mărturisește bărbatul.

3000 de lei pentru reparație

Cu toate că a avut mai multe probleme cu directoarea instituției, în cele din urmă, copilul a fost acceptat. „Însă, la câteva zile după formarea grupelor, a fost organizată o adunare cu părinții, unde ni s-au cerut trei mii de lei pentru reparație”, a subliniat Sergiu D.


Potrivit Floricăi Rusu, șefa serviciului învățământ preșcolar al DGETS, conform legii, copiii trebuie să fie înmatriculați la grădinițe începând cu vârsta de trei ani. Însă, chiar și așa, majoritatea părinților, își dau copiii la grădinițe la un an și jumătate.

„Nu întotdeauna părinții sunt corecți. Uneori se exagerează în această privință. Alta e problema, toți caută grădinițe din apropiere, iar acolo unde este loc liber nimeni nu dorește să meargă”, precizează Florica Rusu.

„Multe grădinițe sunt ignorate”

În prezent, în municipiul Chișinău sunt înregistrate 156 de grădinițe, dintre acestea în ultima perioadă funcționează doar 151. Altele cinci se află în reparație capitală.

Astfel, după cum menționează specialista, sunt disponibile aproape 40 mii de locuri, în schimb ce numărul copiilor înscriși pe listele de așteptare nu depășește cifra de 35 mii. „Prin urmare, locuri ajung pentru toți copiii”, spune Florica Rusu.

Servicii adăugătoare contra plată

Pe lângă problemele menționate mai sus, mai mulți părinți se plâng că în grădinițele obișnuite ar exista de fapt două tipuri de grupe: simple și private. Florica Rusu menționează că nu este corect să numim aceste grupe private.

„Este adevărat că în urmă cu ceva timp existau niște servicii educaționale adăugătoare contra plată. Însă, în urma depistării mai multor încălcări, a fost luată decizia ca acest serviciu să funcționeze doar acolo unde există asociațiile pentru părinți, iar toate plățile se fac la casă. De fapt, aceste servicii presupun lecții opționale, ca exemplu, limba engleză și altele”, spune șefa secției.

Potrivit ei, multe probleme s-ar fi ameliorat dacă oamenii ar înțelege că atunci când cineva îi cere bani nejustificat, primul lucru care trebuie realizat, este să sesizeze direcția de învățământ.

„Noi suntem psihologi foarte buni și ne dăm seama din start cine este vinovat: conducerea grădiniței sau părinții”, a mai adăugat Florica Rusu.

O nouă tendință - grădinițele private

Între timp, în ultima perioadă tot mai mulți părinți se orientează către grădinițele private. Chiar dacă taxa lunară este destul de costisitoare, oamenii menționează că, odată ce au plătit suma necesară, uită de toate grijile.

„Noi nu avem rând, ca la grădinițele obișnuite. De regulă, după ce au fost întocmite listele, nu mai putem primi alți copii. La fel, și numărul copiilor este mai mic, astfel că într-o grupă nu sunt mai mult de zece micuți. În acest mod, educatorul reușește să le acorde atenția și grija necesară”, declară proprietarul unei grădinițe private din capitală.

De asemenea, bărbatul subliniază că în afară de condițiile de bază, copiii au posibilitatea să învețe limba engleză, să frecventeze dansurile și multe alte opțiuni care intră în această sumă. „Odată ce copilul a pășit pragul grădiniței noastre, noi suntem obligați să facem, în așa mod, ca atât părinții, cât și copiii să rămână mulțumiți”, a conchis proprietarul.

Taxa lunară la o grădiniță privată din capitală variază de la o sută până la trei sute de euro, în timp ce taxa oficială la o grădiniță de stat este în jur de 200 de lei.

VOX POPULI

Ce probleme ați întâlnit la înscrierea copilului la grădiniță?

Inga, 29 de ani
Pentru noi toată procedura a decurs fără neplăceri. Am făcut înscrierea și după trei luni fetița a mers la grădiniță.

Sergiu, 35 de ani

Nu am întâlnit greutăți, întrucât avem mai multe grădinițe în sectorul nostru. Copilul este deja în clasa a doua. Nu-mi aduc aminte când exact am înscris fetița în lista de așteptare și cât a durat până a mers la grădiniță. Cred că am așteptat în jur de trei luni.

Maria, 23 de ani

Copilul e prea mic, abia a împlinit un an, de aceea încă nu mă gândesc la acest lucru. Mai am timp pentru a mă decide. Cu toate acestea, cred că pe la doi ani ar putea merge la grădiniță, întrucât este foarte energică și se dezvoltă destul de rapid.

Ludmila, 41 de ani

Trăiesc în SUA, de aceea nu prea cunosc cum este organizată înscrierea la grădinițele de la noi. În schimb, în State copiii merg la grădinițe abia de la vârsta de cinci ani. Până atunci, părinții au grijă de copii sau angajează un babysitter.

Iulia, 36 de ani

Mergem la grădiniță de trei ani. Cu siguranță că am întâlnit probleme, fiindcă noi doream să ducem copilul la o anumită grădiniță. Chiar și așa, am schimbat deja o grădiniță. Sinceră să fiu, îmi fac griji pentru băiețelul mai mic, deoarece în curând va trebui să meargă și el la grădiniță, dar până acum încă nu l-am înscris în lista de așteptare.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:47

Oamenii de știință au explicat care sunt beneficiile în a avea o pisicuță ca animal de companie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Aprilie 2019, ora: 08:13

Horoscopul zilei de 21 aprilie 2119 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 aprilie 2119 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 07:18

FLORII. Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce...

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 04:47

Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. O cercetare publicată International Journal of Cancer arată însă că un astfel de obicei este riscant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 07:46

Wafa şi Maha al-Subaie, două surori care au fugit din Arabia Saudită şi au ajuns în Georgia susţin că au fost tratate ca sclave în regat, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Aprilie 2019, ora: 07:44

FLORII, obiceiuri și tradiții. De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori. În acest an, sărbătoarea este pe 21 aprilie și se celebrează în duminica dinaintea Paștelui....

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Aprilie 2019, ora: 07:29

Horoscopul zilei de 20 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:26

Președintele Belarus, Alexandru Lukașenko a declarat că țara sa nu este amenințată că cineva o va „încorpora” în ceva sau o va „împărți”. Discuțiile despre faptul că Belarus riscă sa-și piarda suveranitatea sunt doar niște...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:04

Constituția Republicii Moldova nu reglementează explicit organizarea sistemului electoral, însă potrivit standardelor  internaționale în materie electorală, asemenea reforme pot fi operate cu cel puțin un an înainte de alegeri. De această părere este fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 13:05

Alegerile anticipate nu pot fi organizate după un sistem electoral nou. Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că doar alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat de Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:52

Președintele Igor Dodon este dispus să accepte o alianță majoritară dintre PSRM și democrați, dacă ultimii vor fi dispuși să discute. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Moldova 1, Dodon a declarat că socialiștii, oricum, trebuie să participe la guvernare, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:41

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este gata să-l înfrunte pe liderul PPDA, Andrei Năstase, la alegerile pentru primăria Capitalei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiiuni de la postul de televiziune N 4.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:34

O rază de bucurie în familia Rusu, din satul Selemet, raionul Cimișlia. Surorile Andreea, Ionela și Lenuța se vor bucura de o bibliotecă generoasă din partea Fundației Edelweiss. Anunțul a fost făcut de fondatorul organizației de caritate, Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:33

Datele Bitorului Național de Statistică pe luna februarie 2019 arată o creștere cu 3,8% a poducției industriale, în raport cu perioada similară a anului trecut. Potrivit BNS, saltul se datorează creșterii producției industriale în industria extractivă (+59,3%), în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:55

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic cer Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:53

Socialiștii sunt categoric împotriva unui guvern minoritar și nu vor accepta condițiile blocului ACUM. Declarația a fost făcută de către liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, la postul de televiziune M1. Acesta a vorbit și despre diferențele ideologice dintre PSRM, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:28

 Oportunitățile investiționale din Republica Moldova și facilitățile oferite investitorilor străini au fost prezentate mediului de afaceri ceh în cadrul celei de-a 2-a zi a Conferinței 10 ani de Parteneriat Estic - Convergență Economică și Oportunități de Afaceri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:38

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir Din editia print

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A. are undă verde la fabricarea produselor pascale – aceasta după ce joi, 18 aprilie, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:31

"Andrei Năstase nu va fi speaker al Parlamentului și să nu viseze în zadar. Poate prim-ministru, dacă se înțeleg acolo cu Maia Sandu, în cazul în care fac coaliție cu socialiștii. Dacă nu, atunci vom merge la alegeri parlamemtare anticipate", a spus Dodon...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)