Atitudini

La ce nu s-au gândit „europenii”

E clar că tot ce am văzut din 2009 e groaznic. O dovadă că așa-zișii europeni nu sunt în stare să conducă o țară, fie ea cât de mică.

Asta nu înseamnă deloc că sub comuniști am dus-o mai bine. Nici măcar din punct de vedere economic. Și sub comuniști moneda euro ajunsese de la 11 lei la peste 17. Așa-zișii europeni au avut Pădurea Domnească, însă comuniștii sunt responsabili de aprilie 2009.

„Europenii” sunt vinovați de atacurile raider, dar pe vremea comuniștilor toate firmele din țara asta erau pe numele lui Voronin (fiul).
Trebuie să recunosc că mi-aș fi dorit ca PL-ul să se sacrifice și să îl voteze pe Leancă. Sunt momente în care e mai bine să te gândeşti la binele general. Leancă mi-a plăcut și am avut încredere în el până în momentul susținerii lui Victor Ponta în România, susținere făcută fățiș, împotriva unui acord semnat de PLDM cu un partid european. Ei bine, în acel moment Iurie Leancă a fost ca Filat. A susținut, împreună cu PD, un candidat socialist. Ceea ce m-a convins că Leancă e șantajabil. Undeva, în trecutul lui, există un motiv de șantaj de care s-a profitat în toamna lui 2014. Altfel, chiar presupunând că i-ar fi plăcut Ponta, nu ar fi făcut gesturi împotriva propriilor înțelegeri cu un partid european.
Însă, acum, suntem în situația groaznică (când n-am fost?) de a alege între un rău mai mare și unul mai mic. Leancă are prestanță, are relații și e pro european (sper). Mi-aș dori enorm ca el să iasă din PLDM, aș uita chiar și de neplăcerea de care vorbeam.

În momentul de față a fost ales Chiril Gaburici (apropiat cu Filat și Voronin, suspectat în trecut de corupție), dar patru ani trec. Atunci democrații și liberal-democrații noștri care fură (din bănci), mint (alegătorii), înșeală (europenii), își vor frânge gâtul. Aici e ecuația la care nu s-au gândit „europenii”.

Au avut noroc şi a ieşit un premier businessman cum vrea Voronin. Unul care să știe să cumpere și să vândă. Mai ales să vândă. Pentru că, în calitate de director Moldcell, Gaburici nu a cumpărat nimic, a vândut. Și acum sunt în punctul în care trebuie să recunosc că una din calitățile lui Leancă e că nu are stofă de mare afacerist. Însă eu mă tem de ăștia, afaceriștii cărora le curg banii la robinet, în timp ce mie mi se taie apa caldă.

Filat și Lupu au închis ochii. Nu s-au uitat decât înaintea nasului, ca niște căţei la oala cu oase ce le-o pui înainte, fără să se gândească mai departe. Patru ani, domnilor, înseamnă că cel puțin ne scufundăm împreună. Noi nu scăpăm. Ei, cu un alde Gaburici premier, se mai țin de catarg patru ani. Marian Lupu, după câteva procente în plus la alegeri, nici nu mai știe ce e omenia, e atât de arogant că, la toate conferințele de presă, aproape că urlă. Vorbește ca un general victorios în război cu furnicile.

Patru ani, domnilor, înseamnă minus acele câteva procente câștigate de PD în noiembrie și o altă înjumătățire a voturilor PLDM. Domnule Filat, nu ați învățat nimic. Toate voturile pierdute de Voronin s-au dus la Dodon. Mai mult de jumătate din voturile PLDM au fost acordate pentru Iurie Leancă. Ați cam încurcat borcanele, domnilor tovarăși. Nu veți lua împreună, pentru coaliția voastră așa-zisă minoritară și așa-zisă europeană nici 20%. Și, din păcate, nici Ghimpu nu va crește spectaculos.

Patru ani, domnilor, înseamnă că v-a reușit doar una din două: ați dat țara rușilor, dar ați pierdut puterea.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *