Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2018
Abonamente

Spectacole 29 Aprilie 2013, ora 12:17    Din editia print

PremierăLa Chișinău a avut loc primul concert alimentat cu energie solară

Marime Font

 
 
 

Spectacol și dispoziție pe măsură la „Sun Dă-i Fest”, primul concert din R. Moldova, alimentat cu anergie solară. 

Evenimentul a avut loc în scuarul Centrului ARTICO și a durat mai bine de șase ore. Publicul a fost încântat de melodiile „FurioSnails”, „Paralela 47”, „Whinona Ryderz”, iar copiii au fost invitați să participe la mai multe activități, printre care și realizarea unor brățări din produse naturale. Organizatorii au menționat că își doresc ca „Sun Dă-i Fest” să se transforme într-un festival și să devină o tradiție pentru R. Moldova. 

Ina Prisăcaru-Zglavuță, expert în comunicare și mass-media din proiectul „Energie și Biomasă”, a menționat că ideea a pornit odată cu lansarea proiectului, mai exact atunci când, la finele anului trecut, a fost realizat un spot video pentru a sensibiliza populația și a aduce la cunoștința societății despre beneficiile utilizării energiei regenerabile pentru mediu.„Atunci, împreună cu băieții de la „FurioSnails”, am realizat un video în care instrumentele muzicale erau alimentate de la panourile fotovoltaice. Probabil că în acele momente s-a născut ideea de a face anume un astfel de concert”, a menționat Ina Prisăcaru- Zglavuță.

Astfel, în timpul concertului s-a cântat live cu instrumente care au fost conectate la panourile fotovoltaice. De asemenea, în cadrul concertului a avut loc o expoziție de fotografii și tehnologii regenerabile și au fost expuse câteva cazane care funcționează pe bază de combustibil din biomasă. „Am avut și un colț al copiilor, în care aceștia au realizat mai multe activități: au modelat brățări din produse naturale”, a mai adăugat expertul.

Concertul a durat în jur de șase ore, iar oamenii s-au distrat de minune. Organizatorii au declarat pentru TIMPUL că își doresc mult ca acest concert să devină o tradiție, iar la anul să se transforme într-un festival la care vor participa tot mai mulți invitați. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul proiectului „Energie și Biomasă”.

Timpul.md (S.T.)
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul