Social

La Chişinău a avut loc o manifestare dedicată Zilei Armatei Române

În alocuțiunea sa ataşatul apărării din cadrul Ambasadei române, colonelul Dumitru Neacşu a menţionat că "astăzi comemorăm eroii căzuţi în bătăliile din toate timpurile, care şi-au sacrificat viaţa pentru ţară şi pentru un viitor mai bun".

„Trăiesc un sentiment de mîndrie după ce am fost zilele trecute la parcela eroilor români din cimitirul localităţii Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă, la cea din Cania, precum şi la Cimitirul de onoare al soldaţilor români de la Ţiganca, raionul Cantemir, restabilite de Oficiul Cultului Eroilor. A rămas foarte puţin din vechiul cimitir din Chişinău şi sper că acesta va fi restabilit, şi ostaşii care-şi dorm somnul de veci se vor odihni în pace”, a constatat colonelul Dumitru Neacşu.

Prezent la eveniment, şeful Statului Major al Armatei Naţionale, comandantul Armatei Naţionale a R. Moldova, generalul de brigadă Igor Gorgan a afirmat că „în această zi, cînd poporul român celebrează Ziua Armatei Române, e de datoria noastră să venim aici şi să prezentăm onorul militar celor căzuţi pe cîmpul de luptă”. ”La Cimitirul Eroilor din Chişinău, unde îşi dorm somnul de veci peste 1020 de ostaşi români căzuţi în luptele din Primul şi cel de-al Doilea Război Mondial, ne închinăm şi depunem flori în memoria curajului şi sacrificiului lor”, a subliniat comandantul Armatei Naţionale.

La rîndul lor, colonelul Alexandru Gorgan, directorul Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi”, Boris Volosatâi şi preşedintele Asociaţiei Republicane a Participanţilor la Război Vasile Zaiaţ au vorbit despre necesitatea de a restabili cît mai curînd Cimitirul Eroilor din Chişinău, unde-şi dorm somnul de veci ostaşi români şi de alte naţionalități.

Un sobor de preoţi condus de protopopul de Chişinău al Mitropoliei Basarabiei, Gheorghe Ioniţă a oficiat un ceremonial religios, urmat de depuneri de flori la mormintele soldaților români.

Construcţia Cimitirului Eroilor din Chişinău a început în 1927 şi s-a finalizat în 1942. Cimitirul a fost deschis în 1942, iar la eveniment au participat regele Mihai I împreună cu regina-mamă.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *