Peste 40 de apicultori din întreaga ţară participă la cea de-a XII-a expoziţie cu vînzare a produselor apicole care a fost deschisă astăzi în scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” din capitală şi care se va desfăşura pînă pe 21 august, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenţie, unul din organizatorii expoziției, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor, Ştefan Condratiuc, a menţionat că evenimentul are scopul de a promova produsele apicole şi de a stimula consumul acestora în fortificarea sănătăţii populaţiei.
Potrivit sursei citate, producţia apicolă din acest an este mai mică, mai cu seamă, la mierea de salcîm, fiind în scădere cu 20 la sută. „Din cauza ploilor şi temperaturilor scăzute din primăvară, albinele n-au putut ieşi la cules. Un alt motiv îl constituie faptul că s-au înregistrat intoxicaţii ale albinelor ca urmare a tratării livezilor și fîșiilor forestiere cu pesticide”, a precizat Ştefan Condratiuc.
Preşedintele Asociaţiei Apicultorilor a mai spus că anual R. Moldova exportă aproximativ 2500-2800 tone de miere, pe piaţa internă fiind comercializată doar circa 20% din volumul total al producţiei apicole.
La rîndul său, preşedintele Asociaţiei apicultorilor din raionul Străşeni, Gheorghe Manic, a afirmat că datorită faptului că sînt asociaţi, apicultorii colectează şi comercializează mai uşor producţia şi pot controla eficient starea ecologică a prisăcilor. Astfel, cei 65 de apicultori din Străşeni exportă anual 3 tone de miere în ţări europene, precum Franţa, Germania, Anglia şi Elveţia.
Prezent la eveniment, viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Nicolae Olaru, a menţionat că mierea de albine este singurul produs din domeniul zootehniei din R. Moldova, care este exportat pe piaţa Uniunii Europene. Potrivit oficialului, statul face tot posibilul pentru a susţine apicultorii, în prezent fiind în curs de aprobare strategia de dezvoltare a ramurii apicole pentru următorii cinci ani.
Un kilogram de miere de tei costă la acest tîrg 90 de lei, iar unul de miere de mai - 100 de lei.
Prima expoziţie-tîrg de produse apicole a fost organizată în 2004. Asociaţia Naţională a Apicultorilor din R. Moldova numără peste 5000 de membri.
|
Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...
( ) Citeşte tot articolulAceasta a plecată de acasă în data de 23 februarie, în jurul orei 08:30, iar de atunci este de negăsit.
( ) Citeşte tot articolulO oaie rătăcită numită Baarack, care a fost salvată dintr-o pădure din Australia, cântărea atât de mult din cauza lânii încât animalul abia mai putea vedea, potrivit news.ro.
( ) Citeşte tot articolulGuvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care România acordă un ajutor de 20.000 de doze de vaccin anti-Covid Republicii Moldova. Aceasta este prima tranșă din totalul de 200.000 de doze care vor fi trimise statului vecin, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu.
( ) Citeşte tot articolulNoi imagini video care susțin că prezintă practici de tortură a deținuților ruși, dintre care unul ar fi murit la scurt timp după filmare, au fost publicate, scrie The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Imaginile provin de la o închisoare unde mai fuseseră...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulDe-a lungul timpului, alimentele procesate au căpătat o reputație proastă, fiind considerate sabotori ai dietei, responsabile de apariția de obezității, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri...
( ) Citeşte tot articolulCel mai des suferă de boli copiii care au părinţi aflaţi în dificultate, arată datele studiului naţional privind situaţia copiilor aflaţi în dificultate şi a copiilor ai căror părinţi sînt plecaţi peste hotare.
( ) Citeşte tot articolulOul este considerat produsul vedetă din fiecare bucătărie, mai ales datorită proprietățiilor sale, dar și pentru faptul că se poate găti în diverse modalități. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, astfel că este un aliment miraculos, ce...
( ) Citeşte tot articolulPârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...
( ) Citeşte tot articolul