La Chişinău ar putea fi creat un Centru Republican de Diabet

publicat în Social pe 28 Iunie 2016, 09:44

La Chişinău ar putea fi creat un Centru Republican de Diabet. Despre aceasta a discutat premierul Pavel Filip în cadrul unei întrevederi cu preşedinta Federaţiei Internaţionale de Diabet, regiunea Europeană, Şehnaz Karadeniz, aflată în prima sa vizită în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, premierul a declarat că mizează pe susţinerea Federaţiei Internaţionale de Diabet în crearea unui asemenea Centru la Chişinău. În opinia lui, acesta va asigura întreg procesul de asistenţă specializată, diagnosticarea, tratamentul şi acordarea suportului necesar bolnavilor de diabet.

La rândul său, Şehnaz Karadeniz a confirmat disponibilitatea organizaţiei pe care o reprezintă de a susţine realizarea acestui proiect important în Republica Moldova, menţionând că un obiectiv important în acest sens trebuie să fie prevenirea şi controlul asupra diabetului zaharat.

De asemenea, în cadrul întrevederii au fost abordate problemele legate de aplicarea mai multor concepte de prevenire a diabetul zaharat, precum şi de implementarea măsurilor pentru sprijinirea bolnavilor cu diabet din Republica Moldova.

Interlocutorii au făcut şi un schimb de opinii privind Programul Naţional al Controlului Diabetului pentru anul 2017, care urmează să fie elaborat de către Ministerul Sănătăţii în comun cu organizaţiile neguvernamentale de profil, conform recomandărilor specialiştilor Federaţiei Internaţionale de Diabet, precum şi ai altor experţi internaţionali.

Sursa: IPN