Zilele Filmului Românesc au început la Chişinău, ediţia a patra fiind lansată prin proiecţia filmului „Un pas în urma serafimilor”, în regia lui Daniel Sandu. Aceasta fost prezentată joi seara, 11 octombrie, la cinematograful Odeon. În cadrul festivalului, spectatorii din Republica Moldova, vor avea posibilitatea să vizioneze filme realizate peste Prut până pe 14 octombrie, inclusiv.
Dumitru Grosei, preşedintele Asociaţiei Cineaştilor Independenţi din Republica Moldova Alternative Cinema, spune că festivalul continuă tradiţia de a aduce în faţa cinefililor de la Chişinău cele mai apreciate filme din România, incluse în trei secţiuni. Este vorba despre – Filme noi, Focus şi Retro. Potrivit lui, organizatorii speră că pe parcursul acestor zile să se creeze şi anumite relaţii, pentru eventuale co-producţii.
„Suntem într-un an deosebit, Anul centenar şi mă bucur că putem să-i prilejuim publicului iubitor de artă, de la Chişinău, un preţuitor şi al filmului, al artei cinematografice, posibilitatea unui contact cu ce mai tineri şi cu regizorii cei mai prolifici din cinematografia românească”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău.
„Un pas în urma serafimilor” (2017), care a fost proiectat în deschiderea Festivalului, este filmul de debut al regizorului Daniel Sandu. Lungmetrajul a fost în competiţia Festivalului de la Sofia şi a câştigat în acest an opt trofee la Premiile Gopo, inclusiv pentru cel mai bun film şi cea mai bună regie. În aceeaşi seară a fost rulat şi documentarul „Fotbal infinit” (2018), cel mai nou film al unuia dintre cei mai importanţi autori ai Noului Cinema Românesc, Corneliu Porumboiu.
Vineri, 12 octombrie, vor fi proiectate filmele documentare de scurtmetraj, realizate de Copel Moscu. Este vorba despre proiecţiile „Seraliştii” (1982), „Pe malul Ozanei” (1984), „Intrarea unui tren în gară” (1988) şi „Am ales libertatea” (1992). În aceeaşi seară va fi proiectat filmul „Pororoca” (2017), al treilea lungmetraj al lui Constantin Popescu.
A doua zi, 13 octombrie, Copel Moscu va susţine un master-class despre filmul documentar în epoca digitală. Acesta va avea loc în incinta Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Tot sâmbătă, la Odeon, va fi prezentat noul film regizat de Ana Lungu, „Un prinţ şi jumătate” (2018), dar şi proiecţiile lui Copel Moscu – „Va veni o zi” (1985/1990) şi „Comoara naivă” (2018), recent lansat. Publicul din Republica Moldova va putea să vadă, de asemenea, cel mai nou film al regizorului Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018).
În ultima zi a festivalului, pe 14 octombrie, va fi prezentat filmul „Reconstituirea” (1971) de Lucian Pentilie, dar şi proiecţia „Un om la locul lui” (2017), de Hadrian Marcu. În gala de închidere, va fi proiectat cel mai nou film, încă nelansat în România, al regizorului Florin Şerban, „Dragoste 1. Câine” (2018), venit direct din competiţia Festivalului de la Sarajevo. Actorul basarabean Valeriu Andriuţă joacă rolul principal şi va fi prezent la Chişinău pentru o discuţie cu publicul.
Intrarea la proiecţii este liberă. Zilele Filmului Românesc la Chişinău este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi Alternativ Cinema din Republica Moldova şi casa de producţie ROVA FILM din România, fiind sprijinit de Centrul National al Cinematografiei din România, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău etc.
|
Filmul românesc a cunoscut o evoluție în ultimii ani, după ce a fost marcat la începuturi de bariere politice și financiare. Astăzi, producțiile autohtone au început să fie apreciate, mai cu seamă pentru că prezintă teme cu care societatea noastră se confruntă,...
( ) Citeşte tot articolulBerbec Anumite transformări se întâmplă în viața ta și în sufletul tău, iar tu trebuie să te adaptezi lor. Cei din jur te susțin, iar Venus are un impact pozitiv asupra energiei tale creatoare.
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulMaximele termice ale zilei vor fi -7..-10 grade Celsius în nord, -6..-9 grade în centru și -5..-8 grade în raioanele de sud. Precipitații nu se prevăd. Soarele se va arăta destul de mult de după nori.
( ) Citeşte tot articolulPărerile sunt împărţite atunci când vine vorba de aspectul bananelor. Unii le preferă pe cele verzi, iar alţii le preferă pe cele negre, foarte coapte. Regula este destul de simplă cele verzi sunt mai crude, iar cele negre sunt coapte deja. Oricum ar fi bananele sunt bogate...
( ) Citeşte tot articolulCeea ce visăm poate avea o anumită semnificaţie asupra realităţii pe care o trăim zi de zi. Simbolurile şi semnificaţiile viselor sunt destul de complexe, iar ca să ne dăm seama dacă au impact asupra vieţii noastre trebuie să le descifrăm, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Începi să-ți găsești acea parte din optimism pe care ai mai pierdut-o în ultimul timp. Ai noroc că în jurul tău sunt oameni care te susțin și cumva te ajută să treci prin tot procesul cu care ai de-a face în evoluția ta.
( ) Citeşte tot articolulIn primul rand, pentru a va da seama de ce muraturile va pot ajuta sa slabiti, este bine de cunoscut faptul ca au foarte putine calorii. Mai precis, un castravete murat de peste 140 de grame nu are decat 17 calorii, 200 de grame de varza murata nu au decat 25 de calorii si o gogonea medie are...
( ) Citeşte tot articolulÎn fiecare an, la mijloc de ianuarie, vorbim mult, spumos şi superficial despre Eminescu. E o tradiţie care sperăm că odată cu scurgerea timpului va deveni şi una profund naţională.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolul