Afaceri

La Chişinău s-a discutat despre intensificarea colaborării comercial-economice dintre R. Moldova şi Ucraina

Evenimentul a fost organizat de Camerele de Comerț și Industrie ale celor două țări, cu participarea ambasadorilor ambelor state.

Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei, Vladimir Didilica, a menţionat că Ucraina este un partener strategic pentru Republica Moldova și în acest sens trebuie depuse toate eforturile necesare, atît la nivel cameral, cît și guvernamental, pentru a intensifica relațiile de colaborare economică și schimburile comerciale între cele două țări.

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Ivan Gnatișin, a subliniat importanța forumului pentru sectorul privat din ambele state şi a accentuat că ”acesta este o platformă ce oferă posibilitatea agenților economici să facă schimb de oferte comerciale și să încheie noi parteneriate de afaceri”.

”Intenționăm să colaborăm și în continuare privind dezvoltarea proiectelor în comun, să organizăm forumuri de afaceri, diverse întîlniri, oferind posibilitatea operatorilor din ambele țări să comunice și să identifice noi posibilități de cooperare”, a menţionat, la rîndul său, Ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Ruslan Bolbocean. De asemenea, diplomatul a specificat că vizitarea Expoziției „Fabricat în Moldova", care se desfăşoară la Chişinău, în perioada 3–7 februarie, este o bună oportunitate pentru companiile străine de a se familiariza cu mediul de afaceri din ţara noastră.

Potrivit vicepreședintelui Camerei de Comerț și Industrie din Ucraina, Serghei Svystil, sectorul privat din Ucraina manifestă un interes sporit pentru a intensifica schimburile comerciale, dar în context este necesar de a facilita acest proces, prin simplificarea procedurilor vamale şi reducerea numărului de documente necesare pentru efectuarea exportului. Totodată, sursa citată a lansat o invitație tuturor operatorilor economici, care doresc să găsească parteneri de afaceri, să participe la Forumul exportatorilor, ce va avea loc în perioada 27-28 aprilie la Kiev.

La Forum au participat reprezentanți ai ministerelor Economiei, Agriculturii și Industriei Alimentare, Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova și Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Aceștia au prezentat posibilitățile investiționale pe care le oferă Moldova, dar și oportunitățile pe care le implică regimurile comerciale preferenţiale de care beneficiază țara noastră, atît în colaborarea cu statele membre ale UE, cît şi cu cele ale CSI, CEFTA și Turcia. De asemenea, companiile din Ucraina s-au familiarizat cu experiența Republicii Moldova în vederea implementării standardelor europene în domeniile sanitar și fitosanitar.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *