Spectacole

La Chişinău s-a încheiat Forumul tinerilor creatori de teatru

Finala primei ediţiei a avut loc în incinta Teatrului Dramatic Rus „A. P. Cehov. În discursul său, Alexandru Grecu, preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova a constatat cu satisfacţie că cele opt zile de festival vor rămâne în inima spectatorilor noştri, dar şi a participanţilor din cele 11 ţări.
El amintit că acesta a fost un proiect lansat în 2010 împreună cu Confederaţia Internaţională a Asociaţiilor de Teatru. Potrivit lui, acesta a fost un concurs de creaţie pentru a selecta cei mai buni creatori de teatru. „Acest forum a avut înalta menire de a oferi soluţii artistice inedite pentru o serie de probleme specifice teatrului modern. Sunt mulţumit că tinerii noştri regizori, critici, dramaturgi, scenografi au realizat pe deplin ideile lor scenice”, a menţionat preşedintele UNITEM.

Apoi, a luat cuvântul Valeri Şadrin, preşedintele Confederaţiei Internaţionale a Asociaţiilor de Teatru. El a spus că timp de trei ani, un consiliu de experţi a vizionat mai multe spectacole din ţările sus-menţionate, pentru a le alege pe cele mai bune pentru această competiţie. „Noi am dorit să vedem ce se întâmplă, după 20 de ani, în teatrele din spaţiul ex-sovietic. Sunt bucuros că aici a fost o adevărată sărbătoare teatrală interesantă. Nu pot să numesc un spectacol care nu s-ar fi bucurat de succes. Consider că fiecare spectacol merită să fie apreciat”, a constatat el.

În cadrul finalei, preşedintele juriului, Adolf Şapiro, regizor, Artist al Poporului din Letonia, a anunţat învingătorii primei ediţii a festivalului. Astfel, pe primul loc s-a plasat Teatrul Naţional Academic Ianka Kupala din Minsk, Belarus, pentru spectacolul „Oficiul” de I. Lausund (foto), regizor Katsiaryna Averkova. Locul doi i-a revenit Teatrului de pe stradă Gertrudes din Riga, Letonia, pentru spectacolul „Piligrim” (regizor – Karlis Krumins), iar locul III – Teatrului de Stat de Păpuşi „Ov. Tumanean” din Erevan, Armenia, pentru spectacolul „Zbor deasupra oraşului” de A. Aslibekean, regizat de Narine Grigoryn.

La sfârşit, în afara concursului, a fost prezentat spectacolul „Orăşelul” după M. Saltîkov-Şcedrin şi V. Irving, regizat de Vladimir Pankov şi realizat de Studio SounDrama din Rusia şi Compania de Teatru „Studio şase” (SUA). Reprezentaţia a avut loc pe scena Teatrului Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *