Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 22 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Eveniment 12 Iunie 2017, ora 15:36

La Chişinău se va desfăşura în premieră Forumul „Moldova Automotive Days 2017"

Marime Font

În perioada 13-14 iunie, la Chişinău se va desfăşura, în premieră, Forumul „Moldova Automotive Days 2017”. La eveniment vor participa 45 de investitori din Germania, Japonia, Italia, Austria, SUA, România, Cehia, Slovacia, Ucraina, precum şi 72 de companii locale. Despre acest lucru a informat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, informează MOLDPRES.

„În ultimii cinci ani am înregistrat o creştere semnificativă a sectorului de automotive. Dacă în anul 2012 volumul exporturilor de componente auto constituia 137 milioane de euro, în anul 2016 am ajuns la cifra de peste 356 mln de euro şi o pondere de peste 20 la sută din totalul de exporturi al Republicii Moldova”, a accentuat Octavian Calmîc.

Ministrul Economiei a mai precizat că în ultimii ani a fost înregistrată o creştere semnificativă a noilor locuri de muncă în acest sector. Astfel, dacă în 2012 erau angajaţi 5100 de muncitori, în anul curent aici activează peste 10 mii de persoane, iar în următorii doi ani această cifră se va dubla. „Prin organizarea acestui eveniment, Ministerul Economiei şi Organizaţia pentru Atragerea Investiţiilor şi Promovarea Exporturilor /MIEPO/ transmit un mesaj clar opiniei publice, partenerilor de dezvoltare, companiilor şi agenţilor economici, care activează în acest domeniu, că graţie eforturilor Guvernului din ultimul timp, industria din Republica Moldova renaşte, devenind tot mai competitivă, atît pe piaţa regională, cît şi pe cea internaţională”, a subliniat vicepremierul Calmîc.



La rîndul său, Vitalie Zaharia, director executiv al MIEPO, a specificat că pe parcursul celor două zile participanţii la Forum vor fi informaţi cum să încheie parteneriate cu cele mai importante companii de ramură din Germania şi cum pot deveni furnizori ai producătorului mondial de componente pentru automobile MAGNA. În aceeaşi perioadă, va fi organizat şi un tîrg de cariere pentru absolvenţii facultăţilor inginereşti, la care îşi vor prezenta ofertele de angajare peste 15 companii de automotive din Republica Moldova, a spus sursa citată.

Pînă în prezent, în sectorul de automotive din ţara noastră au investit 15 companii de top din Germania, SUA, Japonia, Austria şi Italia. Acestea produc componente şi software pentru milioane de automobile BMW, Mercedes, Toyota, Ford, Nissan, Volvo, Skoda, asigurînd cu tapiţerii peste 700 mii de automobile anual.

Forumul „Moldova Automotive Days 2017” este organizat de Ministerul Economiei şi MIEPO, în parteneriat cu Agenţia Germană pentru Dezvoltare şi Asociaţia Businessului European. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolul



Editorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul