Politică

La Chisinau soseste prima misiune de evaluare a regimului de vize

„Liberalizarea regimului de vize dintre RM si Uniunea Europeana este un obiectiv major pentru guvernul moldovean”, a declarat ieri Iurie Leanca, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE), in cadrul unei conferinte de presa de totalizare a rezultatelor activitatii diplomatice pe parcursul lunii ianuarie.

In acest sens, a anuntat Leanca, in perioada 1-3 martie 2010, la Chisinau se va afla prima misiune de evaluare a situatiei din RM pentru demararea dialogului privind aceasta liberalizare. Ministrul de Externe a precizat ca „delegatia care vine are mandat atat din partea Comisiei Europene, cat si a tuturor tarilor-membre, ceea ce vorbeste despre seriozitatea cu care UE trateaza subiectul”. Respectiva afirmatie a lui Iurie Leanca infirma declaratiile recente ale unor reprezentanti ai Partidului Comunistilor precum ca Franta, Germania si alte tari din cadrul Uniunii Europene ar fi impotriva liberalizarii regimului de vize pentru cetatenii moldoveni.

Seful diplomatiei de la Chisinau a mai spus ca MAEIE a creat o comisie speciala de desecretizare a documentelor cu titlul „secret” din timpul predecesorilor sai, inclusiv corespondenta cu alte institutii ale statului, in special, cea prezidentiala. „Am constatat ca acestea au profanat ceea ce inseamna un document secret, dar si atributiile institutiei prezidentiale”, considera Leanca. Drept exemplu, au fost mentionate acte, semnate de fostul ministru, Andrei Stratan, catre ex-presedintele Vladimir Voronin, in care se cere aprobarea unor soferi sau contabili-sefi pentru a insoti delegatii oficiale in diferite misiuni… De asemenea, a fost facuta publica lista fostilor functionari de rang inalt care n-au restituit, pana in prezent, pasapoartele diplomatice. Potrivit lui Leanca, printre acestia este si ex-presedintele republicii, V. Voronin, care ar detine doua pasapoarte diplomatice valabile, desi are dreptul doar la unul, si alte cinci-sase cu termenul expirat. In aceasta lista se mai regasesc fostul secretar al Consiliului Suprem de Securitate, Ion Morei, si ex-directorul general al IS „Calea Ferata din Moldova”, Miron Gagauz, carora respectivele acte le-au fost eliberate contrar legislatiei.

In ceea ce priveste numirea noilor ambasadori ai RM, ministrul de Externe a dat asigurari ca acestia vor fi numiti intr-o perspectiva foarte apropiata. „Pot admite critica pentru aceasta intarziere, dar, oricum, graba strica treaba. Noi ne propunem sa cream baza pentru un sistem diplomatic profesionist si sa nu mai admitem greseli”, a explicat Iurie Leanca, adaugand ca numirea sefilor misiunilor diplomatice nu se va face pe baza algoritmului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *