Cultură

La Clişova Nouă a demarat cea de-a III-a ediţie a Festivalului Covorului Basarabean

Coordonatoarea Complexului „Artă Rustică”, Ecaterina Popescu, a menţionat că la festival participă circa 50 de ţesătoare din șase raioane – Donduşeni, Râşcani, Teleneşti, Cantemir, Rezina şi Orhei, precum şi meşteri cioplitori în lemn şi ceramişti din întreaga ţară.

Potrivit sursei citate, scopul festivalului este de a promova covorul basarabean, cu motive autentice ale secolelor XVII-XVIII, în care predomină elementele vegetale.

În cadrul festivalului, participanţii la eveniment vor putea admira şi procura cele mai frumoase covoare cu motive vechi preluate de pe covoarele basarabene din sec. XVIII-XIX. De asemenea, ei vor putea vedea un muzeu "viu" al meşteşugarilor cu clăci de scărmănat, tors, răsucit, răşchiat şi depănat lână pentru un covor, cu tehnici utilizate în procesul țesutului vertical şi orizontal, cu atelier de vopsit lână în nuanţe naturale, utilizând plantele. Totodată, doritorii se vor putea înrola pentru cîteva ore în Şcoala Tinerilor Meşteşugari.

În faţa celor prezenţi va evolua formaţia folclorică „Plăieşii”, condusă de Nicolae Gribincea. Tot aici vor susţine un recital muzical interpretele de muzică populară Mariana Dobzeu şi Valentina Harea-Minciună.

În 2015 festivalul a purtat genericul „Frumos covor basarabean”.

MOLDPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *