Timpul Local

La Drochia va fi produs biogaz din tescovină de sfeclă de zahăr

Proiectul a fost lansat miercuri, în cadrul unei conferinţe la care au participat reprezentanţi ai Guvernului, organismelor internaţionale, mediului de afaceri. Administraţia „Sudzucker Moldova” SA a anunţat că uzina urmează să fie construită în 2011, iar din 2012 va începe să funcţioneze. Aceasta va avea o capacitate de prelucrare de 800 tone de tescovină de sfeclă de zahăr (deşeu al procesului de producere a zahărului) pe zi, din care se vor produce 110 mii tone de metri cubi de biogaz.

Directorul financiar „Sudzucker Moldova”, Octavian Amaşu, spune că biogazul obţinut îi va permite fabricii de zahăr de la Drochia să-şi asigure 60-70 la sută din necesitatea de resurse energetice (1 metru cub de biogaz este echivalent cu 0,6 metri cubi de gaz natural sau 0,56 litri de motorină). Apariţia unei surse alternative de combustibil ecologic va reduce dependenţa energetică a întreprinderii în condiţiile creşterii constante a preţurilor la gazele naturale. Mai mult, acest proiect îi va permite întreprinderii să utilizeze în cel mai eficient şi inofensiv mod produsele secundare obţinute în urma prelucrării sfeclei de zahăr, care se acumulează în volum de 80 mii de tone într-un singur sezon. Astfel, se va reduce emisia în atmosferă a gazelor cu efect de seră şi vor fi minimizate riscurile ecologice în regiune. Totodată, fabrica va putea, în perspectivă, să utilizeze şi deşeurile de producere de la alte întreprinderi de prelucrare a producţiei agricole.
Conducerea societăţii susţine că, odată cu punerea în funcţiune a uzinei de biocombustibil, se va finaliza ultima etapă a procesului de optimizare a procesului complex de producere a zahărului.

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei şi Comerţului, a salutat realizarea în premieră a unui astfel de proiect în RM şi s-a arătat sigur că va avea succes, menţionând că acesta corelează cu intenţiile guvernului de a stimula trecerea la surse alternative, ecologice, de producere a energiei. Drept argument ministrul a prezentat şi adoptarea în şedinţa de guvern de astăzi a proiectului Legii cu privire la eficienţa energetică, care ar urma să „revoluţioneze” domeniul.

La venirea sa în Moldova, „Sudzucker” deţinea 38% din piaţa de zahăr, acum însă are o pondere dominantă, de 90%. În zece ani de activitate, compania a investit în modernizarea ramurii de producere a sfeclei de zahăr din R. Moldova 372 mln. lei, inclusiv 52 mln. lei în tehnologii noi. Pentru a-şi recupera investiţiile şi a-şi menţine rentabilitatea de 5-10%, dar şi ca o măsură de protejare a pieţei interne, compania solicită autorităţilor menţinerea TVA la zahăr la nivel de 8%, iar a taxei vamale la nivel de 75%. Conducerea companiei subliniază că un nivel comparabil al TVA (6-10%) şi chiar un nivel mai înalt de protecţie prin măsuri tarifare a pieţei interne este aplicat în toate ţările în care există o industrie viabilă de creştere a sfeclei de zahăr şi de producere a zahărului. Modificarea a cel puţin unuia din aceşti parametri la etapa actuală va avea efect negativ asupra producătorilor şi procesatorilor sfeclei de zahăr şi vor face posibile livrările în ţară a zahărului din trestie, ceea ce ar putea duce la blocarea accesului producătorilor autohtoni de zahăr pe pieţele din UE şi Rusia, consideră reprezentanţii „Sudzucker Moldova”.

Ministrul Economiei, V. Lazăr, a spus în context că acum este prematur de a prognoza ce modificări ar putea interveni în politica fiscală, dar a dat asigurări că, dacă vor fi, acestea vor fi coordonate neapărat cu producătorii. Totodată, ministrul Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, a menţionat că ministerul susţine menţinerea nivelului actual al TVA şi accizelor şi că va stimula în continuare dezvoltarea ramurii de cultivare a sfeclei de zahăr, fiind împotriva deschiderii pieţei interne pentru importul trestiei de zahăr pentru prelucrare.

Proiectul anunţat de „Sudzucker Moldova” SA a fost salutat de reprezentanţii Băncii Mondiale, Confederaţiei Naţionale a Patronatelor şi ai altor structuri, fiind menţionat faptul că investiţiile companiei poartă un caracter durabil şi complex, asigurând buna dezvoltare a ramurii sfeclei de zahăr şi a zahărului din R. Moldova.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *