Astăzi 19 Noiembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 20:32
Abonamente

Timpul Local 11 Ianuarie 2017, ora 11:53

La ședința lunară din raionul Hâncești a fost discutată alimentația din grădinițe

Marime Font

Ieri, 10 ianuarie 2017, în sala de şedinţă a Consiliului Raional Hânceşti, a avut loc întâlnirea lunară a preşedintelui raionului cu primarii localităţilor din raion, fiind discutate patru subiecte.

Prima întrebare din agendă a vizat organizarea alimentaţiei în grădiniţele de copii.
Astfel, şefa Direcţiei Învăţământ Hânceşti, Valentina Tonu, a reiterat că o condiţie de bază pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor este alimentaţia sănătoasă a acestora, condiţie care rămâne a fi o prioritate. Totuși, în majoritatea instituţiilor sumele alocate pentru alimentarea copiilor rămân a fi nevalorificate. Doar în 30% din instituţii preşcolare au fost cheltuite aproape 100% din alocaţii. Alocaţiile zilnice pentru alimentarea unui copil până la întâi august 2016 au fost în mărime de 16,05 lei, ceea ce este foarte puţin.

De asemenea, a fost atrasă atenţia primarilor că începând cu întâi august 2016 suma alocaţiilor pentru alimentaţia zilnică a copiilor a fost majorată de la 16,05 lei la 17,10 lei, dar calculele se făceau potrivit normativelor de până la întâi august. La final, Tonu Valentina a menţionat că în șapte instituţii au expirat avizele pentru funcţionarea cantinelor şi a rugat conjugarea efortului primarilor şi directorilor instituţiilor educaţionale în vederea soluţionării acestei probleme, recomandând primarilor includerea subiectului alimentaţiei copiilor pe ordinea de zi a şedinţelor consiliilor locale.


La cea de-a doua chestiune, Călugăru Tamara, şefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Hânceşti, a prezentat primarilor informaţia despre un nou serviciu promovat de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, curatela sub formă de patronaj. Astfel, primarii au făcut cunoştinţă cu unele particularităţi ale serviciului promovat, prevăzute de art.48 din Codul Civil al Republicii Moldova ,,Patronajul asupra persoanelor fizice capabile”.

Călugăru a vorbit şi despre rezultatele Inspecţiei Sociale, desfăşurată în perioada trei octombrie 2016–trei noiembrie 2016. S-a atras atenţia primarilor că, în urma controlului efectuat s-a constatat că deseori, datele furnizate de către autorităţile publice locale solicitanţilor de ajutor social necesare pentru obţinerea ajutorului lui, sunt neveridice. Astfel, edilii au fost rugaţi să acorde o atenţie mai mare datelor incluse la perfectarea documentelor, precum certificatul privind componenţa familiei şi certificatul privind terenurile agricole deţinute.

Ion Tulbu, şeful Direcţiei Cultură şi Turism Hânceşti a adus la cunoştinţa primarilor localităţilor beneficiare a proiectului NOVATECA, graficul de distribuire a echipamentelor pentru dotarea bibliotecilor. Astfel, echiparea bibliotecilor din localităţile Mireşti, Oneşti şi Ivanovca va avea loc la data de opt februarie 2017, a celor din Căţeleni, Voinescu şi Bălceana la nouă februarie 2017, iar a bibliotecilor din Bozieni, Mereşeni şi Sărata-Mereşeni la 10 februarie 2017.

La compartimentul diverse au fost discutate unele chestiuni suplimentare. Astfel, Liliana Buza şefa Secţiei de transfuzie din cadrul IMSP Spitalul Raional Hânceşti a prezentat programul raional de donare a sângelui pentru anul 2017 şi a vorbit despre importanţa de realizare a acestuia, intervenind către primari cu rugămintea de a fi identificate modalităţi de stimulare a cetăţenilor pentru donare de sânge voluntară.
Chiriţa Marina, şefa Trezoreriei Teritoriale Hânceşti a comunicat primarilor unele modificări ce urmează a fi efectuate la Legea privind finanţele publice locale şi Legea finanţelor publice şi responsabilităţilor bugetar-fiscale.

Vlas Constantin, vicepreşedintele raionului, a informat primarii despre „Programul de migraţie şi dezvoltare” al PNUD Moldova, iar şeful Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie a adus la cunoştinţă programul instruirilor în domeniul agricol organizat de direcţie şi planificat pentru luna februarie.

TIMPUL.MD (V.M.)

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:17

O persoană a decedat şi alte şase au fost rănite după ce un autocar din Moldova s-a răsturnat, luni seara în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:03

Angajaţii Inspectoratului Național de Patrulare ajută şoferii, care au problem în trafic, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În mai multe imagini postate pe Facebook, pot fi observaţi polițiști care ajută la deblocarea maşinilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:37

În ajunul celei de-a doua runde a alegerilor prezidențiale din Georgia, guvernul de la Tbilis a decis să „anuleze” datoriile bancare ale populatiei, in principal a datornicilor aflati în așa-numita „listă neagră” (biroul de credit), a anunțat luni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:17

Primarul de Orhei Ilan Șor, nu este beneficiarul banilor furați din sistemul bancar din Republica Moldova, susține omul de afaceri Denis Ureche, anterior condamnat în dosarul devalizărilor bancare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:09

Firmele din Germania scot la concurs peste 500 de joburi, unele dintre ele fiind plătite cu până la 74.000 de euro brut pe an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:06

Realizatoarea de la TV8 Natalia Morari se laudă pe Facebook că a primit premiul Pavel Sheremet pentru curaj în jurnalism, dar uita sa menționeze ca distincția i-a fost oferita de către colegul său de la televiziune, Petru Macovei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:00

Cel de-al treilea planșeu, dintre etajele 15 și 16 ale blocului locativ din bd. Moscova, 11, a fost restabilit. Pe parcursul săptămânii curente, constructorii vor fi antrenați în lucrări de armare și pregătire a cofrajelor pentru betonarea ultimului planșeu, dintre etajele 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:55

Ninsoarea și ghețușul de pe carosabil s-au lăsat cu trei microbuze cu pasageri răsturnate în aceeași zi. După două accidente produse dimineață, la ora 07.30 și la 08.00, un al treilea microbuz s-a răsturnat în jurul orei 15.40, în apropiere de satul Sociteni, raionul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:43

Fugarii Victor şi Viorel Ţopa au primit ieri o lovitură crâncenă din partea postului de televiziune TV 8. Jurnaliştii acestuia au pus pe post un interviu cu Denis Ureche, condamnat în două instanțe pentru implicarea în jaful de la Banca de Economii, care developează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:42

Ucraina va avea în vedere posibilitatea suspendării statutului de membru al Interpol, dacă la șefia organizatiei internaționale va fi ales un reprezentant al Rusiei, a anunțat astazi ministrul afacerilor interne al Ucrainei, Arsen Avakov, pe site-ul instituției pe care o conduce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Campania electorală încă nu a demarat oficial, însă liderul PPDA, Andrei Năstase, a reuşit deja să se facă de râs în faţa alegătorilor. Bloggerul Anatolie Chirilov face trimitere la o vizită a lui Năstase în localitatea Ștefan Vodă, unde a fost luat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:31

Din ce în ce mai mulți oameni religioși spun că nu mai văd legătura dintre credința în Dumnezeu și standardul de viață îmbunătățit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:14

Republica Moldova devine tot mai atractivă pentru turişti. Datele Biroului Naţional de statistică arată că în perioada ianuarie-septembrie 2018 agenţiile de turism şi turoperatorii au acordat servicii la 277 mii de turişti şi excursionişti, cu 19,6% mai mult decât în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:08

Relaţia liderilor PAS şi PPDA cu fundaţia Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, nu se reduce doar la niște banale bilete de avion. Maia Sandu şi Andrei Năstase sunt compromişi de legăturile fundaţiei respective cu raiderul Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de puşcărie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:06

Probabilitatea unui acord real între Rusia și Japonia în diferendul lor teritorial privind sudul insulelor Kurile este negativa si dpdv matematic tinde spre zero. În ultimele decenii la Moscova s-au spus prea multe ”patriotisme” despre ”inseparabilitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:02

Denis Ureche, invitatul jurnalistei Mariana Rață, moderatoarea emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, a făcut mai multe declarații care confirmă investigațiile jurnalistice efectuate de către Zeppelin.md, privind compania off-shore ce aparține condamnatului Veaceslav...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:25

Cotaţia paladiului creşte mai rapid decât a altor metale preţioase, ajungând la un pas de paritatea cu aurul pentru prima dată în ultimii 16 ani, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:03

Zi de zi ies la iveală noi detalii legate de operațiunea de debriefing la care este supusă Elena Udrea în Costa Rica. Și, desigur, și Alina Bica, scrie Corectnews.com.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:46

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez avertizează că, după finalizarea construcției conductei de gaz Nord Stream-2, nimic nu va opri Rusia să continue agresiunea militară în Ucraina. Declarația a fost făcută de Mateusz Morawiecki în cadrul conferinței FOTAR de la Hamburg, informează RAR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:43

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:37

În ultimii cinci ani, Federația Rusă a cheltuit peste 10 miliarde de dolari pentru menținerea regimului de ocupație în regiunile Donețk și Lugansk, susține Dmitri Sneghirev, co-președinte al inițiativei publice „Prava Sprava”, potrivit Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Noiembrie 2018, ora: 10:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:47

Reforma parlamentară inițiată de Partidul Democrat (PD), care presupune micșorarea numărului de deputați și introducerea mandatului imperativ în locul celui reprezentativ, va aduce un spor de audiență democraților în campania electorală, consideră analistul politic Petru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:13

La Orhei străzile sunt curățate operativ. Se lucrează la capacitate maximă la deszăpezirea drumurilor

 În plină forță, municipalitatea din Orhei face față ninsorilor din ultimile 24 ore.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)