Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Timpul Local 11 Ianuarie 2017, ora 11:53

La ședința lunară din raionul Hâncești a fost discutată alimentația din grădinițe

Marime Font

Ieri, 10 ianuarie 2017, în sala de şedinţă a Consiliului Raional Hânceşti, a avut loc întâlnirea lunară a preşedintelui raionului cu primarii localităţilor din raion, fiind discutate patru subiecte.

Prima întrebare din agendă a vizat organizarea alimentaţiei în grădiniţele de copii.
Astfel, şefa Direcţiei Învăţământ Hânceşti, Valentina Tonu, a reiterat că o condiţie de bază pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor este alimentaţia sănătoasă a acestora, condiţie care rămâne a fi o prioritate. Totuși, în majoritatea instituţiilor sumele alocate pentru alimentarea copiilor rămân a fi nevalorificate. Doar în 30% din instituţii preşcolare au fost cheltuite aproape 100% din alocaţii. Alocaţiile zilnice pentru alimentarea unui copil până la întâi august 2016 au fost în mărime de 16,05 lei, ceea ce este foarte puţin.

De asemenea, a fost atrasă atenţia primarilor că începând cu întâi august 2016 suma alocaţiilor pentru alimentaţia zilnică a copiilor a fost majorată de la 16,05 lei la 17,10 lei, dar calculele se făceau potrivit normativelor de până la întâi august. La final, Tonu Valentina a menţionat că în șapte instituţii au expirat avizele pentru funcţionarea cantinelor şi a rugat conjugarea efortului primarilor şi directorilor instituţiilor educaţionale în vederea soluţionării acestei probleme, recomandând primarilor includerea subiectului alimentaţiei copiilor pe ordinea de zi a şedinţelor consiliilor locale.La cea de-a doua chestiune, Călugăru Tamara, şefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Hânceşti, a prezentat primarilor informaţia despre un nou serviciu promovat de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, curatela sub formă de patronaj. Astfel, primarii au făcut cunoştinţă cu unele particularităţi ale serviciului promovat, prevăzute de art.48 din Codul Civil al Republicii Moldova ,,Patronajul asupra persoanelor fizice capabile”.

Călugăru a vorbit şi despre rezultatele Inspecţiei Sociale, desfăşurată în perioada trei octombrie 2016–trei noiembrie 2016. S-a atras atenţia primarilor că, în urma controlului efectuat s-a constatat că deseori, datele furnizate de către autorităţile publice locale solicitanţilor de ajutor social necesare pentru obţinerea ajutorului lui, sunt neveridice. Astfel, edilii au fost rugaţi să acorde o atenţie mai mare datelor incluse la perfectarea documentelor, precum certificatul privind componenţa familiei şi certificatul privind terenurile agricole deţinute.

Ion Tulbu, şeful Direcţiei Cultură şi Turism Hânceşti a adus la cunoştinţa primarilor localităţilor beneficiare a proiectului NOVATECA, graficul de distribuire a echipamentelor pentru dotarea bibliotecilor. Astfel, echiparea bibliotecilor din localităţile Mireşti, Oneşti şi Ivanovca va avea loc la data de opt februarie 2017, a celor din Căţeleni, Voinescu şi Bălceana la nouă februarie 2017, iar a bibliotecilor din Bozieni, Mereşeni şi Sărata-Mereşeni la 10 februarie 2017.

La compartimentul diverse au fost discutate unele chestiuni suplimentare. Astfel, Liliana Buza şefa Secţiei de transfuzie din cadrul IMSP Spitalul Raional Hânceşti a prezentat programul raional de donare a sângelui pentru anul 2017 şi a vorbit despre importanţa de realizare a acestuia, intervenind către primari cu rugămintea de a fi identificate modalităţi de stimulare a cetăţenilor pentru donare de sânge voluntară.
Chiriţa Marina, şefa Trezoreriei Teritoriale Hânceşti a comunicat primarilor unele modificări ce urmează a fi efectuate la Legea privind finanţele publice locale şi Legea finanţelor publice şi responsabilităţilor bugetar-fiscale.

Vlas Constantin, vicepreşedintele raionului, a informat primarii despre „Programul de migraţie şi dezvoltare” al PNUD Moldova, iar şeful Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie a adus la cunoştinţă programul instruirilor în domeniul agricol organizat de direcţie şi planificat pentru luna februarie.

TIMPUL.MD (V.M.)

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul