Timpul Liber

La hanul lui Hanganu şi-n livada lui Zavtur

În această pensiune activează fermierul Mihai Zavtur, care are o livadă şi o pepinieră, dar şi terenuri arabile de unde se aprovizionează cu produse agricole pensiunea menţionată.

Pe Serghei Hanganu, directorul pensiunii ce-i poartă numele, şi pe Mihai Zavtur, conducătorul Societăţii cu răspundere limitată „Surinmih”, i-am întâlnit la ultima ediţie a Expoziţiei internaţionale specializate „Farmer-2001”. Standurile lor, frumos amenajate, erau admirate de către majoritatea vizitatorilor.


La pensiune

Ca-n „Amintirile” lui Creangă

Cele şapte odăi cu blocuri sanitare şi două încăperi tradiţionale (aşa-zisele băşti) de la Pensiunea agroturistică „Hanul lui Hanganu”, construite şi amenajate în stil tradiţional moldovenesc, cu lejancă (suprafaţă pe care se doarme, improvizată pe cuptor), şemineu şi o măsuţă mică cu scăunele ca-n „Amintirile” lui Ion Creangă, cu covoare ţesute din lână şi ulcele de lut, te fac să te simţi ca la bunica acasă. Aici, turiştii sunt serviţi cu bucate tradiţionale, pregătite din produse proaspete procurate de la locuitorii satului Lalova: răcitură, plăcinte la cuptor, zeamă de pui şi, mai cu seamă, sărmăluţe pitice, care sunt mândria hanului.

Complexul mai cuprinde o sală polivalentă de 120 metri pătraţi, o fâneaţă, trei terase, o parcare, o saună, o livadă şi o vie. Aici, gazdele le oferă toate cele necesare amatorilor de pescuit şi vânat. Tot pentru turişti sunt organizate excursii la mănăstirile şi cascadele de la Ţipova şi Saharna.

Casa părintească nu se vinde

Pensiunea agroturistică a început să fie construită în 2002, iar primii oaspeţi au fost primiţi în 2006. „Am început de la reconstrucţia casei părinteşti, lucrările de finisare şi amenajare a teritoriului continuând până în prezent. La noi vin turişti din toată lumea. Am avut oaspeţi din Japonia, Africa, Canada, SUA, precum şi din întreaga Europă. Ne mişcăm cu paşi înceţi, dar siguri, singura noastră problemă fiind lipsa de finanţe”, ne explică Serghei Hanganu. El lucrează împreună cu soţia sa, Emilia, dar le mai ajută şi cei doi copii – fiica Elena şi feciorul Ion. „Ambii cunosc engleza. Ei au grijă mai mult de site-ul pensiunii”, ne spune Emilia Hanganu. Întrebată dacă afacerea lor este rentabilă, ea ne-a răspuns că, deocamdată, veniturile sunt mici, deoarece trebuie să ramburseze creditele contractate. „Ne bucurăm însă că avem propria afacere în satul nostru şi nu trebuie să plecăm să muncim prin străini. La noi şi cei străini se simt ca acasă”, afirmă Emilia Hanganu. Acum, soţii Hanganu se pregătesc de primirea oaspeţilor pentru sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou, pe care vor să le petreacă aici mulţi turişti din ţară şi din străinătate…

Livada şi pepiniera lui Mihai Zavtur

Un alt întreprinzător de la Lalova este Mihai Zavtur. În 1999, după desfiinţarea gospodăriei agricole colective, a format Societatea cu răspundere limitată „Surinmih”, având o experienţă familială. „Am crescut puieţi fructiferi în propria gospodărie pe o suprafaţă de 0,5 ha, ca să ajungem, treptat, la una de 14,2 ha. Acum avem o livadă de meri şi alta de piersici, precum şi o pepinieră”, ne povesteşte Mihai Zavtur.
Gospodăria are specialişti calificaţi în domeniu. Svetlana Lisnic este agronom pentru horticultură, iar soţul ei, Igor – agronom pentru protecţia plantelor. Întreprinderea creşte puieţi nevirozaţi, sub supravegherea Institutului de Pomicultură din Chişinău. „Avem comenzi până în anul 2013. Tot materialul săditor este crescut la comandă. De la noi se aprovizionează cu puieţi întreaga republică, dar avem clienţi şi din România, Ucraina, Belarus…”, zice fermierul care a făcut stagii în domeniu în mai multe ţări din Uniunea Europeană – Austria, Germania, Olanda, dar şi Egipt. Întreprinderea mai arendează 260 de hectare, pe care creşte cu preponderenţă cereale.


Agronomul Svetlana Lisnic

Cele prezentate de întreprinzătorii de la Lalova au fost observate de către organizatorii Expoziţiei internaţionale specializate „Farmer-2011”, unde ei s-au învrednicit de diplome şi premii băneşti. Ne-am convins că la Lalova spiritul întreprinzător s-a stabilit pentru mult timp înainte: exemplul celor doi consăteni îl urmează şi alţi gospodari din localitate… 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *